Depasirea planului de stat

Universul, ianuarie 11.01.1950 (Anul 67, nr. 1-23)

Depasirea planului de stat

Insemnate depăşiri de producţie la ţiţei pe anul 1950 la schela Urlaţi

Prin îmbunătăţirea procesului tehnologic la o serie de sonde, prin schimbarea sistemului de extracţie, prin perforări în alte straturi sau prin intervenţii făcute la timp, petroliştii dela schela Urlaţi au obţinut în primele zile ale anului 1950 însemnate depăşiri a progra­mului de producţie la ţiţei. Astfel, sonda 64 A.R.* care dădea prin erupţie 6-7 tone ţiţei pe zi, a stat din cauza lipsei de presiune a gazelor. Introducandu-se sistemul pompajului canadian, s’a obtinut chiar din prima zi o producţie de 10 tone. La sonda 152 S.R.** care producea foarte puţin, prin retragere, perforarea unui alt strat şi prin pompare, producţia s’a mărit de patru ori.

Echipa de intervenţie a maistrului sondor Mihaila Ion a extras de la o adâncime de 900 m. tubingul rupt dela putul sondei 184 R.A.*** numai în două ore şi jumătate în loc de 5 ore cum se programase.

La sonda 603 Valea Orlei****, echipa maistrului sondor Bugoi Petre a scos 900 m. tubing plin cu tiţei, numai în două ore in loc de cinci, iar echipa maistrului sondor Vasile Andrei a băgat 900 m tubing si 1740 pompă „Insert" în 6 ore, reducând cu trei ore timpul prevăzut pentru această operaţie. Aceste rezultate se datoresc nouii repartizări a schelei pe brigăzi de producţie după metoda sovietica.

Muncitorii petrolişti din schela Cămpina antrenaţi în întreceri socialiste, au obtinut, numai în câteva zile, frumoase succese în muncă. Astfel cele trei echipe de foraj dela sonda 413 Cămpina*****, fiind în întrecere cu cele trei echipe dela sonda 6 Runcu, au depăşit programul cu 106%, iar cele dela Runcu cu 22 la sută. Echipa de turlişti a maistrului turlist Băgă Constantin a montat turla sondei 501 Vârful Drăgănesei******, in numai 288 ore, deşi programul prevedea 356 ore. In felul acesta sonda a a fost dată in producţie cu două zile înainte de termen, realizându-se o importantă economie de ţiţei.

Muncitorii dela schela petroliferă Boldeşti obţin însemnate succese in producţie prin scurtarea timpului de intervenţie la sonde

Prin scurtarea timpului de intervenţie la sonde, muncitorii petrolişti din schela Boldeşti obţin însemnate succese in producţie.

Astfel, in ziua de 4 Ianuarie, sonda nr. 57 Boldeşti******* a încetat să mai producă ţiţei. Echipa maistrului sondor Istrate Ion, constatând că pompa este defectă si necesită o intervenţie pentru a fi schimbată, după 7 ore de muncă încordată a pus din nou sonda în funcţiune. Dacă intervenţia nu ar fi fost făcută la timp s’ar fi pierdut o cantitate de 7 tone ţiţei.

Din cauza presiunii mari care s’a produs în conducta principală de gas-lift aceasta s’a spart, sondele 75********, 144********* şi 148********** s’au oprit, iar producţia de ţiţei a început sa scadă. In numai 4 ore, echipa mecanicului sudor Mihai Ion a reparat conducta evitând pierderea a 25 tone ţiţei. In acelaş timp, o altă echipă lucra Ia conducta de gaze care se spărsese din cauza îngheţului tocmai In apa Teleajenului. Şi aci situaţia era serioasă, deoarece lucrările de foraj începute Ia o sondă din Mălăeşti trebuiau întrerupte din cauza lipsei de gaze. Muncitorii din echipa lui Damian Ion au lucrat trei zile în apă, la o temperatură scăzută, reparând conducta cu mult înainte de termen.

Şi la foraj, echipele au înregistrat succese, în lupta lor pentru a da producţiei cât mai multe sonde. La sonda 31 Păcureti, echipa maistrului sondor Tudoricu Constantin a depăşit programul zilnic de forare cu 160 la sută, echipa maistrului sondor Tarcău Gheorghe dela sonda nr. 29 Pacureti*********** cu 145 la sută, cea a maistrului sondor Mihai Nicolae dela sonda 10 Măgurele cu 175 la sută.

In primele zile ale anului 1950 secţia foraj dela schela Boldeşti a realizat o depăşire de 20 la sută a programului zilnic.

*

Intr’una din zilele trecute, o echipă de muncitori dela schela Suţa-Dâmboviţa lucra la urcarea pe sănii a sondei nr. 8, care urma să fie transportată in altă parte. Operaţia de ridicare pe sănii era terminată la trei din picioarele sondei. Pe când se muncea pentru ridicarea pe vinci a celui de al patrulea picior, o coloană de ţiţei ţâşni in sus. Depăşind puterea de rezistenţă e sondei, care trebuia transportata cu toată instalaţia, turnul s’a deplasat intr’o parte, producând ruperea unui picior. Prin înclinaţia sondei, unul din ventilele sondei dela capul de erupţie s’a defectat, lăsând să erupă ţiţeiul. In acest moment greu, maiştrii mecanici Ambrozie I. şi Bendic C. au trecut prin coloana de ţiţei şi intrând în gura puţului, au închis ventilul principal dela capul de erupţie. In acest fel s’a putut evita pierderea de ţiţei.


*Sonda nr. 64 AR Urlati a fost sapata in anul 1943 la o adancime de 1399 metri.

**Sonda nr. 152 STR Urlati a fost sapata in anul 1943 la o adancime de 1229 metri.

***Sonda nr. 184 RA Urlati a fost sapata in anul 1942 la o adancime de 1515 metri.

****Sonda nr. 603 RA Chitorani Valea Orlei a fost sapata in anul 1945 la o adancime de 2788 metri.

*****Sonda nr. 413 PM Campina a fost sapata in anul 1949 la o adancime de 1157 metri.

******Sonda nr. 501 PM Varful Draganesei a fost sapata in anul 1949 la o adancime de 521 metri.

*******Sonda nr. 57 AR Boldesti a fost sapata in anul 1932 la o adancime de 2286 metri.

********Sonda nr. 75 AR Boldesti a fost sapata in anul 1933 la o adancime de 2446 metri.

*********Sonda nr. 144 AR Boldesti a fost sapata in anul 1940 la o adancime de 2290 metri.

**********Sonda nr. 148 AR Boldesti a fost sapata in anul 1941 la o adancime de 2504 metri.

***********Sonda nr. 29 Pacureti a fost sapata in anul 1950 la o adancime de 1902 metri.