Erupţie la sonda 1112

Erupţie la sonda 1112

Scînteia Tineretului, iulie 1956 (Anul 11, nr. 2228-2253)

Anul XII; Seria II-a, Nr. 2241

Nimic nu prevestea faptul neobişnuit. După 1500 metri de foraj, sondorii executaseră tubajul şi cimentarea. Munca se desfăşura normal. Sapa îşi continua drumul său vertiginos spre adîncuri, în ritmul sacadat al turbinei.

Deodată, pe neaşteptate, o răbufnire puternică zgudui instalaţia de foraj. Un uriaş şuvoi de gaze, amestecate cu noroi, ce se dezlănţuiseră din adîncuri, au ajuns pînă la înălţimile geamblacului, umbrind cerul. Avalanşele nestăvilite de noroi şi gaze, ce izbeau cu patimă turla, produceau un urlet înspăimîntător. Aveai impresia că tot ce este neastîmpărat în măruntaiele pămîntului se pornise să facă la lumina zilei.

Sonda 1112 erupsese.

Oamenii păreau neputincioşi faţă de această dezlănţuire a forţelor naturii, incapabili de a se opune. Şi totuşi...

Vestea erupţiei se răspîndi ca fulgerul. Intr-un suflet au sosit la faţa locului brigadierii Ion Birligiu, Petre Chirnoagă, Constantin Mărăcine, Petre Coşa de la sondele din apropiere, tehnicieni şi ingineri de la oficiul Turbobur.

Dar cine să se apropie de erupţie ? Cum să pătrunzi în raza de acţiune a acestui potop de noroi şi gaze ? Curajul de sondor, eroismul trebuiau să-şi spună cuvîntul în aceste momente critice. Asupra modului cum să se pună capăt erupţiei, unii dădeau o părere, alţii alta, dar nimeni nu îndrăznea să păşească primul la asaltul sondei.

S-a auzit atunci o voce:

— Curaj sondori !

Un freamăt se produse printre cei prezenţi. Din grup se desprinse Gheorghe Unguru, directorul oficiului Turbobur, sondor încercat, călit la schelele prahovene. Impreună cu Serghei Manu el păşi spre scara sondei. In urma lor dădură năvală brigadierii şi sondorii.

Cîteva clipe şi nu se mai cunoştea om cu om. Toţi erau uzi, plini de noroi din creştet pînă în picioare, iar ploaia de noroi şi jetul de gaze îi izbea cu forţă. Unii încercară să-şi pună ochelari de protecţie, însă noroiul ce se aşeza pe lentile le întuneca vederea.

Toate forţele oamenilor se încordară asupra fixării capului de erupţie pe gura puţului pentru a stăvili erupţia. Prima încercare s-a soldat cu un eşec. O izbucnire crâncenă îi dădu la o parte pe toţi. O mică scînteie produsă printr-o lovire ar fi fost deajuns pentru a de naştere unui incendiu de proporţii uriaşe şi a pune în pericol vieţile omeneşti.

In grabă a fost adus un nou cap de erupţie. Deşi obosiţi, oamenii găseau în ei in aceste momente grele forţe mereu proaspete. Un nou efort, în care toate puterile s-au unit într-o singură încleştare şi dispozitivul a fost fixat pe garnitura de foraj. Principalul fusese realizat. Pentru a micşora presiunea erupţiei jetul de gaze a fost dirijat pentru un moment printr-un ventil de siguranţă către valea ce se afla în imediata apropiere a sondei.

Pentru a pune capăt complect erupţiei ei au preparat îndată un noroi cu densitate mare. O nouă situaţie dificilă se ivi: se înfundă turbina. Pentru a restabili circulaţia noroiului pe coloană a fost nevoie să se perforeze garnitura deasupra turbinei.

Trecuseră mai bine de 20 ore de eforturi neîntrerupte, cînd sondorii au introdus noroiul greu pe coloană, stăvilind erupţia. Sonda a fost pusă din nou în funcţiune. Turbina a început să cinte iarăşi înfundat, continuîndu-şi drumul către stratul de ţiţei.

C. ANDREESCU, corespondentul „Scînteii tineretului“ pentru regiunea Bacău

Locatia sondei 1112 Moinesti Oras : 46.47880869,26.48538631

Sonda nr. 1112 Moinesti Oras a fost sapata in 1955 la o adancime de 2019 m