Incendiul sondei nr. 8 IOP Runcu din 1931

Dimineaţa, iulie 1931 (Anul 27, nr. 8805-8835), 1931-07-11  nr. 8815

Un incendiu catastrofal în regiunea petrolifera

Trei sonde, o cazarmă şi trei rezervoare nimicite.- Pagubele ating suma de 10.000.000 lei

PLOEŞTI, 8. — Un mare dezastru a fost înregistrat în regiunea petroliferă Scorţeni din judeţul nostru.

Dela o sondă incendiată focul s’a întins cu repeziciune şi a cuprins rând pe rând, alte două sonde, o cazarmă de lucrători şi trei rezervoare de ţiţei producând pagube enorme.

CUM S’A PRODUS INCENDIUL

Iată cum s’a produs nenorocirea:

Astă noapte pe la ora 2 lucrul la sonda Nr. 8 a societăţii „Inter-Omnia-Petrolifer”, instalată la schela „Runcu”, era în toi, când Ia un moment dat o limbă uriaşă de ioc a izbucnit, nu se ştie încă din ce cauză, din subsolul sondei.

In câteva clipe întreaga turlă a sondei era în flăcări. Bucăţi aprinse din scheletul sondei au fost duse de vânt şi înainte de a se putea lua vreo măsură de apărare, s’a aprins altă sondă din apropiere, Nr. 61 a societăţii „Româno-Americană”. După câteva minute, a luat foc o a treia sondă Nr. 62 a aceleiaşi societăţi. Ambele sonde erau în producţie. Vântul continua să bată cu furie şi să ducă scânteile la mari depărtări.

INCENDIEREA REZERVOARELOR

Câteva scântei au căzut pe cazarma lucrătorilor societăţii „Unirea“, care a fost deasemenea incendiată. Dezastrul insă se întindea mereu cu o repeziciune uimitoare.

Puţin timp în urmă, a urmat incendierea a trei mari rezervoare cu ţiţei, ale societăţii „Forachi Românească“. In momentul când primul rezervor cu ţiţeiu a luat foc, s’a produs o explozie formidabilă, urmată la scurte intervale de alte două. Bubuiturile produse de explozie s’au auzit până în oraşul nostru, la circa 30 kilometri depărtare de schelă.

Capacele rezervoarelor au fost aruncate în aer, iar ţiţeiul care ardea a început să se scurgă prin crăpăturile produse de explozie.

Totul era o mare de flăcări.

RÂURI DE FOC SPRE SAT

Schela „Runcu“, fiind aşezată pe deal la vreo 4—5 kilometri depărtare de comuna Scorţeni, ţiţeiul în flăcări a început, să se scurgă la vale spre comună. Când s’a văzut că dezastrul ia proporţii, s’a dat alarma în comuna Scorţeni. Clopotele bisericii au început să sune prelung, anunţând pericolul. Toată populaţia se afla în picioare. Autorităţile locale au concentrat pe toţi locuitorii comunei, cari au fost porniţi spre schela „Runcu “ să dea ajutor.

MASURI DE APARARE

Intre timp au fost înştiinţate autorităţile din Ploeşti. Au plecat imediat la locul dezastrului mai multe pichete de jandarmi sub comanda maiorului Bucur, comandantul regiunei de Prahova.

Din partea autorităţilor miniere, a sosit d. ing. Cezar Ripeanu. S’a cerut şi ajutorul sătenilor din comunele învecinate .

Cum puhoiul de foc, peste 150 de vagoane păcură în flăcări, se scurgea pe vale spre comună, sute de săteni sub conducerea, tuturor technicienilor de la societăţile din regiune, au început să lucreze bataluri în care să se oprească titeiul şi peste care apoi aruncau pământ.

S’a desfăşurat o muncă uriaşă pentru a se putea izola comuna de regiunea incendiată. Abia pe la ora 11 dimineata, pericolul de incendiere a comunei Scorţeni a fost definitiv înlăturat.

PAGUBE DE 10.000.000 LEI

Totuşi păcura depozitată in bataluri a continuat să ardă în tot cursul zilei. Autorităţile miniere au deschis o anchetă pentru a se putea stabili in ce împrejurări a luat foc sonda No. 8 a societăţii „I. O. P.“ de unde a luat naştere dezastrul.

A fost un mare noroc că lucrătorii au reuşit să fugă imediat după izbucnirea incendiului şi astfel nu avem de înregistrat nici o victimă.

Pagubele cauzate de dezastru se evaluează la suma de aproape 10.000.000 lei.

I. V.

Locatia incendiului-sonda nr. 8 IOP Runcu : 45.11210036,25.83814353
Eruptiile sondei consemnate de catre societatea 
Inter Omnium Petrolifera - IOP
Debit initial 3 vagoane de pacura cu 30% apa sarata 

Sondele distruse in incendiu sunt :

Sonda 8 IOP Runcu sapata in 1929 la o adancime de 793 metri

Sonda 61 11 Iunie Bustenari sapata in 1930 la o adancime de 769 metri

Sonda 62 11 Iunie Bustenari sapata in 1928 la o adancime de 839 metri