Incendiul sondei nr. 82 CRM Gura Ocnitei din 1926

"Dimineata, Miercuri 22 Septembrie 1926

Groaznica explozie dela Pârscov-Moreni

Două sonde distruse de incendiu.

-4 lucrători omorîti.-Numeroşi răniti.- Pagube de milioane-

— Dela trimisul nostru special—

MORENI, 20— Sosind astăzi în localitate, am căutat să căpătăm amănunte asupra groaznicei nenorociri întâmplate Sâmbătă dimineaţă la sondele No. 72* şi 82**, proprietate a societăţii „Creditul Minier".

Iată rezultatul anchetei făcută la faţa locului.

Societatea „Creditul Minier’’ are instalate pe un perimetru al statului, în regiunea petroliferă Pârscov, pendinte de comuna Moreni, două sonde şi anume : sonda nr. 82 în plină erupţie dând 40 — 50 de vagoane şi sonda nr. 72 care este in licărit şi dă 5 — 6 vagoane pe zi.

Ambele sonde sunt aşezate pe un dâmb la distantă de circa 150 — 200 metri.

Din cauza erupţiei violente a sondei 82 întreaga regiune a acestei sonde pe o rază de peste 100 metri, precum şi întreaga vâlcea din apropiere erau pline de gaze, lucru de altfel obişnuit la sondele în erupţie.

Dat fiind inflamabilitatea teribilă a acestor gaze şi pentru a se evita o nenorocire care se putea întâmpla în orice moment, societatea „Creditul Minier” în mod obişnuit luase toate măsurile de prevenire a oricărei nenorociri.

CUM S’A PRODUS EXPLOZIA

Pe la orele 5 dimineaţa încep să vie echipele de lucrători care schimbă pe cei ce lucrează în cursul nopţei. Lucrătorii acestor echipe conform consemnului ce au şi a clopotului de alarmă ce bate mereu intrând în zona periculoasă, trebuiau să arunce ţigările, nefiindu-le permis nici de a aprinde chibrituri.

Cum gazele sunt mai grele decât aerul s’au lăsat în jos şi antrenate de curent au umplut vâlceaua.

Cu toate acestea probabil ca vreunul din lucrători, a aruncat o ţigară aprinsă sau poate s’a oprit în vâlcea să aprindă o ţigară.

In acest moment, adică la orele 5 şi jumătate o puternică bubuitură s’a auzit în vale, care a făcut să se cutremure întreaga regiune. Gazele au făcut explozie şi apoi s’au aprins.

PANICA PRINTRE LUCRĂTORI

Focul a pornit din vale şi s'a întins în direcţiunea de unde porneau gazele, adică spre sondă. Cei peste 30 de muncitori care lucrau împrejurul sondei căutând să scape de cercul de foc care îi înconjura din toate părţile, fugeau îngroziţi care încotro putea, scoţând strigăte disperate.

Din cauza vântului care bătea cu furie focul a cuprins cu o mare repeziciune sonda No. 82 care după cum am spus era în plină erupţie. Sonda a luat foc imediat şi o mare de flăcări cuprinse lotul pe rază din vâlcea şi până la sondă.

Au fost concentraţi imediat la faţa locului toţi inginerii societăţii, personalul technic şi lucrătorii care au făcut sforţări eroice pentru oprirea focului.

Graţie ventilului de siguranţă, sistemul d-lui ing. Virgil Tacit, care era adoptat la sondă, s'a putut închide imediat, de la distanţă de 100 metri, erupţia sondei şi astfel o şi mai mare nenorocire a fost evitată.

Flacările au mistuit scheletul de lemn al sondei ca şi întreaga cantitate de ţiţei aflată în jurul sondei, în butoaie.

Din cauza vântului care bătea cu furie, focul a fost propagat şi la sonda No. 72 ca se găsea la distanţă de 150 metri. Şi această sondă a ars complect.

Gratie ajutoarelor sosite şi a instalaţiunilor puternice de stins incendiile ce le poseda societatea, focul a putut fi localizat complect dupa o ora si jumatate.

Victimile

 Incă din primul moment când s'a produs explozia, doi lucrători aflaţi chiar în drumul gazelor aprinse au fost complecţi carbonizaţi. Din cele două fiinţe omeneşti n'a mai rămas decât o grămadă de cenuşe. Cele două victime sunt lucrătorii: Rapoteanu Gheorghe şi Aurel Joltea, ambii din judeţul Bihor.

Alţi doi lucrători au fost surprinşi chiar lângă sondă de flăcări. Cu hainele aprinse au isbutit să fugă din zona focului. Corpurile lor erau pline de arsuri. Duşi la spitalul Schüler din Ploeşti, după câteva ore de groaznice chinuri ei au încetat din viaţă. Aceste victime sunt tot din Bihor şi anume Andrei Grigorescu şi Toma I. Tudor.

RĂNIŢII

Trei lucrători care se găseau în apropiere au scăpat cu viaţă dar au pe cap şi corp răni grave, din care Budoiu loan din judeţul Bihor, şi Coman Stelian din comuna Adâncata, jud. Dârnboviţa, au fost internaţi la spitalul Schuler din Ploeşti şi Vasilescu Vasile, logofătul schelei, în infirmeria din Moreni.

ANCHETA

Din partea centralei societăţii din Ploeşti au sosit d-nii ing. Moldoveanu şi Stoica care împreună cu autorităţile au început imediat cercetările, de faţă fiind un reprezentant al parchetului şi d. ing. Andreescu, inspectorul minier al regiunii.

PAGUBELE

Pagubele cauzate de acest incendiu sunt foarte mari şi se ridică la peste 5 milioane lei.

Au ars pe lângă cele două sonde şi instalaţiunile de licărit, cu motoarele lor precum şi o mare cantitate de ţiţei.

Ambele sonde erau asigurate .

ÎNMORMÂNTAREA VICTIMELOR

Azi după amiază s’a făcut înmormântare a celor doi lucrători: Gh. Rapoteanu şi Aurel Joltea, cari au fost carbonizaţi pe loc în chiar momentul când a izbucnit explozia. Mii de muncitori au condus până la cimitirul comunei pe foştii lor tovarăşi de muncă. La morga spitalului Schuler din Ploeşti se află depuse cadavrele celorlalţi doi lucrători, Andrei Grigorescu şi Toma Tudor, cari au murit în spital.

Starea celor doi răniţi internaţi în spitalul Schuler, este destul de gravă şi sunt puţine speranţe că vor scăpa cu viaţă.

I. Vermont''

*Sonda Nr. 72 CRM Moreni Sud a fost sapata in anul 1926 la adancimea de 855 metri.

**Sonda Nr. 82 CRM Gura Ocnitei a fost sapata in anul 1926 la adancimea de 919 metri.

Locatia incendiului : 44.96947165,25.61792474