Incendiul sondei nr. 11 SR Tintea din 1939

Capitala, februarie 1939, (Anul 2, nr. 242-256), 12.02.1939

Regiunea petroliferă Ţintea ameninţată de un incendiu catastrofal

Sute de săteni, lucrători dela sonde şi echipele de pompieri din Câmpina şi Ploeşti lucrează la localizarea focului

PLOEŞTI, 10. — Regiunea petroliferă Ţintea, în care s’a produs zilele trecute erupţia dela sonda nr. 11 a soc. Steaua Română, era să fie astăzi teatrul unui catastrofal incendiu. Mai mulţi copii cari se aflau  cu vitele la câmp vrând să se încălzească au făcut foc pe malul apei Dâmbu, care trece prin marginea satului Ţintea. Cum pe suprafaţa apei se afla un strat gros din ţiţeiul revărsat dela sondă, la un moment dat acesta a luat foc întinzându-se cu repeziciune pe toată suprafaţa râului şi ameninţând să ajungă până în sat unde, după cum se ştie, se află revărsate peste 400 vagoane ţiţeiu, care a pătruns până şi prin pivniţele caselor locuitorilor.

Dându-se imediat alarma, populaţia satului îngrozită împreună cu inginerii şi lucrătorii de la sonde au alergat la locul incendiului, procedând în grabă la facerea unui baraj de pământ peste râu, spre a opri astfel înaintarea incendiului care se mai afla abia la un kilometru depărtare de sat.

Autorităţile fiind anunţate, la  faţa locului a sosit în grabă d. prim procuror Anghel Dragomirescu; lt. col. Popovici, comandantul legiunii de jandarmi si al poliţiei; procurorii Nacian şi Andreiovici; pretorul Cosmovici, jude instructor Demetrescu, ing . Stănculescu, inspector minier; personalul tehnic al soc. Steaua Română, precum şi echipele de pompieri dela Câmpina şi Ploeşti cari fuseseră chemate prin telefon.

La ora 2 jumătate, când telefonăm, la trei ore de la isbucnirea incendiului, echipele de pompieri lucrează energic la localizarea incendiului, aruncând asupra lui preparatul special „sapogen” pentru înăbuşirea flăcărilor cari ard pe o întindere de 3 kilometri dealungul râului.

Datorită intervenţiei energice şi la timp a sătenilor, a lucrătorilor dela schele şi a echipelor de pompieri, s’a evitat o adevărată catastrofă care s’ar fi soldat cu pierderi incalculabile, dată fiind cantitatea de ţiţeiu revărsat dela sonda în erupţie precum şi regiunea care e presărată cu zeci de sonde in activitate.

Noui amănunte în legătură cu focul dela Tintea

PLOEŞTI, 10. După cum am relatat în numărul de eri al ziarului nostru, la Ţintea s’a produs o puternică erupţie de ţiţeiu, la sonda nr. 11 a soc. petrolifere „Steaua Română”, ţiţeiul, scurgându-se în cantitate de peste 400 vagoane prin pivniţele mai multor gospodării, până în şanţul şoselii, apoi în apa „Dâmbu”, care curge prin apropiere.

Azi dimineaţă pe la ora 11, copiii locuitorilor Vasil Iliе şi Vasile Băţăgoiu din Ţintea, ducându-se cu oile la păşune, care se află în apropierea râului „Dâmbu”, au aprins nişte cărbuni, pentru a încălzi mâncarea. Cu o cană găurită, ei au scos ţiţeiu din albia râului pentru a înteţi focul. Dela râu şi până la foc însă, s’a prelins o dâră de ţiţeiu, care s’a aprins îndată din neglijenţa celor doi copii. Flacăra s’a întins cu repeziciune până Ia râu, cuprinzând rezidurile şi ţiţeiul scurs dela sonda nr. 1, apoi s’a propagat pe o întindere de aproape 3 km.

Focul ameninţând să ia proporţii catastrofale, s’a cerut ajutorul companiei de pompieri din Ploeşti.

La faţa locului au pornit 3 auto-pompe, sub comanda d-lui căpitan Mihail Maneca, plut, major Giroveanu şi subofiţerii Pântea, Moraru şi Popescu, cari au început imediat operaţiile de stingere, cu spuma „Sapogen”, specială în cazuri de incendii petrolifere.

Odată cu pompierii, au sosit şi autorităţile, în frunte cu d-nii: prim procuror Anghel Dragomirescu, col. Popovici, comandantul jandarmeriei şi poliţiei, procuror Nacian, procuror Gh. Andreiovici, judecător de instrucţie Dan Demetrescu, inginer Stănculescu din partea Inspectoratului Minier şi inginerii din schelă.

S’au format mai multe diguri succesive de pământ şi după 4 ore de muncă în care timp şi-au dat concursul aproape 200 lucrători ai Societăţilor dimprejur şi compania de pompieri din Câmpina, focul a fost stins.

S’au luat măsuri pentru curăţirea terenului de ţiţeiu, iar până la terminarea lucrărilor, s’a pus pază pe întreaga întindere îmbibată cu reziduri petrolifere.

Pagube noui nu sunt, întrucât ţiţeiul care a ars astăzi, era scurs dela sonda care a erupt, şi care era pierdut pentru societatea „Steaua Română”.

I.N. - V

 Universul, februarie 1939 (Anul 56, nr. 30-44), 1939-02-11, nr. 40
Universul, februarie 1939 (Anul 56, nr. 30-44), 1939-02-12, nr. 41
Universul, februarie 1939 (Anul 56, nr. 30-44),1939-02-13, nr. 42
Sonda nr. 11 SR Tintea a fost sapata in 1939 la 3169 metri adancime

Locatia sondei nr. 11 SR Tintea: 45.03454686,25.89888738