Incendiul sondei nr. 3 NR Copaceni din 1936

Universul, Anul al 53-lea, Nr. 44, Vineri 14 Februarie 1936

Focul din schela Copaceni-Prahova.

A ars sonda Nr. 3 a soc. „Nafta Română”. - Pagube de aproape un milion lei

Ploeşti, 11 Februarie

Un foc puternic s’a declarat astă noapte la sonda nr. 3 în funcţiune , a societăţii „Nafta Română” schela Copăceni din comuna Opăriţi,  jud. Prahova.

Lucrătorii dela sondă si cei dela sondele vecine observând focul au alergat în grabă să-l stingă anunţând în acelaş timp jandarmii şi locuitorii din sat care au venit în scurt timp.

Toate încercările lucrătorilor şi sătenilor au fost însă zadarnice, întrucât scheletul sondei din lemn, îmbibat cu păcură, ardea cu furie şi nu se găseau la îndemnă mijloace moderne pentru stins asemenea incendii.

Focul s’a întins cu repeziciune la instalaţia de motoare, la două bataluri şi un rezervor pline cu păcură ce se găseau in apropiere.

Văzând că orice încercare de a stinge focul este zadarnică, s’au luat măsuri pentru apărarea sondelor dimprejur. Sonda în flăcări, a ars până la pământ.

Din primele cercetări făcute de jandarmi s’a stabilit că focul a luat naştere dela conducta de eşapament a motorului, care a produs o scânteie, dela care au luat foc gazele emanate dela păcura ce se extrăgea.

Pagubele sunt de aproape un milion lei.

Regiunea minieră a deschis o anchetă.

Sonda nr. 3 NR Copaceni a fost sapata in anul1936 la o adancime de 620,65 metri.

Locatia sondei : 45.16277059,26.06561565