Incendiul sondei nr. 73 N S Mirafor Baicoi din 1935

Lupta, decembrie 28.12.1935 (Anul 14, nr. 4235-4257)

Puternic incendiu în regiunea petroliferă Băicoi

Au ars mai multe sonde

PLOEŞTI 27. — Un incendiu puternic a izbucnit eri seară in regiunea petroliferă Băicoi. La sonda nr. 73 a soc. Mirafor”, în plină producţie, s'a produs la ora 7 o puternică explozie. In câteva secunde întreaga sondă a fost cuprinsă de flăcări.

Lucrătorii au dat alarma şi imediat au sosit echipe de muncitori pentru localizarea incendiului.

Intre timp flăcările s’au întins şi la sondele nr. 8 bis, a soc. „Starnafta” şi nr. 1 a d-lui M. Rusănescu, cuprinzând şi rezervoarele cu ţiţei din jurul lor.

La faţa locului au sosit doua auto-pompe ale postului de pompieri din Ploeşti, cari au procedat la izolarea grupului de sonde aflate în imediată apropiere.

După ce timp de 8 ore s'au aruncat mari cantităţi de apă, pământ şi nisip, asupra sondelor incendiate, focul a fost complect stins. Sondorul Toader Gheorghe, care în momentul izbucnirii focului se afla ia sonda nr. 73, s’a putut salva cu mare greutate, având grave arsuri pe faţă şi mâini. El a fost transportat la spitalul din Filipeştii de târg.

CE A ARS

Focul a distrus complect sonda nr. 73, casa motoarelor, toate instalaţiile conductelor şi două rezervoare mari în cari se aflau mai multe zeci de vagoane de ţiţei.

A mai fost distrusă de asemenea şi sonda nr. 8 bis a soc. „Starnafta” împreună cu casa motoarelor, instalaţiile şi un rezervor cu ţiţei.

Instalaţia „Grainic” care se afla tot aci, a fost distrusă şi ea de flăcări, iar la conacul moştenitorilor Gh. B. Ştefănică a fost mistuit de flăcări un şopron cu câteva vagoane de lemne, un vagon de porumb şi o claie de fân.

In sfârşit sonda nr. 1 a d-lui D, Rădulescu, care erupsese chiar in cursul acelei după amieze, a fost mistuită de flăcări.

CAUZELE

In urma cercetărilor ar reeşi câ focul se datoreşte unul scurt circuit dela sonda nr. 73. Nu esta Insă exclus ca gazele cari pluteau in jurul sondorului Teodor Gheorghe să se fi aprins dela o scânteie produsă de motor.

Pagubele se ridică Ia circa 8 milioane lei.

Toate sondele erau asigurate.

Locatia incendiului: 45.038606,25.8457063

Sonda nr. 8 B Starnaphta Baicoi a fost sapata in 1934 la o adancime de 624 metri
Sonda 73 N S Mirafor Baicoi a fost sapata in 1934 si dusa la o adancime de 605 metri