Incendiul sondei 24 PR Gura Ocnitei din 1938

Curentul, noiembrie 15.11.1938, (Anul 11, nr. 3862-3891). Director Pamfil Seicaru

Mare incendiu la Moreni

Focul a distrus o sondă şi o staţie de epurare a ţiţeiului in schela Gura Ocnitei

MORENI, 12. — Astă noapte la ora 12.30 un mare incendiu s’a produs la sonda Nr. 24 a societăţii „Prahova“ din valea Cezianului dela Gura Ocniţei.

Imediat ce echipa de serviciu a observat focul, care s’a produs întâi la baraca motorului electric, a dat alarma.

La faţa locului au venit pompierii soc. „Astra Română“ dela schela Ochiuri, „Concordia“ şi echipele de ajutor ale soc. vecine.

Flăcările au cuprins cu o repeziciune uimitoare turla sondei, care în întunericul nopţei avea aspectul unei torţe uriaşe ce ilumina până departe.

Dela turla sondei focul s’a întins la un batal de captare a ţiţeiului din apropiere şi apoi prelingându-se pe un şanţ a provocat aprinderea şi a altui batal cu ţiţei ce se afla mai departe. Cum în imediata apropiere a sondei se mai găsea şi o staţie de epurări a ţiţeiului a luat foc şi aceasta.

12 rezervoare cu ţiţei cari se aflau lângă staţia pentru epurare au luat şi ele foc, unul dela altul. Motorul electric şi pompele au fost deteriorate.

Echipele de incendiu s’au mărginit doar la izolare, lăsând sonda, staţia de epurare, batalele de ţiţei şi rezervoarele cuprinse să ardă în voia lor.

 Până spre ziuă focul a continuat intens, iar în urmă a fost înăbuşit.

CAUZELE INCENDIULUI

In urma cercetărilor făcute de d. ing. Moga, şeful regiunii miniere Gura Ocniţei şi ing. Donciu dela soc. „Prahova“, se crede că focul se datoreşte unui scurt circuit dela instalaţia electrică a sondei. Au fost distruse de foc: sonda nr. 24, secţia de epurare a ţiţeiului cu pompele respective, 8 rezervoare de fier, 4 de lemn şi 2 bataluri toate pline cu ţiţei.

Pagubele întrec 3 milioane lei.

D. M. CRĂCIUN

Locatia sondei 24 PR Gura Ocnitei : 44.95994141,25.5959549

Sonda nr. 24 PR Gura Ocnitei a fost sapata in anul 1932 pana la adancimea de 933 metri.