Incendiul sondei nr. 6 PH Viforata din 1930

''Universul, Anul XLVIII, Nr. 105 Bis Luni 12 Mai 1930

EXPLOZIE LA O SONDĂ DIN GURA OCNIŢEI

— 4 morţi şi 6 răniţi —

Târgovişte, 9 Mai

Eri, la 7 ½ d. a., sonda n-rul 6, a soc „Prahova“, din Gura Ocniţei, care se găseşte în lucru, din cauza exploziei pricinuite, din cauze necunoscute, s’a aprins şi a ars cu desăvârşire.

Maiştri sondori Matei Ion, din Gura Ocniţei şi Radu Soare din Dragomireşti, au fost carbonizaţi. Maistrul sondor Badea Gheorghe şi mecanicul Pârjol Nicolae, cari au fost duşi la spitalul din Târgovişte, au murit, după două ore.

Lucrătorii Cristea Ion, Anghel Gheorghe, Butu Theodor, Safta Gyula şi Beja Iosif, cari au suferit arsuri mai uşoare, sunt în cura spitalului din Târgovişte.

Lucrătorul Borja Gheorghe, rănit uşor, a fost lăsat la domiciliul său din Gura Ocniţei. Parchetul şi inspectoratul muncii din Târgovişite au fost sesizate de aceasta groaznică nenorocire şi a dispus facerea cercetărilor, spre a stabili responsabilităţile.

CUM S’A PRODUS EXPLOZIA

Moreni, 9 Mai

Astăzi un puternic incendiu a izbucnit la sonda nr. 6 a societăţii „Prahova” din schela Gura Ocniţei, care era în erupţia stratului 3 meotic.

Sonda producea 20 vagoane pe zi.

Focul a luat naştere în următoarele împrejurări:

Din cauza cantităţii mari de nisip, care eşia din sondă împreună cu ţiţeiul, coloana sondei s’a înfundat, iar erupţia a încetat.

O echipă de 10 lucrători a început lucrările de desfundare.

Au încercat întâi cu un piston, dar n’au reuşit. In urmă au montat o pompă puternică, cu care au început să pompeze apă în sondă, pentru curăţirea coloanei înnisipată. Neobseorvându-se că nisipul a fost complet scos din coloană şi că o mare cantitate de gaze a început să apară la gura sondei, lucrătorii au continuat operaţia de desfundare.

După câteva minute a început o puternică erupţie de ţiţei; atmosfera s’a încărcat de gaze, iar ploaia da ţiţei a prins sub ea echipa de lucrători. Nu se poate preciza dacă focul s’a produs dela vre-un motor cu explozie sau dela vre-un chibrit aprins.

La un moment dat, lucrătorii dela sondele învecinate au fost isbiţi de o groaznică explozie, care s’a întins deodată pe o rază de două sute metri.

Scheletul de lemn al sondei, a fost prefăcut în cenuşe, iar aparatele din jur au fost complet distruse. In vâltoarea de foc au fost prinşi şi cei 10 lucrători.

Doi au fost complet carbonizaţi.

Cei 8 răniţi au fost imediat transportaţi la spitalul din Târgovişte.

Dintre aceştia, doi, cu toate îngrijirile date au încetat din viaţă.

Pagubele se evaluează la 6 ½ milioane.

Focul a putut fi stins prin închiderea ventilelor de siguranţă abia după doua ore dela isbucnire.''

Locatie : 44.96119038 25.5790067
Sonda 6 PH Viforata a fost sapata in anul 1930 la o adancime de 987 metri