''La trustul de extractie Tîrgovişte''

''Scînteia, Anul XXXII, Nr. 5697, Marti 30 Octombrie 1962

Au fost oare numai cauze ‘’obiective’’ ?

In primele 9 luni ale anului, planul producţiei globale şi al producţiei-marfă al Trustului de extracţie Tîrgovişte a fost îndeplinit şi depăşit. Productivitatea muncii a sporit simţitor, iar prin reducerea preţului de cost au fost obţinute economii suplimentare în valoare de peste 2 000 000 de lei.

O experienţă valoroasă în realizarea sarcinilor de plan au dobîndit petroliştii schelei Gura Ocnitei. Pentru creşterea debitului de ţiţei la sonde, aici au fost aplicate numeroase măsuri : tratamente cu diferite substanţe, injecţii de pietriş în strat pentru combaterea viiturilor de nisip, retrageri, adiţionări etc. Un număr însemnat de sonde inactive au fost reparate şi puse în producţie. In acest fel, colectivul schelei a livrat rafinăriilor cantităţi însemnate de petrol peste plan şi a redus preţul de cost pe tona de ţiţei extras, realizînd 1 752 000 de lei economii suplimentare.

Dar, dacă în ce priveşte producţia globală şi marfă lucrurile stau bine la acest trust, deoarece s-au obţinut depăşiri, prevederile de plan privind unele sortimente de ţiţei nu au fost îndeplinite. In spatele cauzelor „obiective“, pe care le invocă conducerea trustului, stau numeroase deficienţe interne ce puteau fi înlăturate dacă se luau măsuri la timp. Despre ce este vorba ?

Lucrări şi măsuri neglijate

In schelele trustului metodele avansate de lucru nu sínt extinse pe măsura posibilităţilor. Nu întîmplător sarcinile de plan nu au fost realizate tocmai la sondele vechi, unde producţia poate creşte prin aplicarea procedeelor moderne menite să contribuie la sporirea factorului de recuperare a ţiţeiului din zăcăminte. La schelele Moreni şi Ochiuri, de pildă, începînd din anul trecut au fost forate panouri experimentale de sonde în vederea recuperării secundare a ţiţeiului prin injecţie de apă. Termenul stabilit prin plan pentru începerea injecţiei n-a fost însă respectat şi nici acum nu se aplică această metodă.

La Moreni, Ochiuri şi Tîrgovişte sínt de asemenea posibilităţi pentru executarea unui număr sporit de fisurări hidraulice, pentru extinderea metodelor de combatere a coroziunii echipamentului de pompaj, a depunerilor de parafină şi a altor procedee înaintate de lucru.

— In unităţile trustului, ne spune Iov. Diţu Decebal, secretar al comitetului de partid de la schela Ochiuri, lucrează cadre de specialişti cu multă experienţă, care pot aduce o contribuţie însemnată la găsirea unor noi soluţii tehnice, la extinderea procedeelor avansate de extracţie a ţiţeiului. Dar iniţiativa acestor cadre nu este întotdeauna sprijinită ; se iau unele măsuri fără consultarea prealabilă a specialiştilor.

O analiză a activităţii trustului arată că în schele pierderile de producţie datorită intervenţiilor şi altor opriri la sonde se menţin la un nivel ridicat.

— In secţia noastră, a arătat tov. Ion Nistor, trolist în schela Moreni, echipele de intervenţii aşteaptă uneori mult timp pînă li se fixează programul de lucru.

Sondorii Gheorghe Ogrezeanu şi Neagu Tudose, din această schelă, au ţinut să adauge că aprovizionarea echipelor cu scule potrivite şi cu materiale se face de multe ori cu întîrziere. Lipsesc de obicei cablurile pentru curăţit, curelele trepezoidale, cleştii pentru tubing şi becurile de Iluminat. Fără îndoială că aceste deficienţe, care la prima vedere par mărunte, influenţează asupra bunului mers aI funcţionării sondelor.

Experienţa schelelor fruntaşe arată că acolo unde a existat preocupare pentru combaterea viiturilor de nisip, pierderile de ţiţei din intervenţii s-au redus faţă de anii anteriori (viiturile de nisip duc la uzarea prematură a pompelor de adîncime şi chiar la înfundarea sondelor). In schelele Cîmpina şi Gura Ocniţei, de pildă, s-au executat operaţii de injecţie cu pietriş în strat şi s-au introdus filtre la numeroase sonde. Drept urmare, timpul de oprire a sondelor pentru intervenţii a fost redus cu 45 şi respectiv 30 la sută faţă de anul 1961.

Nu tot aşa se prezintă situaţia la schelele Moreni şi Ochiuri, unde abia în ultimul timp s-au luat măsuri pentru combaterea viiturilor de nisip.

In toate schelele trustului trebuie luate măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii intervenţiilor, deoarece numărul operaţiilor repetate şi al accidentelor tehnice este încă mare. Inlocuirile de pompe să fie executate cu mai multă grijă şi numai după ce la sondele respective s-au făcut etalonări sau dinamometrări.

Control de partid mai sistematic şi eficient

Organizaţiile de partid din schelele trustului respectiv au analizat în mai multe rînduri de ce nu se realizează sarcinile de plan la extracţia de ţiţei şi au stabilit unele măsuri pentru recuperarea rămînerii în urmă. Totuşi lucrurile nu au intrat încă pe făgaşul dorit. De ce ? Pentru că de obicei la analizarea situaţiei dintr-o schelă sau alta n-a fost atras larg activul comitetelor de partid. Analizarea judicioasă a stărilor de lucruri din schele ar fi dat posibilitatea să se scoată la iveală importante rezerve interne, să se stabilească mijloacele de înlăturare a deficienţelor. Slab se desfăşoară şi controlul de partid asupra felului cum se aplică prevederile planurilor de măsuri tehnico-organizatorice întocmite la începutul anului.

O bună perioadă de timp, la schela Moreni au existat serioase deficienţe în urmărirea producţiei pe parcuri de separatoare şi pe sonde. S-au executat unele operaţii de slabă calitate. Comitetul de partid de aici nu s-a sesizat de aceste lipsuri spre a interveni operativ pentru înlăturarea lor. Tot astfel, la schela Ochiuri, la sondele de intervenţie şi la cele în reparaţii capitale, au avut loc anul acesta mai multe defecţiuni. Organizaţiile de bază din secţii nu au pus în discuţia sondorilor aceste cazuri, pentru a se găsi căile de prevenire a defecţiunilor.

*

Pînă la sfîrşiful anului mai sínt două luni. Există posibilităţi ca schelele trustului Tîrgovişte să-şi îmbunătăţească activitatea, să lichideze rămînerea în urmă la extracţia de ţiţei. O atenţie deosebită trebuie dată aplicării măsurilor stabilite cu ocazia discutării cifrelor de plan pe anul 1963 pe ramuri de producţie şi celor din planurile M.T.O. întocmite la începutul acestui an.

Conducerea trustului va trebui să urmărească îndeaproape activitatea sectorului de foraj de la Moreni, pentru ca acesta să pună la timp în producţie sondele planificate în acest trimestru. Aceeaşi atenţie trebuie acordată şi sondelor din fondul activ şi inactiv, planificate să fie reparate ín trimestrul IV.

In rezolvarea diferitelor probleme care depăşesc posibilităţile locale, este nevoie de sprijinul activ al Direcţiei generale foraj-extracţie din Ministerul Industriei Petrolului şi Chimiei. Este vorba de îmbunătăţirea aprovizionării cu material tubular, tije, unităţi de pompare, aparatură de măsură şi control. Direcţia generală va trebui să studieze şi situaţia instalaţiilor şi utilajelor pentru reparaţii capitale la sonde şi pentru intervenţii care, în multe locuri, nu mai dau randamentul necesar.''

N. PANTILIE coresp. „Scînteii"