Extractia si forajul sondelor la Zemes in 1998

Sucursala Petrom Moinesti. Schela Zemes

Conducerea

Director ing. Constantin Saftoiu

-Director tehnic: ing. Gheorghe Dona

-Inginer şef: Paul Enoiu

-Director economic: Ec. Nicolae Leganus

Interviu cu ing. Constantin Saftoiu

-La finele primului trimestru al celui dinţii an de după restructurare, cum apreciaţi activitatea Schelei pe care o conduceţi?

-In condiţiile unei ierni blînde, activitatea s-a desfăşurat fără pierderi de producţie şi fără probleme deosebite. Ca urmare şi rezultatele sínt bune. Mă refer atît la cele de producţie cit şi la cele financiare. Ceea ce mă îndreptăţeşte să sper că 1998 dă semne bune.

-V-aş ruga să ne spuneţi care sínt preocupările actuale ale conducerii Schelei?

-Fireşte, principala preocupare o constituie, în continuare, sporirea producţiei de ţiţei extras. în acest scop punem în funcţiune noi sonde, le modernizăm pe cele existente, introducem noi tehnologii şi utilaje. Analizăm, de asemenea, întregul fond de sonde, stabilim măsuri pentru executarea reparaţiilor capitale şi programul de intervenţie. Din datele rezultate pînă acum sperăm într-o producţie de ţiţei sporită faţă de anul trecut.

Pe cîmpul petrolier de la Geamăna a fost pusă în funcţiune Sonda 604* cu o producţie zilnică de trei tone de ţiţei. A fost finalizată, de asemenea, sonda 388 Tazlău** la care se fac probele de producţie. Alte 4 sonde se află în foraj şi în pregătire pe cîmpurile petroliere de la Foaie şi Tazlău. Toate vor contribui la sporirea producţiei din acest an.

S-a încheiat procesul de modernizare a tuturor sondelor din cele 7 secţii de producţie. Urmărirea întregului proces de producţie se face acum pe calculator. Ce înseamnă aceasta?

-reducerea timpului de depistare şi remediere a defecţiunilor;

-reducerea consumului de energie electrică;

-urmărirea cheltuielilor pe fiecare sondă;

-creşterea producţiei de ţiţei.

 

S.C. Foraj Sonde Zemes S.A.

De la începutul anului şi pînă acum au fost predate producţiei 5 noi sonde de ţiţei pe zăcămintele de la Tazlău, Foaie şi Chilii. Sint în curs de finalizare alte 6 sonde la Lucăceşti, Moineşti, Zemeş şi Foaie. Sint în lucru, de asemenea, noi sonde şi pe structurile de la Taşbuga, Valea Mărului şi Buda. ROMGAZ R.A. a primit în această perioadă sonde noi în zonele Frasin şi Roman.

Interviu cu Ing. Jănel Andrei

Realizări care onorează

- Ne-am obişnuit, ca de fiecare dată să transmitem cititorilor noştri ce noutăţi mai sint la Zemeş. Iată că de această dată, cu voia dumneavoastră, îi vom informa despre realizările oamenilor de aici. Care sínt acestea ?

-Depinde din ce perioadă. Dacă ne referim la 1997 trebuie să menţionez că toate contractele încheiate cu partenerii noştri principali - S.N.P şi ROMGAZ R.A. - au fost îndeplinite şi chiar depăşite. Au fost finalizate noi sonde atît pentru S.N.P cît şi pentru ROMGAZ pe cîmpurile petroliere de la Tazlău, Foaie, Chilii. Sint în curs de finalizare alte sonde pe structurile de la Lucăceşti, Moineşti şi Zemeş. Avem, de asemenea, sonde de trecere atît pentru ROMGAZ cît şi pentru S.N.P. Sîntem în curs de a încheia noi contracte cu aceşti parteneri pentru începerea forajului la cîteva sonde de pe structurile Taşbuga, Buda şi Valea Mărului.

-Din datele cunoscute rezultă că ritmul intens şi productivitatea înaltă realizată la noile sonde se datorează unor noi metode de lucru. La care se referă, anume?

-Se lucrează, în general, cu tehnologii noi, din import. Folosind sape din import, materiale volumetrice de fund, tot din import, scule şi dispozitive pentru măsurarea parametrilor şi altele.

-Care sint, după, părerea dumneavoastră, realizările de vîrf ale anului în curs?

-Categoric, prima realizare o consider R.K. la sonda 951 Frasin***, unde prin calitatea lucrărilor executate s-a obţinut repunerea sondei în funcţiune la parametri de producţie iniţiali. Tot pentru ROMGAZ se va realiza, în acest an, în zona Frasin, o sondă de cercetare pentru care se folosesc tehnologii noi - forajul optimizat cu sape din import.

-Şi cea de perspectivă?

-Incheierea unor contracte pentru forarea în zona Roman-Silişte a unor noi sonde pentru producerea de gaze naturale.

*Sonda 604 Geamana sapata in 1997 la 1100 m.

**Sonda 388 Tazlau a fost sapata in 1997 la 1052 m.

***Poate fi vorba de sonda 951 MPC Zemes sapata in 1963 la 991 m sau de sonda 951 MMPG Tazlau sapata in anul 1973 la adancimea de 1045 m.