''Reactivarea sondelor abandonate''

''Romania Libera, Anul XL, Nr.11666, Marti 4 Mai 1982

Reactivarea sondelor abandonate

• Noi date şi ipoteze stimulează eforturile pentru creşterea producţiei de ţiţei • Primele rezultate sInt încurajatoare : au putut fi reactivate sonde abandonate cu 15-20 de ani în urmă • Puţurile deschise, „la modă" acum un veac, revin în atenţie şi dau petrol • Surpriza de la sonda 1 340 •

Sondori la lucru
Moinesti, Schela Modîrzău, 1982

— Tovarăşe inginer Dumitru Badea, cu vreo două luni în urmă, la adunarea generală a reprezentanţilor oamenilor muncii, de la Trustul petrolului Moineşti, aţi arătat că printre acţiunile iniţiate de Schela de extracţie Modîrzău, al cărei director sînteţi, un loc important il ocupă reiinterpretarea geologică a fondului de sonde abandonate şi cu debite extrem de mici. Presupune oare aceasta o nouă cercetare geologică ?

— Nici vorbă. Acţiunea constă in analiza întregului fond de sonde : mijloace fixe şi sonde abandonate din cadrul schelei in lumina noilor date şi ipoteze privind rezervele de hidrocarburi. Ea este orientată in două direcţii : pe de-o parte spre zonele cu sonde active dar cu debite foarte mici, iar pe de alta spre descoperirea de rezerve de hidrocarburi in sondele abandonate din foraj sau din probe de producţie in urmă cu 15—20 ani. In cel de al doilea caz urmărim să depistăm rezerve de hidrocarburi sub limita apă-ţitei stabilită cu uni in urmă pe baza diagrafiilor electrice.

— Inseamnă că nu este o treabă prea uşoară...

— Intr-adevăr, punerea in valoare a rezervelor de hidrocarburi din sondele abandonate comportă lucrări de o mai mare amploare. Practic se ia totul de la capăt, „de la firul ierbii“ cum se spune. După ce se înalţă instalaţia de ridicat, se montează instalaţiile de suprafaţă necesare frezării dopurilor de cimentcare au servit la conservarea şi asigurarea găurii de sondă. Se trece apoi la efectuarea operaţiilor de perforare şi de probare a stratului care se consideră că are ţiţei. Lucrările sint executate de către brigăzile noastre probe-producţie şi reparaţii sonde pe baza programelor întocmite de conducerea schelei împreună cu geologul întreprinderii.

— Şi mergeţi la sigur ?

— Acţiunea comportă desigurşi riscul nereuşitei, adică de a nu da de petrol, ci de straturi acvifere. Pină acum, spre satisfacţia noastră, nu am înregistrat nici un eşec. De la sonda 191, pe care am redat-o circuitului productiv după adunarea generală din februarie, se extrag acum zilnic cite 4 tone de ţiţei. Rezultate satisfăcătoare dau apoi sonda 125 că şi celelalte cinci sonde abandonate pe care le-am trecut în ultima vreme in fondul activ al schelei. Avem convingerea că nici la cele trei sonde abandonate, de la Citioaia-vest, Zemeş şi Solonţ, la care se efectuează in prezent operaţii de activizare, nu vom înregistra vreo surpriză neplăcută. Spun aceasta bazindu-mă pe seriozitatea şi promptitudinea cu care au atacat lucrările echipele din secţia de suprafaţă condusă de inginerul Teodor Căruntu, pe conştiinciozitatea cu care îşi fac datoria brigăzile de probe-producţie şi reparaţii sonde conduse de maiştrii C. Bălţătescu şi Gheorghe Timofte, ca şi pe priceperea şi capacitatea de prospectare şi previziune a biroului geologic condus de inginerul llie Zaharescu.

— Dar in ceea ce priveşte sondele active cu debite mici ?

— La acestea există posibilitatea creşterii producţiei prin deschiderea unor straturi considerate, după indicaţiile diagrafiilor, drept neproductive sau acvifere. Asemenea sporuri de producţie s-au înregistrat la sondele 650, 585 şi 913. Aş vrea si menţionez că, urmare a acţiunii de care am vorbit pină acum, nivelul de producţie al schelei noastre a crescut cu peste 30 de tone de ţiţei zilnic şi avem convingerea că, prin executarea lucrărilor înscrise în programul de activizări pe trimestrul al doilea, acestora li se vor adăuga cel putin încă 15 tone de ţiţei zilnic.

Const. Azoitii''