Mina de petrol Sărata Monteoru - 1

''Flacara, Nr. 19 - 14 mai 1982

Minerii petrolului deschid orizontul 2000

In cadrul Institutului de cercetări şi proiectări petrol şj gaze Cîmpina s-a format un larg colectiv de specialişti cuprinzînd cîteva zeci de ingineri, geologi şi maiştri — toti mineri, cei mai multi „cărbunari" — consacrat mineritului in petrol, la nivelul tehnicii acestui sfîrşit de veac.

-Colectivul — ne spune şeful său, inginerul Liviu Şandru — s-a infiinţat in contextul acţiunilor mai vaste intreprinse în ultima vreme pentru creşterea factorului final de recuperare in zăcămintele de ţiţei. Există în tara noastră o serie de zăcăminte intens exploatate cu sonde de suprafaţă de unde nu se mai poate obţine mare lucru prin obişnuitele metode de recuperare secundare sau tertiare, deşi in subteran se mai află intacte 60—78% din rezerva geologică iniţială de titei.

— O mare care işi aşteaptă navigatorii ?

— Cam aşa ceva. Ne-am amintit atunci de exploatarea prin puţuri, care, pe la mijlocul secolului trecut, lua avînt in România. Dealtfel, ţăranii români au fost primii din lume care, descoperind izvoare de petrol, l-au exploatat prin puţuri a căror adîncime depăşea uneori 200 m. Au funcţionat pînă acum 40—50 de ani exploatările Colibaşi, Băicoi, Moreni, Matiţa, Apostolache, Monteoru in Muntenia, Iar în Moldova cele de la Lucăceşti, Tazlău-Zemeş, Solont, Tescani, Sîrbi, Pirjol, Cîmpeni, Cilioaia etc. Evident, odată cu punerea la punct a tehnologiilor şl utilajelor moderne de forare, mineritul petrolier a căzut în desuetudine. Acum el este reconsiderat, desigur de pe o bază tehnică superioară.

— Ce straturi petroliere pot fi abordate prin minerit ?

— Cele care nu depăşesc adincimea de 500-600 m şi care întrunesc anumite condiţii geologico-miniere asupra cărora nu insistăm aci. Se sapă galerii foarte asemănătoare celor pentru extracţia cărbunelui, cu singura şi esenţiala diferenţă că în pereţii lor se perforează sonde orizontale, ascendente sau descendente. Aceste sonde subterane, stranie, fantastică întrepătrundere de tuburi şi supape, de puţuri si suitori, de galerii şl camere de forare, le-am văzut acum citeva zile la Sărata-Monteoru. Pionierii noştri care pregătesc viitoarele mine de petrol nu au încă o denumire, ne-au spus că nici ei nu ştiu dacă sint minerii petrolului sau petroliştii minelor, dar ceea ce ştiu este că s-au angajat pe un drum promiţător. Preocupări similare există actualmente in S.U.A., Canada, Venezuela, Japonia, în U.R.S.S., in Siberia, aproape de Cercul Polar — la Iarega — funcţionează de mai multi ani o mină care dă 300 000 tone ţiţei pe an şi, tocmai din cauza bunelor rezultate, se intenţionează extinderea acestei tehnici in zona Baku.

Trebuie inţeles — ne atrag atenţia inginerii Liviu Şandru şi Dumitru Cărpenişanu, şeful de proiect de la Sărata Monteoru — că minele de petrol nu reprezintă doar o posibilă variantă de exploatare; in anumite condiţii de zăcămînt depletate, el constituie unica modalitate de recuperare a ţiţeiului. Desigur, mineritul in sine reprezintă o operaţie costisitoare, totul trebuie cu grijă calculat pentru a se dobîndi petrol în condiţii de rentabilitate economică. Acesta este şi sensul experimentului de la Monteoru. Rezultatele de pină acum sint insă încurajatoare, astfel incit in viitorul apropiat se întrevede perspectiva deschiderii unor mine de petrol la Runcu-Buştenari, Ochiuri-Gorgota (lingă Tîrgovişte), Matiţa, Prahova, iar în zona Moineşti la Solonţ, Cilioaia, Zemeş etc. (Recunoaşteţi aceste denumiri care marchează exploatările prin puţuri de la mijlocul secolului trecut !).

In Programul national de creştere a factorului de recuperare, mineritului îi revin 10—11% din producţia de titei obţinută prin metode specifice creşterii factorului final de recuperare, deci o producţie anuală prezumată de ordinul a mai multor sute de mii de tone titei încă în actualul cincinal, în mina de la Sărata Monteoru va începe extinderea activităţii în blocurile adiacente ; se va construi sectorul experimental Runcu-Buştenari, cu condiţii diferite de zăcămînt, şi se vor initia lucrările pentru sectorul experimental Solonţ.

De pe acum Monteoru dă zeci de tone de ţiţei pe zi, în timp ce în zonă unele sonde convenţionale, deci de suprafaţă, nu produc decît 1,5 tone şi chiar mai puţin. Din 1979, mina s-a modernizat, după proiectele institutului din Cimpina, in vederea adîncirii cu un nou orizont. Se lucrează acum la peste 300 m adincime şi se pregăteşte un „panou“ experimental pentru încercarea şi definitivarea tehnologiilor de săpare a diferitelor categorii de lucrări miniere care vor traversa rocile de titei. Alt obiectiv : experimentarea tehnologiilor de extracţie, precum şi a diverselor utilaje şi echipamente unicat. O specială atenţie se acordă aparatelor de protecţie antiscinteie. In subteran, la orizontul 25, aflăm că pină şi ciorapii pe care i-am îmbrăcat la intrarea in mină sint de un tip special, pentru a nu se incărca de electricitate statică : într-o mină de petrol o simplă scînteie s-ar putea dovedi şt mai catastrofală decît „la cărbune“.

„Noi am preluat nu numai ce e mai bun, dar şi ce e m ai rău din minerit şi din petrol" — glumeşte şeful sectorului de extracţie de la Monteoru, Ştefan Cioceanu, tehnicianul care, fiind repartizat acum 22 de ani la Monteoru, ne mărturiseşte că atunci cînd el, petrolistul, a coborît pentru prima oară în mină a fost pătruns de un singur simtămînt : FRICA. Acum, teama i-a trecut, el însuşi este un exemplu pentru toţi ceilalţi, ceea ce nu-l impiedică să aprecieze lucid problemele complexe pe care le implică securitatea muncii:

— La noi e şi pericol de explozie şi de incendiu (gazului metan al „cărbunarilor" i se mai adaugă un duşman redutabil : omologii superiori şi vaporii hidrocarburilor lichide), plus lupta cu apele. Toate astea nu sint numai figuri de stil. La 31 martie a.c., pe cînd se săpa sonda GP—11. a crescut brusc presiunea apei din zăcămînt, pompa nu mai făcea fată şi sonda orizontală a început eă erupă apă sărată în galerie. Oamenii, cărora apa miloasă le ajunsese pînă la brîu, se luptau indirjlţl să evacueze utilajele. Erau năclăiţi de petrol, orbiţi de jetul de apă subterană, de pietrişul şi marna care le loveau feţele. O avarie imprevizibilă pe care a lichidat-o cu uriaşe eforturi dar şi cu singe rece echipa sondorului Sandu Iancu. Au pus umărul apoi şi sondorul-şef Constantin Mitrea, maistrul principal Nicolae Georgeseu, inginerul Radu Cantemir, directorul schelei Berca, şi stagiarul Sorin Băjenaru. Acum, în galerie, o lună şi mai bine după această întîmplare, în fata ochilor noştri digurile de protecţie ridicate ulterior şi vălmăşagul de pietriş care nu a fost incă evacuat ne vorbesc despre temerara încleştare din Muntele de aur. Este straniu să-i auzi discutînd cu voce joasă in galerii pe mineri despre puii de sondă (traducerea literală a unui termen strict tehnic) sau despre stratul care lăcrimează. Lăcrimează petrol, fireşte. Faptul că nici ei înşişi nu ştiu dacă sint minerii petrolului sau petrolistii minelor nu are nici o im portanţă. De la simplu miner Ia inginer, aceşti urmaşi ai ţăranilor „puţari" din secolul trecut sint îmbrăcaţi azi ea nişte cosmonauţi (este imaginea pe care ne-o dă la orizontul 25 inginerul Şandru, in costumul lui verde electric, dar garantat antiscinteie). Inzestraţi cu tehnică de pionierat, în mare parte de concepţie românească, ei deschid, la propriu şi la figurat, noi orizonturi în bătălia pentru aurul negru. Orizontul anului 2000.

Lionel Nitescu

Fotografii de Elena Ghera''