Sonda nr. 913 MP Margineni. Nr. 16 ca adancime in Romania

Scînteia, Anul XXXVIII, Nr. 7878, Miercuri 6 Noiembrie 1968

LA 5600 METRI ADlNCIME

Sondorii întreprinderii de foraj Ploieşti au atins — cu aproape două luni mai devreme — adîncimea stabilită pentru anul acesta la sonda 913 — Mărgineni — 5 600 m. Este cea mai adîncă sondă săpată pînă acum în bazinul Văii Prahovei. Obţinerea unei asemenea performanţe se datoreşte aplicării unui complex de metode moderne, printre care forajul cu jet, procedeu nou de săparea sondelor - la mare adîncime . La această sondă se fac acum studii pentru găsirea unei tehnologii corespunzătoare formaţiilor geologice locale, în vederea continuării forajului la peste 6 000 de metri. 

(Agerpres)


Munca, Vineri 3 Ianuarie 1969

Revelion pe podul sondei

Părăsind sala clubului din Moreni, unde zeci de petrolişti cu familiile lor s-au adunat laolaltă să întîmpine noul an, ne îndreptăm spre sonda 913. La această instalaţie s-a atins, nu de mult, adîncimea de 6 002 metri, cea mai mare de prin părţile prahovene.

La sondă lucrul era în toi. Operaţiile de pregătire pentru punerea în producţie cer multă atenţie. Nimic nu trebuie trecut cu vederea. Sub directa supraveghere a sondorului şef Gheorghe Costache, membrii echipei îşi fac pe deplin datoria.

Se aud glasuri, rîsete. In grup, pe potecă urcă petroliştii din echipa lui Ion Ioniţă, care vor prelua schimbul. La orele zero, pe podul sondei este animaţie. Cu litere stîngace, cineva scrisese pe tabloul de comandă tradiţionala urare „La mulţi ani!“. Sondorii îşi string mîinile, se îmbrăţişează, îşi urează reciproc sănătate, noi succese în muncă. Şi această urare are o semnificaţie precisă deoarece bilanţul anului ce s-a încheiat a fost bogat: hărnicia, priceperea oamenilor cărora li s-a încredinţat săparea sondei 913 s-au concretizat în realizarea planului anual cu mai bine de o lună înainte de termen, cu obţinerea a însemnate economii la preţul de cost. Noul an pune în faţa petroliştilor sarcini şi mai mari pentru descoperirea şi valorificarea bogăţiilor subsolului. Sîntem siguri că şi în 1969 ei îşi vor face cu cinste datoria.

Aceasta este, confirmată de primele realizări înscrise în noul an. Raportul de activitate din ziua de 1 ianuarie 1969 al sectorului de foraj Moreni consemnează : la sonda 398 brigada lui Gheorghe Dorobanţii a forat în plus 89 metri; la sonda 2 002 planul a fost depăşit cu 38 metri ; la 207 petroliştii conduşi de Gheorghe Stăncescu au săpat cu 50 de metri mai mult. Şirul realizărilor continuă. „Toate brigăzile — ne spune inginerul Gheorghe Ciobanu, şeful sectorului Moreni — şi-au depăşit sarcinile. In prima zi, sectorul nostru a forat în plus 400 de metri“.

LUCIAN BARBIERI

 

Munca, Vineri 28 Februarie 1969

Satisfactia faptelor împlinite

Momente pline de bucuria faptelor împlinite au trăit, în zilele acestea de la sfîrşitul lui februarie, membrii brigăzii sondei 913, din sectorul de foraj Moreni. Evenimentele sărbătorite erau : terminarea lucrărilor de foraj şi a probelor de punere în funcţiune a sondei şi acordarea distincţiilor de fruntaşi in întrecerea socialistă pe 1968.

Amîndouă erau sinonime cu preţuirea muncii, cu cinstirea hărniciei celor care, timp de aproape doi ani de zile, au lucrat la această sondă, şi-au dăruit, fără rezerve, capacitatea lor creatoare, inteligenţa tehnică împlinirii exemplare a sarcinilor încredinţate, punîndu-şi astfel inima şi vrednicia la dezvoltarea continuă a industriei noastre petroliere.

Oamenii sondei au trecut în revistă activitatea lor. Sonda, forată la mare adîncime, la peste 6 000 de metri, a cerut din partea lor multă pricepere, gîndire, răbdare, şi oamenii, aceşti oameni modeşti, plini de pasiune, conduşi de inginerul Pompiliu Mircescu, şi-au făcut pe deplin datoria. Sonda a fost forată mai devreme, realizîndu-se însemnate economii la materiale şi chimicale, ...

De la masa prezidiului, Sebastian Bucşe, preşedintele comitetului sindicatului, a citit numele celor 17 sondori, maiştri, mecanici, electricieni, fruntaşi în întrecerea socialistă pe 1968. Aplauzele au fost adresate, deopotrivă, podarului Aurel Lazăr, care pentru a cincea oară consecutiv a primit insigna de fruntaş în întrecerea socialistă, sondorilor şefi Gheorghe Costache şi Ion Stoica, sondorilor Ion Oprea, Constantin Radu, Aurel Duţă, inginerului Pompiliu Mircescu.

Prin cuvinte simple, spuse din inimă, sondorii s-au angajat să nu precupeţească nici un efort pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în întrecerea socialistă, în întîmpinarea celei de a XXV-a aniversări a eliberării patriei şi a celui de al X-lea Congres al P.C.R.

— Peste cîteva zile — ne spunea sondorul şef Gheorghe Costache — vom începe forajul la o nouă sondă. Angajamentul brigăzii este să predăm sonda producţiei cu 5 zile mai devreme, realizînd economii suplimentare, la preţul de cost, în valoare de 50 000 lei, reeditînd şi în 1969 succesele din anul trecut.

Vorbele lui au greutate. O dovedesc rezultatele înscrise de colectivul de petrolişti din sectorul de foraj Moreni în perioada scursă din acest an : aproape 1 000 de metri foraţi in plus, 429 000 lei economii suplimentare la preţul de cost, creşterea vitezei de foraj cu 3 la sută.

...Evenimente asemănătoare celui de la sonda 913 au loc, în aceste zile, la toate sondele ce aparţin întreprinderii de foraj Ploieşti. Din rîndul harnicului colectiv de petrolişti, 242 sondori, maiştri, tehnicieni, ingineri, au fost declaraţi fruntaşi.

LUCIAN BARBIERI

Locatia sondei : 44.92308514,25.717692

Sonda 913 MP Margineni a fost terminate din foraj in anul 1970 fiind sapata pana la adancimea de 6002 metri.