Sonda nr. 6012 Mitrofani. Nr. 11 ca adancime in Romania

Înainte, 18 Ianuarie 1970

6012 continuă forajul

O energie de circa 700 atmosfere a pus la grea încercare iscusinţa sondorilor

Lupta cu adîncul fierbinte şi deslănţuit a durat 180 de minute dar sondorii nu s-au dat bătuţi şi au învins.

Lapoviţa şi vîntul conteniseră. De la miezul nopţii, după reluarea primului schimb, trecuseră doar cîteva zeci de minute. La sonda de mare adîncime — nr. 6012, dintr-un nou şantier petrolifer al Olteniei, totul părea să indice o activitate normală.

Dar această aparenţă a fost înşelătoare. Întreaga linişte a colectivului care săpa spre culcuşul cald al aurului negru a explodat la primirea semnalului: „ Se gazeifică noroiul !“.

De la ultimul sondor şi pînă la cel din urmă muncitor, întregul schimb a primit ordin de atac, de pregătire pentru a acţiona instalaţia de prevenire a erupţiilor. Au fost poziţionate imediat măsuri care să întregească programul de securitate a sondei. Din adîncul necunoscut te puteai aştepta, din clipă în clipă , la erupţie de gaze sau ţiţei...

De la distanţa zecilor de kilometri, care despart sonda de sediul întreprinderii, telefonul a pornit să lanseze apeluri :

— Alo, Craiova ! Alo, Craiova  ? !

— Da, Craiova !

— Daţi-mi pe tovarăşul director . Sînt 6012 !

— Aveţi legătura.

Raportul e scurt, fără cuvinte de prisos :

— In jurul orei 2 — precizează interlocutorul — a apărut un val de noroi uşor. Semnele erau evidente. Noroiul a început să se gazeifice. Au fost întreprinse măsurile de primă urgenţă.

Răspunsul conducătorului întreprinderii a venit prompt, precis :

— Îngreunaţi noroiul şi asiguraţi condiţii optime pentru prevenirea erupţiei ! Atenţie la măsurile de prevedere a incendiuluI !

Operaţiile iniţiale au fost încredinţate telefonic maistrului de noapte Ion Pantazi. Prin măsurile luate, greutatea noroiului a sporit de la 1,350 kgf / dmc la 1,600.

... În zorii zilei, la sonda 6012 a sosit degrabă inginerul Leontin Măciucă, directorul întreprinderii de foraj Craiova. Au mai sosit şi alţi specialişti care au întreprins pe loc ultimele acţiuni de intervenţie, spre a preveni orice imprevizibil în asemenea situaţii. Programul de...omorîre a sondei — termen folosit de sondori în astfel de cazuri — a fost pus în aplicare operativ. La sondă au sosit de îndată un manifold special confecţionat la Craiova, precum şi chimicale pentru îngreunarea noroiului la o densitate de 1,900 kgf/dmc.

Şi astfel, harnicii pădurari ai adîncului au trecut la operaţia decisivă. Se anunţa un examen foarte dificil, care avea să le verifice potenţele profesionale într-o puternică concentrare de forţe ce a fost însă trecut cu succes. Această neuitată luptă cu uriaşa forţă a adîncurilor a durat 180 de minute. La capătul acestei perioade de eforturi eroice, sonda a fost...omorîtă . S-a calmat. Oamenii respiră uşuraţi : erupţia a fost evitată. Energia puternicului strat cu apă fierbinte sărată — la o presiune de circa 700 atmosfere — a fost pusă, şi ea, la respect. La sonda nr. 6012 forajul continuă normal...

GH. FLOREA

 

Înainte, 19 August 1970

Record la sonda 6012

Hotărîrea fermă a sondorilor din şantierele Întreprinderii de foraj Craiova de a întîmpina ziua de 23 August cu succese deosebite în întrecerea socialistă a fost marcată în această vreme de o realizare de seamă — un adevărat record în materie de foraj la sonda 6 012 proiectată pentru adîncimea de 6 000 m. Colectivul condus de către tovarăşii Ion lacobescu, Nicolae Mărăcineanu si Ion Pantazi — maiştri principali, a reuşit ca utilizind o sapă cu diamante să realizeze circa 250 m din numai două marşuri. După cum precizau tovarăşii Alexe Nica, inginer şef şi Al, lordănescu, inginer şef adjunct, utilizarea sapei cu diamante la sonda 6 012 a oferit prilejul unui adevărat record în şantierele petrolifere ale Olteniei — record în materie de metraj. Cu vechile tipuri de sape, unele chiar de import, se realizau circa 15 m pe sapă. Adîncimea realizată prin utilizarea sapei cu diamante ar fi putut fi raportată în jurul datei de 25 august.

Scurtarea timpului de foraj cu circa zece zile, pînă la adîncimea raportată, reprezintă un succes de prestigiu al colectivului de Ia sonda 6 012, succes închinat zilei de 23 August.

 

Înainte, 14 Noiembrie 1970

Colectivul sondei nr. 6 012 a Întreprinderii de foraj Craiova a raportat o nouă şi prestigioasă izbîndă — realizarea integrala a lucrărilor de săpare, cu o instalaţie românească, a celei mai adînci sonde din Oltenia. Este vorba de adîncimea de 6021 metri, faţă de 6 019 metri, record obţinut cu ani în urmă la sonda nr. 901 Ţicleni.

Victoria sondorilor craioveni poartă semnăturile colectivelor conduse de către tovarăşii : Ion Iacobescu, Nicolae Mărăcineanu şi Ion Pantazi.

Sonda 6012 Mitrofani a fost sapata intre anii 1969 si 1970 pana la adancimea de 6021 metri.
Locatia sondei: 44.713843, 24.181717