Fratii Andreescu si stingerea sondei 108 AR Ochiuri Gorgota

Dimineata, Joi 17 Mai 1928

Operatiuniile de stingere ale sondei

Utilizarea sistemului Fratiilor Andreescu

OCHIURI 15.- Inca de Duminica, - dupa ce restul sondelor si batalurilor cu pacura s’au stins, iar cele din vecinatatea sondei de gaze 108, au fost puse in stare de aparare, - s’a procedat la incercarea de a fi stins si focul dela aceasta din urma sonda.

S’au pus in practica mai multe sisteme de stingere, intre cari si acela cu musamale, pentru astuparea gazelor, ca sa nu mai ia contact cu aerul si flacara sa se stinga.

Sistemele n’au dat nici un rezultat.

Coloana de foc este tot asa de vie, ca la inceputul ei.

In general, un sistem eficace, permanent, de stingere a sondelor aprinse, nu exista. Se pare ca nici in Americanu este un singur sistem, care sa fie dat vreodata, rezultate bune. De aceea se intrebuinteaza diferite sisteme, - dintre cari cel mai uzitat este cel cu tunelul.

Dar pentru stingerea focului dela Ochiuri, nu este nevoie de tunel. Desi sonda e de gaze si prezinta pericol, iar coloana de foc e destul de mare, dogoarea permite totusi apropierea de ea. Noi in-sine, am putut veni pana la 20-25 metri apropiere de sonda arzanda.

Dupa toate probabilitatile, se va utiliza aci, sistemul de stingere al fratiilor Andreescu, care a dat rezultatul asteptat anul trecut, in Iunie, cu prilejul marelui incendiu al sondelor dela Gura-Ocnitei.

Fratii Andreescu au si sosit ieri in localitate, cu aparatele si echipa lor de stingere, urmand sa procedeze la completa stingere a focului, pentru o plata de 60.000 lei. Sistemul fratiilor Andreescu, ei insasi maestrii sondori si mecanici de sonde, - a dat intodeauna rezultatele asteptate.

Partea de pagube a societatii ‘’ Astra-Romana’’, - numai pentru schela Ochiuri, intrece suma de peste 10 milioane lei, plus aparatele, masinile deteriorate, dintre cari cele mai multe sunt asigurate.

Incediul sondei 108 AR Ochiuri Gorgota de langa Parcul de rezervoare Pompe 2 ( actual Parc 2 Gura Ocnitei )

 

Dimineata, Sambata 19 Mai 1928

Sonda dela Ochiuri a fost stinsa

Sonda dela Ochiuri, care arde de Vineri, a fost stinsa aseara prin metodele fratiilor Andreescu.