Fratii Andreescu si stingerea sondei 60 UN Viforata

Adevărul, 43, nr. 14173, 8 Martie 1930

Pregatiri pentru stingerere nouei sonde in flacari

Cum s’a produs nenorocirea din Gura Ocnitei

MORENI 7.- In legatura cu marea nenorocire de la Gura Ocnitei dam acum urmatoarele amanunte :

Pe cand se pompa titeiu in bateria cazanelor, o pompa s’a spart si titeiul a inceput sa se scurga cu iuteala in pamant facand o dara larga pana la garla ce trece in vale.

CUM S’A PROPAGAT FOCUL

Titeiul scurs s‘a aprins si flacarile s’au propagate cu iuteala prin dara de petrol scurs, incendiind totul in calea lor. Dealungul garlei se aflau trei sonde ale societatii ‘‘Unirea‘‘ cari s’au aprins si au fost mistuite de flacari. A patra sonda, situata sus pe deal, la distanta de un kilometru, s’a aprins si ea,

Aceasta sonda care apartine tot societatii ‘’Unirea’’, fiind in productie, focul nu s’a stins dela sine si continua sa arda si astazi.

LA BATERIA CAZANELOR

Flacarile s’au intins cu aceiasi iuteala si spre bateria cazanelor unde se pompa titeiul. Lucratorii au reusit insa sa se salveze la timp. Interesant este ca toata constructia halei de cazane a ars dar cuptoarele au ramas intacte si si-au reluat a doua zi activitatea.

PREGATIRI PENTRU STINGEREA SONDEI ERUPTIVE No. 60

Sonda No. 60 de pe deal continua sa arda. Fratii Andeescu s’au oferit si de data asta sa o stinga si oferta lor a fost primita. Preparativele pentru montarea aparatului au inceput. Toata ziua autocare grele cara sus pe deal pe drumul stramb si nepavat cantitati enorme de lemnarie, fier, etc.

De oarece sonda arde cu ventulul intredeschis este probabil ca incercarea fratiilor Andreescu va fi incoronata de success.

RAVAGIILE FOCULUI

Flacarile n’au mistuit numai sondele ci si toti copacii si ierburile intalnite in cale. Pe unde a trecut incendiul, campul este ars.

 

Incercari de stingerea sondei 60 UN Viforata


Dimineata, Vineri 14 Martie 1930

INCENDIUL DELA GURA OCNIŢEI VA FI STINS

Sonda dela Gura Ocniţei incendiată săptămâna trecută va fi probabil stinsă astăzi. Fraţii Andreescu au reuşit să-şi monteze aparatul şi închizând ventilele de siguranţă au stins sonda în cursul nopţii de două ori. Dar neavând încă legaturile făcute cu aparatul care captează gazele si îndrumează ţiţeiul spre rezervoare, au fost nevoiţi să dea drumul sondei din nou să ardă. Acum se lucrează cu febrilitate la facerea legăturilor cu aparatul. Dupa aceia, focul va fi stins definitiv.

Dimineata, Sambata 15 Martie 1930

FOCUL DELA GURA-OCNITEI VA FI STINS

MORENI, 12. — In ziarul nostru de eri, am comunicat încercarea plină de succes a fraţilor Andreescu, care au reuşit să stingă de 2 ori focul sondei No. 60 a soc. „Unirea" din schela Gura-Ocniţei. Norocul, care de data aceasta a fost de partea lor, le va înlesni şi pentru viitor să-şi experimenteze cu mai multă încredere şi siguranţă aparatul care le-a stabilit la loc de frunte meritul, printre inventatorii români. Sonda No. 60 a soc. „Unirea“ are două coloane de foc: una care spintecă văzduhul, iar alta care se prelinge paralel cu pământul pe o lungime de vre’o 60 m. Coloana de foc care se ridică drept în sus, este aceea care consumă numai tiţeiul pur, ce erupe pe „Tubing“ ; coloana paralelă cu pământul arde numai gaze pure, provenite din erupţia ce vine printre coloana de 8 ţoli şi „Tubing“.

ŞANSELE DE STINGERE

La coloana sondei se află la partea superioară un ventil de siguranţă, iar la baza lui alte două ventile, unul mai sus şi unul mai jos. Din aceste ventile, cel de sus are numai garniturile arse, iar din cele de jos, unul este bun, iar al doilea este defectat. Se va căuta a se înlocui garnitura arsă, iar cel de jos se va căuta să fie înlocuit. Când aceste operaţii vor fi reuşit, numai rămânea altceva de făcut decât să se procedeze la închiderea lor, operaţie care de altfel s 'a mai făcut şi a reuşit. Societatea „Unirea“ afară de pagubele ce-a avut de înregistrat la începutul incendiului, mai are de înregistrat şi alte pagube, care vor continua, până la stingerea focului. Astfel în primul rând societatea va avea de suportat pagubele ce-i provin zilnic din pierderea a circa 20 vagoane ţiteiu ce-l produceau sondele care au fost distruse de incendiu . Adăogând la acestea partea cuvenită statului, care se ridică la 10 la sută, braţele de muncă puse la dispoziţia fraţilor Andreescu, materialele , etc., pagubele sunt considerabile . Societatea „Unirea“ are toate sondele din schelele sale asigurate unei mari societăţi engleze. Sondele distruse erau asigurate pentru câteva milioane. Asigurarea, ne-a declarat un funcţionar al societăţii, se face la sfârşitul fiecărei luni, în raport cu cantitatea de producţie a sondei respective, după care se stabileşte valoarea asigurării.

ÎNCERCĂRILE DE STINGERE

Mulţime de curioşi, aflând din ziarul „Dimineaţa“ că in serile acestea se va încerca stingerea definitivă a sondei, au voit să ia parte la operaţie aşteptând până seara târziu . Din parte a societăţii, d. ing . Ellias şi ing. Boaden urmăresc de aproape mersul lucrărilor. Mulţime de curioşi, în deosebi din Dâmboviţa şi Târgovişte, vin să vadă spectacolul. Lumina focului dela Gura-Ocniţei şi dela Moreni, formează o pânză albă, care se proectează, până departe’n zare.

D. M. CRĂCIUN


Dimineata, Duminica 16 Martie 1930

FOCUL DELA GURA OCNIŢEI

Focul dela Gura Ocniţei va fi stins mâine dimineaţă. In cursul zilei de astăzi au fost făcute legăturile aparatului cu rezervoarele şi cu pompele de captare a producţiei. In noaptea aceasta vor fi aduse şi instalate pompe speciale pentru a se stropi cu şpullung şi barită în jurul sondei, imediat după ce focul va fi stins, pentru a se evita o nouă aprindere . Mâine dimineaţă, între orele 8 şi 10, în prezenţa reprezentantului regiunii miniere şi a inginerilor societăţii, fraţii Andreescu vor proceda la stingerea sondei.


Adevărul, 43, nr. 14181, 16 Martie 1930

Stingerea sondei dela Gura-Ocnitei

Am anuntat ca eri urma sa se faca stingerea sondei dela Gura-Ocnitei. Un moment s’a crezut ca lucrarile vor fi periclitate de oarece pe cand echipele lucrau la ultimile pregatiri, s‘au pomenit de odata cu un violent bombardament de pamant ars si de piatra, astfel ca tori lucratorii au fost nevoiti sa se retraga.

Catre ziua, coloana de foc care tasnea in sus, a fost stinsa, ramanand numai coloana paralela cu pamantul. Fratii Andreescu au inceput la ora 8 dimineata sa pompeze barit si spullung, in coloana sondei, cu niste pompe speciale.

Fratii Andreescu aveau contract sa stinga incendiul in zece zile, dar l’au stins cu doua zile mai devreme. Valoarea lucrarilor facute si onorariul fratiilor Andreescu se urca la suma de 600.000 lei.

Fratii Andreescu reusesc pentru a patra oara sa stinga incendii cu aparatul lor. In urma acestui success, ei se vor prezenta din nou la Moreni sa stinga sonda No. 160.

STINGEREA

Pe la ora 10 si jumatate au inceput sa inchida ventilul si pe masura ce se facea aceasta operatiune, coloana de foc se micsora, pana cand a disparut complect.

In entuziasmul general, unul din fratii Andreescu au infipt doua steaguri in coloana aparatului, unul romanesc si altul englezesc.

Dupa zece minute, ventilul a fost din nou deschis, lasand sa erupa numai titei curat.

Fratii Andreescu in actiune

Curentul, Duminica 16 Martie 1930

Sonda dela Gura Ocniţei a fost stinsă

MORENI 14. — După cum am anunţat din vreme, astăzi dimineaţa la ora 10 jum. fraţii Andreescu, în prezenţa directorului general al soc. „Unirea“ şi a câtorva inspectori technici au procedat la stingerea sondei No. 60 dela Gura Ocniţei, care se ştie arde de peste o săptămână. S’a închis mai întâi ventilul aparatului şi ramificaţiile laterale ale sondei. Focul odată înăbuşit a atras după sine şi stingerea, dovedindu-se astfel eficacitatea operaţiei fraţilor Andreescu. Imediat după stingere, reprezentanţii soc. „Unirea” au felicitat pe fraţii Andreescu pentru isbânda repurtată, rămânând să li se înmâneze suma de 600.000 lei ce represintă costul acestor operaţiuni. Ca o glorificare a acestui succes s’au arborat de-asupra sondei două stindarde, unul românesc şl altul englez.