Fratii Andreescu si stingerea sondelor 268 si 298 AR Moreni Sud

Viitorul, 16 Iunie 1928

Situatia focului dela Moreni

Ministerul de industrie si comert ne trimite urmatorul raport asupra situatiei incendiului la sondele No.298 si No. 268 Astra Romana, Moreni, pe ziua de 16 Iunie 1928.

Sonda No. 298. Incendiul a mai scazut din violenta. Trei oameni au putut intra in beciul sondei de unde arunca apa cu furtunurile asupra flacarei. Se prepara de fratii Andreescu, un dispozitiv care pus pe gura putului, s'ar putea sa devieze la o mare distanta curentul de gaze si atunci s;ar usura stingerea incendiului.

Tunelul a inaintat pana la 130 m. mai avandpana la coloana de eruptie a sondei No. 298, 15 m.

Sonda No. 268. Prin 14 conducte asezate sub parapetul din jurul sondei s'a reusit a se capta aproape tot petroleul ce erupea si alimenta incendiul. Acum ard numai parte din gaze ( falacara este fara fum ).

Flacara foarte mult redusa.


Dimineata, 17 Iunie 1928

TARGOVIŞTE, 16. — Astă-seară la ora 8 şi un sfert fraţii Andreescu au început operaţia de stingere a sondei No. 268 care erupe gaze. Operaţia e bazată pe un aparat comptus dintr’o coloană de 15 ţoli diamentru şi lungă de 400 de metri. La capătul care trebue să acoperă sonda se află un dispozitiv în formă de T, puţin conic la extremitatea care trebue să intre în burlanul sondei, iar la capătul celalt o coloană de 4 metri lungime, la a cărei extremitate se află un ventil. Această coloană alunecă către sonde pe o linie de şine trasă de macara. Ea înaintează pe şoseaua de şine, vertical. Pe ambele părţi ale T-ului, sunt cârlige legate cu cabluri de sârmă care sunt trase cu o macara in jos in spre burlanul sondei, reprezentând o greutate de 50 de tone, pentru ca în momentul când orificiul inferior al literei T va astupa coloana sondei, gazele să iasă pe cealaltă extremitate, iar după ce coloana va fi bine cosolidată se va închide ventilul, din capul superior al T-ului dând drumul gazelor pe restul coloanei de 400 de metri. Fraţii Andreescu care se aflau la gura coloanei sondei, ne-au afirmat ca până la ora 12. în noaptea aceasta, sonda va fi stinsă. Termenul de stingere acordat de direcţia schelei „Astra“ a fost de 90 de ore. Contractul prevede de un milion şi jumătate drept onorariu pentru stingerea sondei. Dacă sonda va fi stinsă în 45 de ore, adică până astăseară la orele 12 societatea este obligată să le plătească pentru fiecare oră câştigată 4 mii de lei în plus. In caz când operaţia de stingere ar trece de 90 de ore sunt obligaţi fraţii Ândreescu să piardă din onorariu câte 4 mii de lei de fiecare oră întârziată. Totuşi inginerii schelei şi fraţii Andreescu sunt foarte optimişti şi toţi asigură că în această noapte se va stinge sonda.


Adevărul, 41, nr. 13648, 19 iunie 1928

Operatiile pentru stingerea sondei dela Moreni

Din Targoviste ni de telefoneaza ca directia schelei Astra a angajat pe fratii Andreescu cu cari a contractat operatia de stingere a sondei No. 268 care erupe gaze la Moreni.

Contractul prevede suma de 1 milion si jumatate drept onorariu.

Daca sonda va fi stinsa in 45 de ore societatea este obligata sa le plateasca pentru fiecare ora castigata 4000 lei in plus pana la concurenta numarului de 90 de ore. In caz cand operatia de stingere ar trece peste 90 de ore, fratii Andreescu sunt obligati sa piarda din onorariu cate 4 mii de lei de fiecare ora intarziata.


Adevărul, 41, nr. 13650, 21 iunie 1928

Situatia la sondele incendiate dela Moreni

Focul dela Moreni, care dureaza de cinci saptamani are acum o intensitate mai redusa. Zgomotul infernal care vine de sub pamant, s'a potolit si el. Tunelul a atins lungimea de 130 metri si mai are 15 metri ca sa ajunga la coloana de eruptie. Trei lucratori, cu mari sfortari, au putut patrunde in beciul sondei de unde arunca valuri de apa asupra flacarilor.

S'a incercat sistemul fratilor Andreescu, care s'au obligat sa stinga sa stinga sonda in 90 de ore in schimbul unei remuneratii de 800.000 lei. Fratii Andreescu s'au obligat sa plateasca o amenda de 4.000 lei pentru fiecare ora de intarziere, Ei au incercat sa aseze un clopot cu ventila deasupra gurei de foc, dar presiunea gazelor a aruncat clopotul la o mare distanta. A fost o intamplare fericita ca nu s'au inregistrat si accidente de persoane.

In ziua urmatoare s'a revenit cu aparate si mai puternice dar nici a doua incercare n'a dat si rezultate.

Acum se prepara un dispozitiv care, pus deasupra putului, sa devieze curentul de gaze pentru ca apoi sa se poata aseza clopotul.

La cea de a doua sonda care s'a aprins in acelasi timp, s'au instalat 14 dedesubtul parapetului, cu care se capteaza apoape tot petrolul ce erupe sonda. In felul acesta coloana de foc este mult diminuata de oarece ard acum numai gaze.

Cele doua sonde in flacari

Adevărul, 41, nr. 13654, 26 iunie 1928

Stingerea focului din Moreni

Sambata dupa amiaza au fost stinse sondele No. 268 si 298 ale societatii Astra Romana din schela Pascov-Moreni, cari au ars timp de sase saptamani.


Unirea poporului, 8 Iulie 1928

Focul dela Moreni a fost stins. Dupace 6 saptamani dearandul au ars sondele ( fantanile ) de petrol dela Moreni, in sfarsit le-au stins fratii Andreescu din Targoviste, cu un sistem de stingere, al lor propriu, in ziua de 22 Iunie la ora 3 si jumatate dupa amiaza. Pentru stingere ei au primit 800.000 lei.