Schela de Productie Petroliera Moreni

''Munca, 22 Martie 1985, nr. 8789

SCHELA DE PRODUCŢIE PETROLIERĂ MORENI

TOATE SONDELE AU REINTRAT ÎN CIRCUITUL PRODUCTIV

Sîntem în perimetrul de lucru al brigăzii I Filipeşti-Schela de Producţie Petrolieră Moreni. Pe drumul ce şerpuieşte printre sonde e linişte, cerul e senin, albastru, pămîntul miroase a reavăn încît cu greu poţi să accepţi, că natura asta darnică a putut fi cu puţin timp în urmă atît de aspră.

Ajungem împreună cu Vasile Micu, preşedintele sindicatului, la sonda 986 MP* — unde era să se producă erupţia.

— O erupţie am văzut numai în filme ...

— In primul moment, cînd sonda a perfo­rat şi a început să sufle pe o rază de 50 de metri, s-au speriat şi ei, sondori cu multă experienţă. Erupţia putea să se producă dintr-un moment în altul. Un ventil nu fusese complet închis, gazele ieşeau din zăcămînt cu presiune. Săreau scîntei. Sonda era in pericol.

— Totul a fost adus la normal în mai puţin de 4 ore. Pămîntul ăsta care ne chinuie, lucrăm pe o zonă dificilă ca presiune, ne poate face oricînd o asemenea „surpriză“. Ne-am adunat puterile şi am salvat sonda — „povesteşte “ destins maistrul Ion Bănaru.

Pentru a salva sonda şi a aduce totul la normal, au lucrat în noaptea aceea cu vînt şi ger oamenii din formaţiile sondorilor şefi Mircea Ionescu şi Ion Ciuşdel, sub îndrumarea directă a inginerului Constantin Bunea, directorul tehnic al schelei şi a inginerului Mihai Iorgandopol.

Cei cu care vorbesc despre „eveniment“, reproduc cu fidelitate cum s-a lucrat, ei despre ei au puţine cuvinte de spus. Emoţiile, tensiunea, greul, fac meseria asta „bărbătească“, cum spunea, cinstit, curat, sudorul Călin Gheorghe.

Privindu-le mîinile asprite de sare şi ger, am înţeles mai mult decît din puţinele şi modestele lor cuvinte că eforturile de a scoate din adîncul pămîntului cît mai mult ţiţei fac parte din confruntările prin care petroliştii îşi fac, zi sau noapte, fără preget, datoria.

In ianuarie, din cauza zăpezilor şi gerurilor puternice au fost, realmente, scoase din circuitul productiv al schelei 173 sonde. Deficitul : minus 300 tone ţiţei zilnic. In etapa a doua, după 10 februarie, rămăseseră neintrate în funcţiune 77 de sonde izolate şi slab productive. Actualmente se lucra intens pentru recuperarea ultimelor 11 sonde afectate de intemperii. La sondele 374 L** şi 156 L*** se făceau operaţii de curăţire. Sonda 653 L**** necesita o nouă frezare, iar la sonda 307 CM se făceau adiţionări. Pentru toate cele 11 sonde s-au întocmit programe cu măsuri ferme ce vizează recuperarea tuturor sondelor slabe şi inactive, prin care se mai pierd „la zi“ 8,5 tone ţiţei. Dincolo de măsuri (bune şi prompte) faptele oamenilor stau mărturie a eforturilor susţinute de a reda circuitului productiv fiecare sondă, de a creşte gradul de utilizare a întregului fond existent, pentru optimizarea regimului tehnologic de funcţionare a acestora.

„Sonda 396*****, Dealul Batrîn, are un debit mare. O singură zi înseamnă 345—350 tone ţiţei, minus sau plus in productia fizica a schelei. Iată de ce, înlocuirea echipamentelor de fund am făcut-o intr-o singură zi in loc de două, cum se face de regula. Acum, cind ni se cere un efort maxim, nu putem pierde nici o tonă de ţiţei“, arata Ion Vladoiu, sondor şef.

Acţionind în spiritul programului privind realizarea planului la producţia de ţiţei pe anul 1985, la Schela Moreni s-a intervenit prompt, energic, s-a lucrat şi se lucrează cu răspundere muncitorească.

Aşa cum relatau sondorii fruntaşi Gheorghe Radu, Gheorghe Perişan, sondorul şef Ion Petre şi alţii, pentru reducercea timpului, şi implicit a pierderilor de ţiţei datorate intervenţiilor, la 80 sonde se introduc pompe cu cilindru lung şi piston mecanizat, a început executarea celor 60 retrageri şi adiţionări, la strate superioare productive, se extinde injecţia cu aburi în sectoarele Cricov şi Tuicani.

— Comitetul sindicatului, preciza Vasile Micu, — a pus un deosebit accent pe mobilizarea grupelor sindicale la întărirea ordinii şi disciplinei, pe generalizarea iniţiativei muncitoreşti : „Fiecare sondă exploatată la parametri maximi“, pe aplicarea propunerilor făcute în adunarea de dare de seamă anuală a sindicatului şi a programului de măsuri geologo-tehnologice aprobat de consiliul oamenilor muncii. De la 1 ianuarie pînă în prezent am aplicat astfel 326 măsuri, care ne-au asigurat un plus de 13 000 tone ţiţei ; în primele 10 zile din luna martie am aplicat 82 măsuri prin care am sporit producţia fizică cu 2 250 tone ţiţei.

Sînt fapte prin care petroliştii dintr-un tradiţional oraş al aurului negru, descoperă zilnic resursele subpămîntului şi, totodată, luminile din înaltul unei vocaţii aspre, tenace, bărbăteşti, ce a unit prin istorie petroliştii intr-un puternic detaşament muncitoresc.

Paula IORDACHE''

*Sonda nr. 986 MP Cervenia Filipesti a fost sapata in anul 1982 la o adancime de 1605,5 metri.

**Sonda nr. 374 L Moreni Sud a fost sapata in anul 1979 la o adancime de 330 metri.

***Sonda nr. 156 L Moreni Sud a fost sapata in anul 1980 la o adancime de 300 metri.

****Sonda nr. 307 CRM Moreni Sud a fost sapata in anul 1930 la o adancime de 1618 metri.

*****Sonda nr. 396 MP Viforata a fost sapata in anul 1983 la o adancime de 1460 metri.