Prima relatare despre eruptia sondei 160 Romano-Americana

Cuvantul, Joi 30 Mai 1929

Groaznica explozie de gaze dela Moreni

Numeroase sonde şi clădiri distruse de incendiu. Primele măsuri de localizare. Sunt pagube enorme

Am relatat pe scurt în numărul de eri al ziarului nostru, groaznica explozie de gaze de la Moreni, care a distrus 11 sonde de petrol, numeroase rezervoare, clădiri, birouri, instalaţiuni de pompe, etc.

Astăzi revenim eu amănunte asupra acestui groaznic incendiu cum nu s’a mai pomenit în această regiune

CUM S’A PRODUS EXPLOZIA

Explozia gazelor cauzată prin incendierea gazelor a produs o detunatură care a zguduit din temelii imobilele din regiune.

Incă în momentul când au început să iasă primele gaze din puţ, şi când au văzut că nu reuşesc să pună capul de pompă Ia gura puţului, muncitorii cari lucrau în sonda No. 160 şi-au dat seama că explozia este inevitabilă şi au fugit de pericol.

Odată gazele dela sonda No. 160 aprinse, flăcările alimentate de un vânt puternic s’au întins mereu la sondele din împrejurimi.

Şi astfel rând pe rând au fost cu prinse de foc sondele No. 161 2 S., 72 şi 63 ale societăţei «Româno-Americană».

Apoi sondele 6, 36, 23, 304 şi 307 ale soc. «Astra-Română».

Staţia de pompe de ţiţeiu a soc. «Astra-Română», alte patru rezervoare mici şi o cazarmă, în care se adăposteau muncitorii în timpul repaosului, toate aflate între sondele cari ardeau, — an căzut pradă flăcărilor.

De asemeni birourile soc. «Buna-Speranţă» cu tot ce se afla înăuntru, au ars până în temelii.

PRIMELE MASURI DE LOCALIZARE

La ora 1, patru ore dela izbucnire, incendiul s'a mai potolit, gratie ajutorului dat de echipele de lucrători cari cu pământ şi nisip astupau sondele incendiate şi cu seci de furtuni cu apă stropeau sondele din apropierea acestora pentru a le apara de dogoarea flăcărilor.

Singură sonda No. 160, aceea dela care a izbucnit incendiul, continuă să erupă gaze care o dată aprinse formează o coloană de foc care atinge o înălţime de 70— 80 metri.

Violenta cu care erup gazele produce un sgomot asurzitor, iar dogoarea flacărei se resimte la câteva sute de metri depărtare.

Cum se aşteaptă din moment în moment ca sonda odată cu gaze să erupă şi bolovani s'au luat măsuri să se aducă dela Ploeşti căşti de fier şi măşti contra gazelor pentru ca lucrătorii care se apropie cu furtunile cu apă de sondă să nu fie expuşi accidentelor cum s’a întâmplat în anii trecuti în asemenea cazuri

Dintre sondele distruse de incendiu se aflau , în producţie următoarele: 23 şi 301 ale « Astrei Româna şi 63 a «României Americana ».

Sonda No. 161 a soc. R. A . era în erupţie. No. 307 a «Astrei Române» era în sapă.

La sondele 6 şi 36 ale «Astrei Româna se scoteau tocmai burlanele.

 Celelalte sonde 2 S- era în lăcărit şi 78 abandonată, ambele ale soc. «Româno Americană».

Din cauza măsurilor luate din vreme victime omeneşti nu s’au înregistrat până acum .

Pagubele provocate de incendiu nu pot fi încă evaluate. Totuşi in mod aproximativ ele se cifrează la câteva zeci de milioane.

-   ooxxxoo    -