Aprinderea sondei nr. 26 M AR Moreni Sud

Universul, Anul XXVI.-No.211.-Dumineca 3 August 1908

Sonda No. 26 din Moreni

Un fenomen geologic

Am arătat la timp împrejurările în cari s’a aprins sonda No. 26 a soc. Regatul Român din Moreni, de curând răzbită, cari avea o nemaipomenită emanaţiune de gaze.

După 3 luni de săpat, ajungând la o adâncime de 237 metri, sonda a început să scoată gaze, amestecate cu nisip şi păcură pulverizată, cari se ridicau cu o furie de nedescris ajungând până la o înălţime de 200 metri.

Corpul sondei a fost aruncat în aer şi împrăştiat în bucăţi apoi pe apa Cricovului.

Un mare burghiu de fer, de 8 metri lungime, cântărind 800 kgr. introdus în gura sondei spre a lovi stratul de nisip care împiedică eşirea pacurei din pământ, a fost aruncată in aer la 150 metri. Nici o gură de tun nu putea să arunce in sus cu atâta putere, o aşa de mare bucată de fier !

Gazele cu nisip şi păcură ajungând la atâta înălţime, se atingeau de norii groşi cari acopereau localitatea Morenilor, în timp de ploaie.

Intr’una din zile, trăsnetul atras de emanatiunile de gaze, lovi în coloana de gaze ce se formase pe locul unde era corpul sondei, şi produse o explozie nemaipomenită. Intreaga localitate fu sguduită teribil. Oamenii eşiră speriaţi de prin case, crezând că a sosit sfârşitul lumei.

In aceste împrejurări s’a aprins şi a ars sonda No. 26, timp, de 6 zile.

Stingerea s’a făcut cu mari greutăţi şi după sforţări uriaşe.

Explicaţia gravurei

Cele două fotografii din fruntea ziarului, înfăţişează sonda No. 26 în flăcări. Prima, arată sonda la începutul incendiului, ziua. Focul eşia din gura sondei şi se pierdea în aer ca o coloană de foc.

Al doilea clişeu, e o adevărată gură de vulcan.

Corpul sondei a dispărut.

In jurul gurei, sonda varsă nisip care se depune, formând un mare depozit.

Noaptea se făcea atâta lumina, încât se puteau scoate  cele mai frumoase fotografii. Lumina se vedea tocmai de la Braşov !

Un asemenea fenomen nu s’a mai văzut până acum in regiunile de petrol ale ţarei noastre. In timpul incendiului sondei, se adunase în Moreni petrolişti din toate unghiurile ţarei, spre a vedea minunea sondei No. 26.

Ce zic geologii

Această sondă, ne afirmă specialiştii, a avut cea mai mare erupţie de gaze la noi. Până acum, sonda No. 26 făcea obiectul discuţiunilor între geologi: se credea in general ca regiunea păcurei in Moreni se întinde spre Sud, adică in spre Stavropoleos, unde se găsesc sondele mari cari au făcut gloria Morenilor.

Totuşi, erupţiunea sondei a dovedit că bazenul de păcură se întinde la vale, pe şesul cuprins intre cele două dealuri.

Gazele eşind cu atâta furie, antrenează păcura şi o face să isbucnească de la sine, fără nici o intervenţiune.

Terenul cuprins in această regiune, face parte din moşia statului Moreni a cărei valoare devine incalculabilă.

Când statul ar vinde aceste terenuri, ar putea câştiga multe milioane din producţiunea sondelor.

In scurt timp, petrolul va ajunge una din marile bogăţii ale ţării, cind Statul va începe exploatarea bogatelor sale terenuri petrolifere.

Sonda in prezent

Astăzi, după ce incendiul a fost stins, sonda rămâne un fenomen, de cea mai mare curiozitate pentru specialişti.

Corpul sondei a fost reconstruit.

De asupra gurei sondei s’a instalat un mare acoperiş, numit cloşe, în formă de clopot, unde se opresc păcura şi gazele.

Din această cloşă cade păcură în formă de ploaie şi se adună intr’un rezervoriu de jur împrejurul gurei, de unde apoi se scurge în marile rezervoare, cu capacitate de mii vagoane.

Se calculează ca Ia 3 vagoana în 24 ore, adică vr’o 1500 Iei.

In scurt, timp după ce se va curăţi nisipul şi se va ajunge la bazenul cel mare, această sondă va da un debit considerabil. Se crede că va fi cea mai mare sondă din ţară.

Am văzut zilele trecute sonda; seamănă cu coşul unei uzine când ard cuptoarele. Un fum negru izbucneşte necontenit şi se ridică în aer. In jurul sondei plouă cu păcură.

Măsuri de precauţiune

D. inginer Brăescu, şeful regiunei miniere, a fost în ziua de 30 Iulie c. din nou în localitate. D-sa a luat măsuri ca în caz de ploaie, când tot d’auna ploile fiind însoţite de manifestaţiuni electrice, lucrătorii să fie izolaţi şi să înceteze lucrul, spre a se cruţa vieţi omeneşti. Administratorul soc. „Regatul Român“ din localitate, d. Gh. Iosif a dispus în tocmai după recomandaţia d-lui inginer.

Sondele din Moreni fac ca ploile sa îngrozească întreaga populaţiune de lucrători şi ingineri. De câte ori plouă şi tună, pericolul este aproape inevitabil. Şi plouă din nefericire, foarte regulat. Inginerul a luat măsuri pe de altă parte de a se capta gazele, transportându-le prin conducte la cuptoare spre a le întrebuinţa la ardere, în loc de ori-ce alt combustibil. Intr’adevăr, aceste gaza ard în modul cel mai perfect în cuptoare, producând mari calorii de căldură. Se realizează astfel o mare economie la arderea combustibilului şi în acelaşi timp se înlătură pericolul unor noui incendiuri.

Adevarate mine de aur !

Sondele de petrol sunt adevărate mine de aur, cari au dat până acum bogăţii de milioane.

Privind o sondă din acestea, exclami cu drept cuvînt: iată un mare coş care plouă cu aur !

Cea maî bogată sondă cunoscută până acum, este sonda din Bacu (Rusia). Această sondă a dat 18.000 vagoane, şi continuă a. da multe vagoane de păcură pe zi. S’a evaluat la 5 milioane lei producţiunea acestei sonde până în prezent.

Ca bogăţie de producţiune mai este sonda No. 1 din Moreni, aparţinând soc. „Regatul Român“; a dat până acum în timp de 4 ani, 11.000 vagoane şi de şi bătrână şi înegrită, ca un fund de căldare, scoate încă 5—6 vagoane pe zi.

Aceste sonde produc fără să necesite nici o cheltuială de întreţinere.

Nu trebue nici mecanic, nici motor ; ele funcţionează absolut singure şi cer numai rezervoare pentru îmagazinat păcura şi conducta pentru transportul ei la gări.

Starea spiritelor în Moreni

Oamenii din Moreni s’au îmbogăţit în cea mai mare parte de pe urma petrolului. Preţurile cu cari se, vând terenurile se ridică la sume fabuloase, în afară de redevenţa asupra producţiunei, la care concedenţii îşi rezervă dreptul. Cei mai mulţi locuitori, în afară de cei cari lucrează la sonde, nu se ocupă de cât de afaceri petrolifere.

Luând parte pe la consolidări, au învăţat de la avocaţi toate mijloacele de a se înşela unii pe alţii; „teoria propietăţei aparente“ a avut rezultate dezastruoase pentru locuitori, dându-le calea de a se înşela unii pe alţii. Samsarii mişună ca viermii prin localităţile petrolifere şi pun la cale tot felul de combinaţii, cari nu le profită de cât lor. Mulţi oameni sunt împinşi să cumpere terenuri neexistente şi cum locuitorii iau parte cu toţii la afaceri, greu poate cineva sa se pună la adăpostul fraudelor. Primarul, notarul şi toţi ceilalţi mici dregători, sunt o apă cu locuitorii, mai mult chiar, iau parte la consolidări în paguba celor interesaţi şi une-ori chiar în contra Stalului.

Din această cauză a fost destituit primarul Teodorescu din Ţintea, primarul Stătescu din Moreni şi mulţi alţii.

E nevoe de măsuri urgente şi de o administraţie energică şi vigilentă, care să curăţe regiunile petrolifere de aceşti indivizi, periculoşi agenţi de fraude. Ar trebui de asemeni să se ia măsuri contra ţăranilor cari pun la cale afaceri de acest soiu în unire cu samsarii.

Marin.

Sonda nr. 26 M AR Moreni Sud a fost sapata in anul 1908 la adancimea de 272 m