Explozia de la sonda nr. 28 DO Solont

Dimineaţa, martie 1930 (Anul 26, nr. 8333-8363), 1930-03-10  nr. 8342

Amănunte asupra groaznicei nenorociri dela Solonţ

Cum s ’a produs explozia.-Incă un mort

BACĂU, 8. — Nenorocirea întâmplată la sondele din Stăneşti-Solonţ a impresionat nespus de mult întreaga noastră regiune unde până acum nu s’au mai întâmplat explozii sau incendii la sonde.

Am plecat la locul nenorocirii pentru a vedea întinderea dezastrului. De pe şoseaua principală Bacău -Moineşti se desparte într’un punct o şosea ce duce la Măgireşti. De aici, drumul coteşte la stânga spre Solonţ, care este un important centru petrolifer. Toate schelele aparţin societăţii „Steaua“.

Dela Solonţ, drumul urcă mai departe în serpentine prăpăstioase încă opt kilometri, până ajunge la Stăneşti. Aci, sunt o serie de dealuri pe care, se află peste 50 de sonde ale societăţii Danub - Oil.

Sonda No. 28 se află oarecum izolată de celelalte , la o distanţă de vreo 200 de metri aproape de malul unui pârâu secat. De cealaltă parte a sondei, se întinde o pădurice.

CAUZA EXPLOZIEI

Pe vremuri, sonda dădea o producţie foarte bogată şi din cauza intensităţii cu care lucra s’a depus la fundul ei o mare cantitate de mâl. S’au luat atunci măsuri pentru curăţirea ei, fiind însărcinat cu această lucrare obişnuită la sonde, maestrul specialist Nicolae Comănescu.

Acesta luase în ajutor şase oameni. Sonda , înaltă de 40 de metri, se sprijină pe un podeţ lung de 30 metri şi lat de 8.

Pe la ora 3 d. a. Comănescu s‘a urcat pe podeţul de sus al sondei împreună cu lucrătorii Dumitru Condeţ, Panait Hogea şi Iacob Scholt. Ei erau ocupaţi cu încărcarea torpilei, care are o lungime de vreo 4 metri. In acest timp , pe podeţul de jos, alţi trei lucrători lucrau la despachetatul dinamitei, iar al patrulea urca cilindrii sus.

Lucrul continua în mod normal. Cilindrul trimise o încărcătură de 70 kilograme dinamita din cele 120 necesare unei asemenea operaţiuni. Deodată, din motive care nu s’au putut încă determina, dinamita a făcut explozie şi în acelaş moment întreaga schelă a fost prefăcută în ţăndări. A urmat numai decât o a doua detunătură şi apoi o a treia, produsă de aprinderea gazelor.

OAMENI COMPLECT SFÂŞIAŢI

Lucrătorii ce se aflau la baza sondei au fost asvârliţi la distanţă de 40-50 de metri, unii în albia pârâului alţii spre pădure. Cei dintâi s‘au ales cu răni mai uşoare.

Lucrătorii de sus, însă, au fost prefăcuţi în bucăţi, împreună cu schela sondei. Nici un craniu n‘a fost regăsit întreg, ci numai sfărâmături de oase şi bucăţi de carne amestecate cu aşchii de lemn şi cu pământ.

Unul dintre lucrători a fost complect carbonizat, corpul inchircindu-se şi făcându-se atât de mic încât abia se mai poate cunoaşte conturul unui om.

Unul dintre lucrătorii răniţi, internat la spital, are ochii străbătuţi de o aşchie de lemn.

UN FENOMEN CURIOS DE REFLEX

 Bubuiturile produse de explozie s‘au auzit la depărtări colosale. Astfel, la schela soc. Steaua, situată la 10 kilometri, bubuitura a fost atât de puternică încât întreaga instalaţie a fost distrusă, producând societăţii mari pagube. Sonda era asigurată.

Prin curioase reflexe, explozia s‘a resimţit la o depărtare atât de mare, în timp ce sondele mai apropiate n‘au avut nimic de suferit. La o sută de metri depărtare de sonda No. 28 se află biroul societăţii. Funcţionarii de aci, păstrându-şi sângele rece s’au repezit să închidă supapa de siguranţă, pentru a împiedica erupţia petrolului şi a gazelor, căci altfel nenorocirea ar fi fost cu mult mai mare.

ÎNCĂ UN MORT

Eri a mai încetat din viaţă la spital lucrătorul Constantin Comănescu, astfel că numărul morţilor se urcă la 7. De pe urma lor rămân pe drumuri 30 de copii.

Locatia sondei nr. 28 UN Solont : 46.54919628,26.49258092

Sonda nr. 28 DO Solont a fost sapata de catre societatea Danub Oil pe zacamantul comercial Uture-Moinesti Oras in anul 1928 la o adancime de 240 metri.