„Creditul Minier“ - O societate românească pentru industria petrolului

''Argus'' - numar special, 1935

Filialele din străinătate. Lucrărlle de explorare. Rafinajul. Perfecţionarea mijloacelor de extragere.

Atât din punct de vedere al capitalului social cât şi din acela al activităţei desfăşurate în decursul timpului, „Creditul Minier" deţine un loc de frunte printre societăţile industriale din România, si în special printre acele cari se ocupă cu industria şi comerţul petrolului.

Anul acesta, când societatea „Creditul Minier" îşi inaugurează noua şi marea rafinerie dela Brazi şi sediul nou clădit, din Bucureşti, o privire retrospectivă ai celor aproape 17 ani de activitate în domeniile extracţiei, prelucrărei şi comercializărei petrolului, ilustrează succesul obţinut şi înfăptuirile frumoase realizate de această societate românească, creiată în 1919 la Bucureşti de ingineri de mine, geologi şi technicieni români, cu scopul de a valorifica bogăţiile miniere ale României.

Atât sporirea continuă şi importantă a capitalului social, care dela 1.750.000 lei la constituire însuma încă din 1927 lei 605 milioane deplin vărsaţi, în afară de rezerve cari actualmente ating circa 200 milioane lei, cât şi desvoltarea rapidă a activităţei sale industriale, i-au asigurat în scurt timp, unul din primele locuri între societăţile petrolifere din România şi au dovedit oportunitatea creerei nouei societăţi.

Înfiinţarea filialelor în străinătate

Astăzi, Creditul Minier, pe lângă faptul că este cea mai mare societate petroliferă cu capital naţional românesc din ţară, şi-a extins sfera sa de activitate în mai toată Europa, prin înfiinţarea de societăţi filiale în principalele ţări europene.

Cele cca, 80 sonde situate pe terenurile sale de exploatare din principalele şantiere ale României: Moreni, Ochiuri, Gura Ocniţei, Boldeşti Hârsa Viforâta Poenăreanca, Mărgineni, etc. in suprafaţă de aprox, 700 ha. asigură soc. Creditul Minier o producţie anuală importantă — 580.000 tone extrase în 1935 — menită să aprovizioneze nevoile de prelucrare ale rafinăriilor de cate dispune la Brazi şi la Doiceşti societatea.

Creditul Minier utilizează aparate de foraj rotative, similare cu cele existente în America fapt ce i-a dat posibilitatea să sape şi să pună in producţie sonde, la adâncimi mari în perioade de timp minime, şi să foreze sonda cea mai adânca din Europa şi una din cele mai adânci din lume, la Chiţorani.

Statia de incarcare in vagoane cisterna de la Rafinaria Brazi 1935 Creditul Minier
Sondele Creditul Minier de la Moreni in 1935

Lucrările de rafinaj

Progresele realizate de societate sunt datorite in special faptului că totdeauna conducătorii acestei instituţii au înţeles să se ţină in ritm cu progresul modern adoptând, atât în domeniul exploatarei cât şi al prelucrărei petrolului, metodele moderne utilizate in străinătate şi prin faptul că au realizat legături directe cu piaţa internaţională a petrolului, valorificând astfel produsele româneşti in mod optim.

De asemeni şi in domeniul rafinajului activitatea societăţei este demnă de toată atenţiunea, atât prin totalul de peste 4 milioane jumătate tone de ţiţei prelucrat, cât şi prin frumoasa iniţiativă din ultimii ani, a societăţii, de a construi la Brazi, lângă Ploeşti, o rafinărie nouă, modernă, care să asigure rafinarea in condiţiuni optime a intregei sale producţiuni şi care prevăzută fiind cu ultimele perfecţionări technice, să permită o valorificare cât mai complectă a ţiţeiului.

Rafinăria dela Brazi, care a fost concepută de technicienii români ai societăţii şi ridicată în mai puţin de 2 ani, a fost pusă în stare de funcţionare încă din luna Mai 1935.

Capacitatea sa actuală de prelucrare de circa 500 000 tone anual, instalaţiunile moderne de pipe-still şi cracking precum şi o serie întreagă de perfecţionări realizate atât la toate celelalte instalaţiuni anexe de pompare, de încărcarea vagoanelor cisterne şi de depozitarea produselor obţinute în această rafinărie modernă, să fie mult superioară celor ce se pot obţine în rafineriile cu instalaţiuni nemodernizate.

Rafinaria Brazi. Instalaţia de Craking ‘‘Dubbs“

Lucrările de explorare

Jn afară de activitatea de foraj cu scopul de a exploata zăcămintele petrolifere cunoscute, trebuesc menţionate lucrările de explorare executate de societatea Creditul Minier în regiunile : Moreni, Viforâta, Boldeşti, Hârsa, Chitoranj şj Mărgineni.

Deşi societatea Creditul Minier a urmărit totdeauna o exploatare raţională şi economică a zăcămintelor, evitând printr’o extracţie prea intensă deprecierea principalei bogăţii româneşti, petrolul, totuşi, atât adâncimea din ce în ce mai mare a straturilor petrolifere productive cât şi epuizarea rapidă a unor şantiere unde stratul de petrol are o grosime mică au silit-o să intensifice în ultimii ani, activitatea forajului, atingând în 1934, un maximum de 42.000 m.

Importanţa activităţei societăţei reese şi mai sugestiv din cantitatea totală extrasă în decursul ultimilor zece ani, ce se cifrează la peste 5 milioane jumătate tone, pentru anul 1935 producţia Soc. Creditul Minier urcându-se la circa 580.000 tone.