Adunarea generala a societatii I.R.D.P. in 1934

''Argus'', Sambata 23 Iunie 1934

Eri 21 Iunie la orele 11 a. m., s‘a ţinut adunarea generală ordinară a soc. I. R. D. P. pe exerciţiul anului 1933, care este al 13-lea de la înfiinţarea societăţii.

Adunarea a fost prezidată de d. avocat Chiriac, fiind legal constituită cu peste o treime de acţiuni prezentate faţă de emisiunea întreagă de 1.200.000.

Scrutători au fost desemnaţi d-nii: M. Atias şi L. Cristescu.

ORDINEA DE ZI

Se dă citire raportului consiliului de administraţie asupra exerciţiului cuprins între 1 Ianuarie 1933—31 Decembrie 1933.

Acest raport, face o expunere a situaţiei grele prin care a trecut întreaga industrie de petrol în acest exerciţiu, situaţie care firesc a fost resimţită de soc. I. R. D. P.

Iată câteva părţi esenţiale din cuprinsul raportului.

UN AN AGITAT

Anul 1933 a fost un an agitat pentru industria de petrol. Iniţiativa de îndreptare, pe care către mijlocul anului trecut preşedintele Statelor Unite a concretizat-o într’un complex de decrete şi regulamente, intitulat „Codul de petrol“ a provocat oarecare optimism în industria de petrol şj o urcare a preţurilor. Această îndreptare însă n'a fost de lungă durată, pe deoparte din cauza scăderii monezei americane, iar pe de altă parte din cauza imposibilităţii ce s‘a constatat că există, de a se pune ordine în industria americană, care este astăzi foarte desorientată. Toate măsurile preconizate nu au putut fi aplicate în această tară, astfel că eforturile de asanare au rămas fără efect până acum. Repercusiunea acestei situaţii a fost profund resimţită la noi. Luptăm în mod continua ca cele mai mari dificultăţi, deoarece preţurile au atins în cursul exerciţiului trecut nivelul cel mai scăzut ce s‘a înregistrat în industria noastră.

Pe piaţa internă, lupta fără scop şi fără explicaţie, a continuat mai intens, preţurile fiind câteodată mai scăzute decât cele dela export, O înţelegere in vederea asanării pieţii noastre şi care ar fi putut avea de rezultat menţinerea preturilor, nu s‘a putut realiza până acum.

Preţul actual de lei 3000 până la 4000 de vagon ţiţei este departe de a fi remunerator, el neputând acoperi, chiar ţinând cont de ameliorarea condiţiunilor de lucru nici măcar cheltuelile de foraj şi exploatare. Pe de altă parte, regimul fiscal apasă greu in ultimii ani industria de petrol, cu toate intervenţiunile şi demersurile făcute pe lângă guvern în diferite rânduri, de către reprezentanţii industriei petrolifere, care au demonstrat cu cifre, imposibilitatea de a lupta cu concurenţa străină, Societatea noastră a avut în mijlocul acestei situaţii dificile, de făcut eforturi mari spre a putea face faţă împrejurărilor nelipsind bine înţeles a continua politica de economii severe, care este la baza programului sâu de câţiva ani încoace.

ACTIVITATEA SOC. I. R. D. P.

Producţia societăţii noastre fost în cursul anului 1933 de 15.684 vagoane ţiţei, menţinându-se astfel, la un nivel aproape identic ca cel al anului precedent.

Această producţie s’a repartizat în 1933 după cum urmează:

Ţiţei neparafinos 12.551 vagoane,

Ţiţei semi-parafinos 1.347 vagoane,

Ţiţei parafinos 1.785 vagoane.

Total 15.684 vagoane.

Repartiţia producţiei pe şantiere se prezintă astfel:

Moreni Cricov kgr. 15.741,2

Moreni Pâscov kgr. 1.023.081,0

Ochiuri kgr. 1.347.572,0

Pietriş kgr. 143.212,9

Merişor kgr. 10.552.878,0

Runcu kgr. 1.102.008,0

Gorgoteni kgr. 1.500.310,1

Total kgr. 15.684.803,2

FORAJUL

S‘a săpat în anul 1933 un număr de 5780 mtr. faţă de 3356 m. săpaţi în 1932.

Numărul total al sondelor sapate a fost de 5 sonde şi anume :

Schela Merişor sonda No. 28* adâncime 716 mtr.;

Schela Merişor sonda No. 30** adâncime 712 mtr.

Schela Gorgoteni sonda No. 1*** adâncime 1378 mtr.;

Schela Gorgoteni sonda No. 2**** adâncime 1521 mtr.;

Schela Gorgoteni sonda No. 3***** adâncime 1453 mtr.

Sondele răzbite în 1933 au fost 3 şi anume: Sonda No. 28 Merişor; Sonda No. 1 Gorgoteni; sonda No. 2 Gorgoteni.

La finele anului se găseau în producţie un număr de 18 sonde şi anume: Sonda No. 7 Ochiuri, No. 20 Merişor, No. 24 Runcu; sonda No. 19 Ochiuri, No. 24 Merişor, No 29 Runcu; sonda No. 2 Merişor, No. 26 Merişor, No. 101 Runcu; sonda No. 10 Merişor, No. 2 Merişor, No. 30 Moreni Pâscov; sonda No. 16 Merişor, No. 1 Gorgoteni, No. 40 Moreni Pâscov; sonda No. 18 Merişor, No. 2 Gorgoteni, No. 66 Moreni Pâscov.

Situaţia lucrărilor la finele anului 1933 se prezenta astfel: Sonda No. 30 Merişor în sapă la adâncime de 712 mtr.; sonda No. 3 Gorgoteni în sapă la adâncime de 1453 mtr.

INVESTIŢIUNI

Spre a putea menţine în viitor nivelul producţiei, am fost nevoiţi, dat fiind epuizarea vechilor perimetre, să realizăm politica de achiziţionare de terenuri noui ce ne-o impuseseră încă de mult, adresându-ne în acest scop, atât Statului pentru a ne atribui perimetre de explorare şi exploatare în conformitate cu Legea Minelor, cât şi de la particulari dela cari am luat în concesiune în cursul anului trecut, diverse parcele importante.

Perimetrul de explorare din regiunea Colibaşi, a cărui suprafaţă este de 900 hectare a fost prospectat în cursul ultimelor Iuni cu ajutorul câtorva puţuri de mână. O continuare a acestor lucrări este încă necesară, înainte de a lua o deciziune în vederea fixării locului pentru prima sondă de explorare pe acest perimetru.

In afară de aceasta, am cerut — în urma cercetărilor geologice întreprinse de serviciul nostru de stadii — alte 3 perimetre de explorare în regiunele pe cari lucrările făcute în ultimul timp în zona acestor regiuni, le indică ca fiind probabil petrolifere.

VENITURILE ŞI BILANŢUL

Veniturile brute ce au rezultat din vânzarea ţiţeiului, a gazelor şi gazolinei, au fost de lei 76.631.680. Preţurile cele mai ridicate pentru ţiţei au fost realizate numai în ultimele trei luni ale anului. Ele au atins nivelul cel mai scăzut, în primele 9 luni.

Deasemenea, tot in ultimlle 3 luni ale anului, producţia societăţii a fost în progres.

Din examinarea bilanţului şi a contului de profit şi pierdere, rezultă că societatea a realizat un beneficiu brut de lei 82.814.026,— din care scăzăndu-se cheltuelile de administraţie şi exploatare, redevenţele şi impozitele, s’a trecut la amortizări, suma de lei 40.249.005.—

Vă rugăm să binevoiţi a admite reportarea soldului de lei 1.035.005, pe anul viitor.

DISCUŢIA RAPORTULUI CONSILIULUI ŞI AL CENSORILOR

După citirea raportului, iau cuvântul d-nii Rusch, Clinceami, Crivda, C. Petrescu, Epureânu şi alţi acţionari, formulând unii diverse obiecţiuni, critici şi propuneri, alţii elogii la adresa conducătorilor societăţii.

Se dă apoi citire raportului censorilor, semnat de d-nii L. Catargi, Emil Ioachimovici, M. Gr. Popescu, expert contabil, inginerii V. Secară şi P. Stroescu, care între altele, relevează că: „in cursul exerciţiului încheiat, consiliul de administraţie a trecut la realizarea unui vechi program al său, achiziţionând importante parcele de terenuri, cari asigură buna desvoltare şi viitorul societăţii, continuând cu perseverenţă această linie de conduită.

Buna gospodărie — continuă raportul censorilor — semnalată de noi în trecut, a impus şi anul acesta ca prin bilanţul prezentat, să se prevadă un amortisment de lei 40 milioane, în timp ce cheltuielile înscrise la profit şi perdere arată grija consiliului de a comprima la minimum cheltuielile propriu zise, pentru a consolida cât mai mult societatea în împrejurările grele prin cari a trecut în exerciţiul incheiat, când preţul ţiţeiului a atins nivelul cel mai scăzut din ultimii ani.

RĂSPUNSUL PREŞEDINTELUI ŞI AL ADMINISTRATORULUI DELEGAT

La obiecţiunile, propunerile şl elogile acţionarilor, au dat lămuriri şi au mulţumit d-nii Chiriak, preşedintele adunării şi Al. Donescu primarul municipiului Bucureşti, administrator delegat şi director general al soc. I. R. D. P.

D. AL. DONESCU, şi-a exprimat regretul sincer ce-l resimte de a nu fi putut oferi anul acesta un divident acţionarilor. Cauza acestei situaţiuni, rezidă în faptul că pe când producţia ţiţeiului este în creştere continuă, preţul său la export scade necontenit, in aceste împrejurări nu este permis societăţii să scoată numerarul din casă. Acest numerar este necesar pentru investiţii în terenuri noui, căci in petrol nu se poate trăi fără investiţii cât mai numeroase în terenuri şi sonde noui pentru pregătirea producţiei viitoare. Statul distribuie noui perimetre pentru exploatare prin licitaţie publică şi societatea trebuie să dispună în orice moment de fondurile necesare pentru a concura pentru obţinerea lor cu celelalte societăţi.

De aceia, d. Donescu, roagă adunarea să consimtă la acest efort şi sacrificiu necesar în interesul propăşirei societăţii. Cu privire la obiecţiunile formulate de unii acţionari, că nu s’a aplicat sancţiuni aspre conducătorilor din trecut ai societăţii, d. Al. Donescu lămureşte că trecuta gospodărie a societăţii n’a fost incorectă şi deci nu atrăgea după ea nici un fel de sancţiuni penale. Ea a fost numai greşită, din cauza investiţiilor şi aprovizionărilor prea costisitoare şi in parte inutile.

Mai departe d. Donescu, s'a asociat la părerea majorităţii acţionarilor, cari s’au opus la o reducere a capitalului societăţii, neoportună în împrejurările actuale.

Incheiănd cuvântarea sa, d. Donescu a mulţumit acţionarilor pentru cuvintele elogioase ce i-au adresat, făgăduind că va sta şi în viitor de veghe cu toată grija pentru a apăra şi asigura interesele acţionarilor la această societate. Punându-se la vot ordinea de zi ea este aprobată în unanimitate de adunare. Adunarea realege în consiliul de administraţie pe d. Al. Donescu şi J. Vasilescu Valjean, precum şi întreagă comisie de censori.

I. Radu

*Sonda 28 IRDP Nord Ochiuri Gorgota sapata in anul 1933 la o adancime de 716 metri pe zacamantul comercial Ochiuri-Gorgota

**Sonda 30 IRDP Nord Ochiuri Gorgota sapata in anul 1933 la o adancime de 712 metri pe zacamantul comercial Ochiuri-Gorgota

***Sonda 1 RVS Viforata sapata in anul 1933 la o adancime de 1384 metri pe zacamantul comercial Viforata-Razvad-Gura Ocnitei Vest.

**** Sonda 2 IRDP 8 RVS Viforata sapata in anul 1933 la o adancime de 1512 metri pe zacamantul comercial Viforata-Razvad-Gura Ocnitei Vest.

*****Sonda 3 IRDP Viforata sapata in anul 1934 la o adancime de 1491 metri pe zacamantul comercial Viforata-Razvad-Gura Ocnitei Vest.