In lumea sondelor - 3

''Dimineata, Miercuri 12 Decembrie 1934

In lumea sondelor

Viata si moartea la schelele din Moreni

Sondarul din Moreni este o albină neagră. Nu are, însă, decât mâini si picioare. (In schelă trebue sa le ai zdravene căci, altfel, nu curge ţiţeiul). Dacă se poate, patru picioare si opt mâini. Cât mai multe. Atât încolo, sondarul nu mai are nimic. Nici urechi să audă „paştele” chirovnicului. Nici ochi să vadă mizeria. Nici nas să miroase purceluşii la tavă aduşi dumnealor. Nici glas. Mai ales glas. Din celelalte mai poate avea câte ceva. Glas, nu. Desigur, dacă sondarul ar avea glas, în schelă nu s’ar auzi decât glasul lui. Dar asta nu se poate. O sondă ca să sugă titei cât mai mult, nu trebue să audă gălăgie, proteste. Şi sondarii sunt ţărani prosti, opincari. Dacă li s’ar a voe, ar spune numai fleacuri. De la, biroul unei schele primeşte ordin dela biroul rafinăriei că să înbuse glasul sondărilor în cassa de bani. Hei, dacă ar fi glasul la sondari...

Cu alte cuvinte, sondarii nu sunt oameni întregi. Pentru asta trebuintele lor sunt reduse la jumătate aproape, fată de cele pe cari le au ceilalti săraci din Moreni. Intâi, sondarii trăesc fără căldură. Adică s’au învăţat cu frigul. Nu numai în schelă, ci şi acasă. Şi pentrucă sondarului nu-i e frig, odată cu el tremură vargă toată familia, Societătile petrolifere cunosc asta şi sunt nevoite să lase libere milioane de metri cuibi de gaze cari ar putea foarte bine să fie arse în sobă. Dealtfel, captarea gazelor şi restul instalatiilor ar costa prea mult, pentru ca societăţile să ofere degeaba căldură. Nu numai atât. In Moreni, pe unde s’au scurs potop de averi strada principală e cea mai bună doar fiindcă trece prin centru. Când plouă, noroiul e foarte uşor biruit de picioarele recunoscute ale sondarilor. Când e secetă nici o societate nu îndrăzneşte să-i violeze cu titei pernele imaculate ale prafului. In nici un caz nu se poate vorbi de primăria care rămâne vecinic respectuoasă cu natura. Ţiţeiul e trimis până la ultimă picătură cu trenul. Ştii, să scape lumea de el.

Cum robeşte la schelă, cum înnoată pe stradă, tot aşa trăeşte sondarul şi lângă ai lui. Rău. Se îmbracă cu amintiri, se încaltă cu dorinti şi mănâncă praz. Mujdeiul lucrătorilor dela rafinăriile din Ploeşti este altceva ca menu dar exact de acelaş gust cu prazul din Moreni. Oţet îndoit în apă călâie cu usturoi, sau praz. După localitate. Şi sondărilor nu le e greaţă deloc. Mănâncă.

Calatoria din urma…

— Cine e mai mare aici, peste astea ?

Sondarul mă privi nedumerit. Insistai.

— Peste tot, ce se vede. Şi-i arătai sondele, până în fund.

Omul îşi văzu de drum între mine şi domnul fotograf, fără să-nu răspundă. II vedeam că râde în el, ascuns. Mult mai târziu se îndulci furându-mă cu coada ochiului.

— Noi suntem stăpâni.

Işi arătă cu amândouă mâinile, dela cap până la genunchi, vestmintele de coşar.

— Noi...

Imi dădui seama că sondarul spune mai mult decât vorbeşte. Continuă după o pauză imitindu-mi gestul cu care-i arătasem sondele.

— Le-am arendat.

Suntem în dreptul cartierului acoperit cu ţiglă nouă, unde locuesc reprezentanţii streini şi câţiva ingineri. Cartierul e un orăşel adus par’că din America împachetat în lăzi capitonate. In faţa vilelor grădiniţe pline de tufănică iar în grădiniţe felinare pe suporturi de tuciu. Fiecare vilă are felinarul ei. Nişte salcâmi tunşi „a la garcon“ si spoiţi cu var sprijină în linie gardul de sârmă împletită în baclavale. Până la prânz, mai e.

Cartierul miroase a reveneală, a proaspăt. Intre ce se vede împrejur şi sondarul de lângă noi e un contrast tiran. Sondarul are grumajii îndoiţi de o povară nevăzută pe care o cară spre schelă, încotro ne ducem. Pe când cartierul cu lucrurile lui, stă gata să râdă.

Sondarul s’a oprit cu aer explicativ.

In rama unei ferestre mari dela etajul al doilea un domn în pijama şi cu bandaj alb peste mustăţi vorbeşte cu ghemuleţul unui câine scump, din grădiniţă. Domnul, probabil, îl îndeamnă pe Dug să sară până la el, de jos. Dug latră certăreţ. Mai mult ţăcăne decât latră. Câteodată, domnul cu bandajul peste mustăţi se face că nu-l mai vede pe Dug. Atunci, în grădiniţă, supărarea lui Dug se amplifică. Şi pentrucă s’a hotărât să-l şi muşte pe domnu, Dug s’a ascuns de tot în pădurea de tufănică. II pândeşte să cadă în grădiniţă . Plecăm.

Intai, schela

Sondele se mută mereu, după bogăţie. De pildă, societatea are indicii precise că într’un anume punct pământul ascunde o pungă mare de titei care abia aşteaptă exploatarea. Pentru o societate petroliferă e suficient atât. Incolo, oricare ar fi greutăţile, ele sunt simple fleacuri cari se obţin cu sume destul de mari: pământul trebue supt, neapărat.

In câteva zile se ridică stupul sondei. In alte două se începe forajul. Şi după trei săptămâni sonda suge, suge.

Raţionalizarea exploatării a scurtat timpul de forat o sondă dela un an si jumătate la trei săptămâni. Sistemul „rotary” împiedică erupţiile şi obţine maximum de titei. Dar distruge cu desăvârşire straturile de pământ. Asta fiindcă forarea se face prin torente de apă cari infiltrându-se printre falii provoacă slăbirea subterană a regiunii. Noul sistem de sonde a deslăntuit şi alte dureri la Moreni şi în toată Valea Prahovei. Reducând mâna de lucru a lăsat mii de sondări fără pâine, pe drumuri. La Boldeşti — cea mai modern exploatată regiune — într'o schelă de câteva sute de sonde, nu sunt mai mult de 60 de sondări. Pe acolo sondele sunt curate şi nu poartă stupul deasupra. In fată au şi răzoare chenăruite cu pietriş.

După ce sonda a băut toată cafeaua de sub ea si a trimis-o în cisterne rafinăriilor, începe să scoată afară apă şi mâl. Un fel de lături întunecate. E semnul cel mai cert că sonda nu mai are ce face în locul ăla. Şi, într’adevăr, se mută. Mai aproape sau cu totul în altă parte, după ocazie. Azi se mută o sondă, mâine se mai mută una, poimâine două. Incet, încet pleacă toată schela.

Pe unde a trecut o schelă rămâne ca în palmă. Primele flori cari răsar sunt romănitele. După ani întregi. Pe urmă, pasc caprele. Schela a ajuns atunci în zare...

Dupa schela, sondarii

Sondarul trebue să se ţină după schelă. Dacă schela se aruncă într’o prăpastie (n’aveţi teamă) sondarul moare în braţele ei. Fericirea pe care o visează el, depinde numai şi numai de ce face şi unde se duce schela. Faptul ăsta a iscat o problemă care nu se va soluţiona niciodată. Este vorba de distanţele pe cari le parcurg sondarii din satele lor până unde muncesc, în schelă. Satele rămân pe loc. Schela, înadins, fuge de sat. Aşa că dela sat la schelă sunt tot mai mulţi chilometri. Şi sondarul e legat deopotrivă şi de sat.

Altfel, n’are unde să doarmă. Mai ales iarna. O, ce ierni mari şi albe sunt la Moreni. Nu poţi dormi de loc pe câmp, lângă sondă. Ingheţi. Chiar dacă nu te culci lângă sondă, tot îngheţi. Poţi să faci orice. Bunăoară, acum două ierni şapte sondari au murit pe drum, mergând. Veneau la schelă. Zăpada la piept le lua răsuflarea care cădea sticlă dintre dinţi. Li s’a îngreunat întâi un picior. Oamenii n’au băgat de seamă că nu mai simt un picior. Până li s’a îngreunat şi piciorul al doilea. Abia atunci s’au oprit. N’au mai putut. S’au aciuat după un mal, în troene. Pe vine, la adăpost, au vorbit intre ei ca nişte sondari. De schelă, de copii şi de Crăciunul care venea, venea. Aveau să-şi ia chezina poimâine. Cu patru sute de lei în palmă poţi cumpăra două pâini odată, o jumătate de chilogram de vacă, altă jumătate de porc, paltonaşe cu miel şi ghete pentru copii. N’aveau să uite lemnele. De Crăciun cel mai frumos lucru e să stai seara lângă nevastă, pe întuneric, cu vatra plină de jerăgai. Să fie cald. Atât de cald încât să nu mai poţi. Să te tragi înapoi şi tot să te ajungă dogoreala. Să dormi...

A doua zi sondarii cari se grăbeau să-i schimbe i-au găsit pitiţi pe toţi şapte. Erau tari şi frumoşi. Ca nişte colaci.

De multe ori sondarilor le ies haite de lupi in potecă. Lupii ca şi gerul.

Cu riscul oricăror primejdii, sondarul pleacă zilnic dintre ai lui. In schelă munca nu se opreşte nici când plouă, nici când viscoleşte. Maşinile lumii cer ţiţei, cu toate că se întâmplă să mai moară şi câte un sondar. Lumea merge înainte. Merge pe maşini. Trebuie ţiţei. Nu opriţi, schela pe loc pentru nişte sondari. Lăsaţi-o, să caute ţiţei pretutindeni. Sondarii vor merge şi mai supuşi din sat la schelă şi  înapoi. Vă e milă de ei? Faceţi-le, d-voastră, case pe roate...

Vată, că vine Buttler!

Dacă sondarul moare când vrea şi când nu vrea lângă sondă sau în drum spre schelă, nu se poate cu aceeaşi uşurinţă şi îmbolnăvi. Nu. Ar însemna că i se permite prea mult.

Ca să fi oficial bolnav, să zicem de plămâni, îţi trebuesc stăruinţe personale şi foarte multă protecţie. Altcum nu reuşeşti decât să zaci pe picioare. Tuşeşti într’un pumn şi-ţi sprijini coşul pieptului cu celălalt pumn. Ai, mai cu seamă, călduri. Iţi ard obrajii. Mai abitir ca ţevile cari duc aburi la pompagii. Chirovnicul n’are nici o informaţie in legătură cu bolile de plămâni. Se vede asta după pieptul lui ca hârdăul. Nici nu tuşeşte măcar. Te observă tocmai când îţi pui palma la frunte şi stai cu ochii închişi.

— Mişcă, mă.

— Ard, dom’le Vasile...

— Mişcă de lângă ţeavă, că de aia arzi.

Şi chirovnicul nu te slăbeşte până nu faci treabă. Numai aşa pleacă. Când pleacă se uită la tine peste umăr:

— Hei, al dracului.

Rar, sondarul izbuteşte să convingă pe ăi de sus că e cu adevărat bolnav. Asta contituie mai mult un semn rău pentru sondar. Cel mult la o lună, moare. Intre timp, pentru plămânii lui postul de prim ajutor îl îndoapă cu buline pentru nervi şi îl sfătueşte să-şi pună oţet rece în creştetul capului. Ca să i se facă o frecţie, scheletul sondarului trebuie transportat din localitate. In Moreni, afară de odăiţa postului de prim ajutor, mai sunt şi anumite perspective cari complectează destul de mulţumitor asistenţa medicală. Opera asta, veşnic preocupată cu sănătatea sondărilor îşi continuă (de obicei) activitatea la 15 şi zântîiul fiecărei luni când schelele fac plăţile. Sondarul care se gândeşte la sănătate are marea datorie să dea cât de mult din puţinul lui. Dă sau nu dă, reţinerile se fac, totuşi, autoritar. Sunt unii cari nu pricep utilitatea reţinerilor şi de aia.

Până în 1928 Casa asigurărilor a economisit cu ţârâita dela sondarii din Moreni peste 61 de milioane. Dela sondarii cu leafă de 900 de lei pe lună cari nădăjduiau prosteşte că vor avea un spital al lor.

Casa asigurărilor din Moreni cât a fost pendinte de Prahova, a promis spitalul pe cuvântul ei de onoare. Actualmente pentru că s’a făcut o altă repartiţie, Casa Asigurarilor a trecut la Dâmboviţa şi în consecinţă şi-a retras cuvântul.

Spitalul din Moreni a rămas, astfel, o fantezie în timp ce sondarii răniţi in accidente de muncă sau degeraţi, mor în căruţă până la doctor.

Postul de prim ajutor nu poate face faţă nici unei sgârieturi. Cu privire la sărăcia lui, sondarii povestesc cu haz amar o întâmplare recentă. In dimineaţa când Buttler care vizita valea Prahovei a descins în Moreni, îngrijitorul postului (şi doctor totodată) a intrat subit în panică. N’avea vată. A cerut la o casă, a cerut la altă casă. Nimic. Lipsea vata şi pace. N’avea nimeni, îngrozit, omul a luat-o la fugă în halat strigând cu mâinile în sus:

— Vată, că vine Buttler!

Undeva, însfârşit, un funcţionar i-a întins un şomoiog de vată.

— Da, chinină ai?

Ingrijitorul a clipit hoţ din ochi, fericit:

— Am făcut eu, din cretă...

Geamul birtului economic

Dumineca seara.

Strada principală din Moreni e şi strada cu cele mai multe prăvălii. La flacăra de gaz care-şi mişcă pamponul, obloanele şi policioarele pentru stambă se joacă între ele, ciudat. Sar dintr’o parte in alta şi revin. Odată obloanele, odată policioarele. Aşa cum suflă vântul în flacăra de gaz.

In fund, unde pâlpâitul luminei ajunge şters, geamul unui birt economic cântă dintr’un acordeon şi din gură.

E un geam obişnuit. De n’ar fi bătut în cercevelele unui birt economic n’ar putea avea nici atâtica din prestanţa unei liste de mâncare. Sau e îmbietor unde e Duminică. Pot spune mai precis sondarii răzimaţi cu ochii în portocaliul lui ud. Uite-i, ascultă acordeonul şi-şi plimbă capul să vadă ce-i înlăuntru.

Au eşit dela schimb şi s ’au oprit. Prea cânta.

Abia se vede. Lângă geam două femei cu şeful de post. Una din ele râde cu toată gura de astupă acordeonul. Atât că are dinţi frumoşi. Cealaltă tace şi se uită parşiv la şef. II iubeşte. Şeful işi trage chipiul pe ceafă până-i cade freza pe tâmple. Se uită la amândouă femeile, galeş. Le îndeamnă cu deştiul şi-şi mută chipiul pe frunte, înapoi.

La masa a doua, domnul Vasile. E singur. Scoate fişca dela carâmb, şi o pune pe masă. Scoate şi carneţelul în care scrie sondarii, la schelă. In faţa lui o litră fără sifon.

Restul birtului e plin de fum şi de lume. Intr’un colţ cântă şi acordeonul, nevăzut. Când tace acordeonul, începe o gură de om răcit.

Pe lângă sondari trec în plimbare un domn cu mustăţi răsucite frumos şi un căţeluş. Domnul ţine căţeluşul priponit de şnur şi-l ceartă că latră spre birtul economic.

— Dug.

Şi pentru că Dug nu tace cu nici un preţ, domnul îl ia în braţe şi caută să-l sperie.

— Altă dată am să te las închis în salonaş. N’am să -ţi mai dau nici lăptic. Aşa.

Sondării mai stau puţin şi pleacă. Vin alţii, şi pleacă şi ăia.

Departe, munca forforteşte în schelă şi poate că Dug mai continuă să latre la umbre...

C. L. Vâlceanu‘‘