Forajul simultan a două sonde

Scînteia, nr. 8459, Decembrie 1955

Forajul simultan a două sonde

Petroliştii din Moldova au obţinut într-o perioadă scurtă realizări de seamă în forarea sondelor.

In ultimul timp, în cadrul trustului nostru de foraj a fost experimentată cu bune rezultate şi este în curs de extindere o nouă metodă: forajul simultan a două sonde cu o singură instalaţie şi cu o singură brigadă de foraj. Gurile sondelor se află la o distanţă de 1,5 metri între ele, iar tălpile finale se află la distanţe ce corespund cu gabaritul geologic de exploatare a zăcămintelor Această nouă şi preţioasă metodă, inspirată din practica săpării sondelor dirijate, existente în U.R.S.S., a fost temeinic studiată de specialiştii trustului nostru. Iniţiativa aplicării, pentru prima oară în ţară, a metodei forajului simultan la două sonde odată aparţine tov. Serghie Manu, directorul trestului nostru, şi Nicolae Secăreanu, directorul oficiului de construcţii şi montaje, care au adaptat o instalaţie obişnuită de foraj la cerinţele forajului a două sonde simultan. Ţinînd seamă că indicii medii obţinuţi la forajul simultan a două sonde depăşesc cu mult indicii realizaţi prin forajul obişnuit, noua metodă reprezintă o pîrghie de seamă în lupta pentru realizarea sarcinilor de plan.

Ce măsuri trebuie luate pentru aplicarea acestei metode ?

La sondele 922 şi 926, forate după noua metodă, în scopul obţinerii unui regim rapid de foraj, au fost montate de la început 4 pompe de noroi tip „1 Mai". Aceasta, pentru a se putea asigura lucrul cu pompele în paralel. Chiar dacă una din pompe ar fi in reparaţie. Iniţiatorii aplicării acestei metode au adus o modificare importantă la geamblac pentru ca să poată fi deplasat succesiv de la o gaură de sondă la alta.

In afară de aceasta, autorii iniţiativei au realizat o inovaţie care face ca geamblacul să fie mobil. La comanda maistrului sondor, printr-o simplă apăsare de buton, se pune în mişcare un motor electric de 10 kW., care acţionează deplasarea geamblacului în dreapta şi în stinga, după nevoie. Fată de instalaţia obişnuită, la forajul a două sonde simultan s-au mai montat o masă tip U.Z.T.M. şi un ax de transmisie, sub podul sondei, care are ca scop să transmită mişcarea de la troliu la cele două mese. Important este faptul că utilajul folosit la aplicarea metodei forajului simultan a fost realizat din resurse locale.

Forajul sondelor 922 şi 926 a început în luna iulie. Viteza comercială la aceste sonde a fost de trei ori mai mare decît viteza realizată la sonda vecină nr. 337, preţul de cost pe metru forat a fost redus cu circa 40%, iar productivitatea muncii a crescut de peste două ori. Sondorii, conduşi de brigadierii Ştefan Pătraşcu şi Meletie Drucea, au săpat sondele 922 şi 926 cu aproape 60 de zile înainte de termen, realizînd economii de peste 1.500.000 lei.

Conducerea trustului a acordat o mare atenţie creării condiţiilor necesare pentru extinderea noului sistem de foraj. Ca urmare, forajul simultan la două sonde cu o singură instalaţie a fost extins de curînd la 3 grupuri de sonde, şi anume la sondele 924 şi 925, 224 şi 614, 9 şi 10. La extinderea noii metode o contribuţie de seamă au dat organizaţiile de partid. Numeroşi agitatori au explicat sondorilor în ce constă noua metodă şi ce importantă economică prezintă aplicarea ei.

In întrecerea socialistă care se desfăşoară cu însufleţire în cinstea celui de al Il-lea Congres al partidului, echipele maiştrilor sondori de la sondele 924 şi 925, conduse de brigadierii comunişti Ştefan Pătraşcu şi Petre Tigău, au realizat succese de seamă in lupta pentru obţinerea unor viteze mari de foraj. De la 5 la 30 octombrie sondorii de la aceste sonde au obţinut o viteză comercială de 1 200 metri granic-lună şi o avansare a sapei pe talpă de 3,55 metri pe oră, faţă de 2,5 metri avansare obţinută la sondele vecine.

Aplicarea noului sistem de foraj, pentru prima oară In schelele Moldovei, ne-a adus mari avantaje. Astfel, a fost redus volumul de construcţii şi montaje, s-au mărit vitezele ciclice prin eliminarea timpului pierdut de la terminarea forajului la o sondă şi începerea forajului la altă sondă şi prin suprapunerea în timp a operatiilor de extragere a sapei uzate dintr-o sondă şi introducerea unei sape noi în cea de-a doua sondă etc

Conducerea trustului a hotărît ca în viitor să sape după noua metodă toate locaţiile care din punct de vedere geologic-adîncime şi al condiţiilor de gabarit, vor permite acest lucru.

ION STROE,

director adjunct al trustului de exploatare Moldova

Locatia celor doua sonde sapate una langa cealalta : 46.47945184,26.48060607

Cele doua sonde sunt sapate pe zacamantul comercial Lucacesti-Moinesti.

Sonda nr. 922 Moinesti are ca data de terminare a forajul 25.06. 1955. A fost sapata pana la adancimea de 958 metri. In prezent este in productie cu 0,2 tone/zi.

Sonda nr. 926 Moinesti are ca data de terminare a forajul 23.06.1955 . A fost sapata pana la adancimea de 984 metri. In prezent sonda este abandonata.