Din istoria neagră a petrolului

Curentul, ANUL XII, No. 4130,  1939, Vineri 11 August

Din istoria neagră a petrolului

Cum se sapa si cum arde o sonda

S'a aprins zilele acestea o sondă şi oamenii au ars, ca nişte torţe, înăuntru.

Faptele au fost descrise în cincizeci de cuvinte, atât cât se consacră de obicei unui fapt divers. Căci în fata unor astfel de întâmplări, nu are nimeni timpul să se întrebe, dece oamenii care au ars pe rug pentru o idee au meritat mai mult decât ăştilati, care ard pentru o pâine. Dar, poate, în unele meserii moartea e acceptată ca un deznodământ normal, în faţa căruia e inutilă orice tresărire.

Adevărat, tragedia acelor oameni negri, învingători şi victime ale petrolului, nu poate căpăta o importanţă mai mare decât tragediile de acelaş fel, întâmplări în care natura cucerită se răzbună din când în când, muşcând. Şi totuşi, pentru cei care asistă la acest sinistru spectacol, pentru satele dinprejur, îndoliate, întâmplarea nu-şi poate schimba numele, niciodată. Pentru oamenii aceia tragedia îşi păstrează semnificaţia, întreagă.

Autorul acestui reportaj a simţit-o de aproape, a văzut vâlvătaia plesnind cerul, ca o mie de bice roşii, furioase; a auzit în flăcări urlete de fiară încolţită; a văzut un om aruncându-se înebunit din vârful turlei. După atâta timp, când scrie aceste rânduri, are încă în minte înserarea aceia cumplită, plină de vaetele fetei din Cosmina, care îşi găsise într'o râpă, fratele, cu pielea neagră şi plesnită. In nări îi stărue, apăsător ca un gaz otrăvit, mirosul de carne friptă. Vede ca azi, omul besmetic fugind în pielea goală spre dispensar, urlând cu o bucurie dementă :

— „Eu am scăpat! Am scăpat ! Pe ăilalţi i-a luat dracul, pe toţi!" Avea să moară în aceiaş noapte, la spitalul din Câmpina. Trăsese flăcări în piept.

Era în 1929, o frumoasă seară de vară, la Runcu...

Oamenii negrii

Dacă pământul însuşi nu i-ar fi ispitit, oamenii aceia, ţărani simpli, cinstiţi, legaţi de îndeletniciri gospodăreşti, ar fi rămas până astăzi la casele lor să-şi are pământul, să-şi scuture livada, să doboare copaci penttru iarnă. Viaţa li s’ar fi scurs în ritmul domol al tălăngilor dela stâne. Nu s’ar fi apucat să răscolească măruntaele negre ale dealurilor. Ar fi aşteptat tihniţi bătrâneţele în satele lor patriarhale, pe prispele caselor curate, departe de huetul maşinilor. Dar pământul a mustit el singur, din prea mult belşug, otrava neagră a petrolului. Şi, din clipa când l-au atins şi s’au murdărit pe mâini, oamenii au rămas pentru totdeauna negri. Nu şi-au mai putut spăla nici mâinile, nici straele, nici sufletul.

Astăzi, în locul stejarilor falnici, se ridică turlele mohorîte ale sondelor; în locul cavalelor, pe dealuri sună sirene de uzină ; pe unde creştea iarbă, curg vine de ţiţei. Căsuţele albe se părăginesc, — oamenii stau mai mult în cârciumi. Când ies împleticitiţi, nu ştiu ce i-a ameţit: alcoolul, petrolul, banii? Zilele curg după alte calendare, orele după altfel de ceasornice. Privirile sunt mai turburi, mai piezişe; pricinile la tribunale se înmulţesc; ogoarele au rămas pentru totdeauna părăsite, livezile au făcut omizi.

Numai mâinile care scormonesc pământul sunt din ce în ce mai înfrigurate, folosesc maşini din ce în ce mai iuţi, ca să străpungă tainele dedesubtului din ce în ce mai adânc. In ziua când nimeresc vâna neagră şi o străpung, de bucurie oamenii se îmbată până la pierzare, se urcă în automobile, coboară spre oraşe, sparg gâtul la o sută de sticle, silesc femeile goale din varieteuri să facă bae în şampanie.

Şi când sus, în urma lor, câte o sondă se aprinde răspândind spre cer groaznicul miros de carne friptă, se spală abia o parte din păcate.

Razbunarea pamantului

A fost dela început o meserie eroică. Pentrucă a făcut victime din prima zi. Pe dealurile Buştenariului, unde s’au găsit primele vine de petrol şi unde trăesc încă toate legendele lui, se mai pot vedea şi astăzi, unele chiar în funcţiune, mijloacele primitive de exploatare. Sunt puţuri, adânci de peste două sute de metri. Pentru a ajunge acolo, oamenii au săpat, în lipsă de alte procedee, cu târnăcopul şi lopata, centimetru cu centimetru. Pentru cel ce lucra acolo jos, pe un metru pătrat în fundul puţului, se trimetea aer de sus, din ventilatore, pe burlane. Un cablu legat deasupra la un clopot, dădea putintă omului de sub pământ să ceară ajutor în caz de nenorocire. Dar de atâtea ori omul n’a mai avut timp nici să dea alarma. Burlanul s’a rupt dela jumătate. Cei de sus, au continuat să învârtească mai departe, conştiincioşi, ventilatoruL Abia târziu, miraţi că nu li se face semn să tragă afară găleata cu pământ, s’au uitat în jos. Pe vremea aceia în fundul puţului se trimetea lumină printr’o oglindă mare, în care se răsfrângeau razele soarelui. Şi era atât de puternică lumina încât puteau să vadă jos, la două sute de metri, omul chircit într’un colţ, cu capul în piept, răpus de gaze. Alte ori, moartea venea mai brusc: pământul, mâncat de ape, rupea gizdurile undeva, deasupra, şi se prăvălea.

Toate puţurile care au rănit adânc dealurile Buştenariului, îşi au povestea lor plină de sânge. Şi chiar dacă unele s’au lăsat învinse până la sfârşit, fără a cere vreo viaţă omenască, au primit-o mai târziu, după zeci de ani, în vremea noastră, poate eri, poate azi, dela drumeţul obosit sau beat, care, rătăcindu-se sau cătând să scurteze drumul, a trecut noaptea printre puţuri, pierzându-se pentru totdeauna.

Acele negre şi adânci răsuflători de iad pe care nimeni nu Ie va astupa vreodată şi pe care nimeni — printr’o ciudată înţelegere tacită — nici măcar nu le va împrejmui, vor prilejui încă multă vreme, năpraznice răzbunări, pământului.

Se pune o noua sonda..

Pe măsură ce, secătuindu-se izvoarele dela suprafaţă, oamenii au fost nevoiţi să caute petrolul mai jos, mijloacele de săpat s’au perfecţionat. Puţurile au rămas poate chiar dincolo de istoria petrolului. In locul lor s’au pus sonde, după sistemul american; n’a mai fost nevoe să intre oameni în pământ — s’au băgat sape grele, de forme curioase. Pereţii n’au mai fost întăriţi cu ghizduri primitive ci cu burlane de fier. Pământul săpat s’a scos prin procedee perfecţionate, uşor şi fără pierdere de timp.

Dar sondele au cerut victime mai departe. Cine, din cei din părţile acelea nu-şi aminteşte întâmplarea intrată în legendă, cu polonezul care a fost zobit în fundul puţului? Fusese coborît pe un căluş, cu scripetele, în gura sondei, să ţină contra cu ciocanul, la nituit un burlan nou care se înădea la cellalt, şi rupându-se frânghia, a căzut la fund. Maistrul care conducea lucrarea, de teamă, a băgat sapa peste el şi l-a zobit — tot nu avea cine să întrebe de polonezul acela venit din ţara lui fără prieteni şi fără neamuri.

Faptele s’au aflat după multe zile şi maistrul şi-a aflat pedeapsa. Dar până atunci, trupul polonezului eşise în fărâme mici, aşa de bine amestecat în pământul roşiatic, încât nimeni nu l-ar fi băgat de seamă dacă n’ar fi fost urmele veştmintelor. Dela o vreme, astfel de întâmplări n’au mai zguduit pe nimeni, între oamenii petrolului. Şi-au căutat cu neagra lor seninătate, de nevoi — societăţile bucuroase să pună sonde, proprietarii bucuroşi să se ’nvoiască la contract, cu pământul. In fiecare zi s’au găsit un loc nou, pe coasta ruptă a unui deal, ori la o margine de pădure. Copacii au fost doborîţi; oameni şi fete, fără alegere, au coborît din satele vecine şi s’au băgat la lucru. Pământul a fost din greu netezit, apoi s’au ridicat barăci, s’au adus motoare; după o săptămână, printre copacii răriţi şi-a săltat capul semeţ, o turlă nouă de sondă. Flăcăii car au bătut sus scândurile coperişului, au aninat în vârf o creangă verde, aşa cum fac în satul lor când îşi durează casa.

Când, mai târziu, după luni de zile sonda a fost răzbită şi a stropit negru spre cer, în vârful turlei năclăite creanga veştejită a rămas ca un semn trist şi fără rost.

Spectacolul macabru

Nu poate fi îndoială că, în sufletul sondorului, nenumăratele vagoane de petrol care i-au trecut prin faţă, au lăsat urme curioase. Cine ştie ce întrebări îşi va fi pus el în faţa acelei nesfârşite şuviţe negre? Să se fi gândit la drumul ei, la rafinăriile unde se separă în atâtea produse necrezut de curate, la benzina pură pentru automobile şi aeroplane? Să se fi gândit cum pot eşi lucruri atât de albe dintr’o vână neagră de ţiţei? Dacă într’adevăr se va fi întrebat toate acestea, ce goală îşi va simţi fiinţa, că nu şi-a putut răspunde! Poate că intr’un astfel de moment a scos scârbit mucul de ţigară şi a scăpărat amnarul...

Aşa se aprind uneori sondele. Interiorul lor e plin de gaze. Amnarul e de ajuns. Alteori, o scântee dela motor... Sau un ciocan care a izbit pieziş fierul şi a scăpărat. Sau izbitura unei piese scuipată ca un proectil din gura sondei în erupţie. Clipa care urmează, însumează în neînsemnata ei dimensiune întreaga temelie a dezastrului. Incendiul începe în acelaş moment sus, în vârful turlei, ca şi in fundul barăcii unde motorul continuă să băzâe. Uneori, dacă sonda se află într’o depresiune, flacăra albastră se propagă ca un fulger pe fundul văii unde s’au strâns gaze, şi adesea, se aprind mai multe sonde.

Când se prinde de veste, când sirenele uzinelor îşi răspândesc peste dealuri semnalele sinistre, nu se mai poate face nimic. Lucrătorii dela sondele vecine se strâng neputincioşi pe dealurile dimprejur, ca într’un amfiteatru şi privesc în jos groaznicul spectacol.

Pe uşea îngustă a sondei torţele vii se năpustesc orbeşte. Hainele, îmbiibate cu petrol, ard sfârâind; oamenii încearcă să şi le sfâşie în timp ce caută înebuniţi rezervorul de apă în care să se arunce. De multe ori, nu ajung până acolo — se prăvălesc pe râpă, lăsând în mărăcini o dâră fumegăndă. Alţii, cu o ciudată vitalitate îşi păstrează sufletul în trupul mutilat, până ce li se aprinde o lumânare. Un astfel de nenorocit am văzut în seara aceia frumoasă de vară. Cineva îl ridicase sus, în şosea şi-i pregătea o targă să-l ducă la spital. Avea picioarele mâncate de foc până sub genunchi. Mai sus, marginea pantalonului continua să fumege amestecându-şi mirosul de cârpă arsă cu al lumânării de ceară care pâlpâia la capul muribundului. Apoi o boare de vânt s’a abătut printre arbori; luminiţa a pâlpâit puţin şi s’a stins. Precis în aceiaşi clipă, soarele apunea cu o majestuoasă linişte pe coama împădurită a unui deal, departe...

*

Dar chiar astfel de întâmplări se uită. Câteva zile oamenii sunt stăpâniţi de amintirea baloturilor de carne bandajată, acele groteşti siluete omeneşti care au fost pornite spre spital, ca nişte sicrie. Un timp, locul mai fumegă. Sondorii nu îndrăznesc să privească într'acolo; se trag în barăcile lor fără să-şi vorbească si sug încruntaţi clondirul cu rachiu. Pe urmă, vin ingineri, şi reprezentanţii societăţii de asigurare. Răscolesc cenuşea cu bastonul, discută aprins, emit ipoteze, apoi iscălesc hârtii. Intr'o zi încep să sosească materiale : motoare, fiare, scânduri albe, noui. Adevărat, viaţa trebue să-şi urmeze drumul ; o nouă turlă se ridică.

Şi nici una din rănile vechi, nu-i vindecată, când flăcăul care a bătut scândurile acoperişului, anină senin în vârful sondei, crenguţa verde de brad.

Radu Tudoran