Pompa Tăbăroiu

''Noi construcţii de pompe de extracţie pentru sonde cu nisip

Munca, nr. 4960, Octombrie 1963

Migrarea nisipului din strat in sonda reprezinta un fenomen specific formatiilor constituite din roci neconsolidate si care tind sa curga spre sonda odata cu titeiul sau gazele. Urmarile fenomenului de migrare sint daunatoare, atit in ceea ce priveste stratul, cit si in ceea ce priveste sonda, nisipul acumulat in coloana ingreunind exploatarea normala a sondei.

La sondele exploatate prin pompaj de adincime, la care se utilizeaza pompe uzuale de tip TB si P, avind cilindrul fix, prezenta nisipului in suspensie in fluidul extras conduce la : uzura prematura a principalelor piese de schimb, camasi, pistoane, supape cu bila si in timpul opririlor accidentale ale pompelor cauzate de desurubarea sau ruperea prajinilor de pompaj etc, nisipul aflat in suspensie, in tevile de extractive se depune peste piston provocind griparea acestuia in pompa si deci necesitatea de a se interveni la sonda pentru inlocuirea piesei avariate.

Pentru invingerea acestor dificultati in schela Moreni se utilizeaza cu rezultate bune o noua constructie de pompa de extractie tip P, avind cilindrul mobil, care constituie inovatia maistrului Ion Tăbăroiu.

In cele ce urmeaza ne vom opri asupra aspectelor tehnice si economice ale folosirii acestor pompe, asa cum a reiesit din conditiile de lucru din schela Moreni.

Pompa de extractive de tip Tăbăroiu este o pompa de tip P uzuala, modificata, avind pistonul fix si cilindrul mobil. Acţionarea pompei poate fi făcută atît cu prăjinile obişnuite de pompaj cît şi cu prăjini tubulare, alcătuite din ţevi de extracţie de 1 1/2 ţoli sau 1 1/4 ţoli. 
Datorită acestui montaj este foarte indicat să se utilizeze pompa la sondele cu nisip mult în suspensie, care se depune la întreruperea pompajului, adică la ruperile de prăjini de pompare, la întreruperi de curent electric, mai ales vara în timpul descărcărilor electrice, la ruperi de curele trapezoidale etc. La asamblarea pompei Tăbăroiu se folosesc aceleaşi piese principale (piston, cămăşi, supape) ca şi la pompa P, însă pompa fiind montată răsturnat, pistonul are la partea inferioară o ţeavă prelungitoare la care se montează dispozitivul de fixare şi etanşare al pompei în turla de extracţie.

La cursa în sus a cilindrului, supapa pistonului se deschide şi lichidul este aspirat în cilindru; iar la cursa în jos lichidul este împins în ţevile de extracţie sau în prăjinile tubulare, după cum este montajul. 

Intrucît la această pompă supapa mobilă este amplasată la partea superioară a ansamblului, se înlătură posibilitatea ca nisipul să pătrundă în pompă în timpul opririlor. De asemenea, pentru că cilindrul este mobil se asigură o turbulenţă mai mare, în timpul funcţionării pompei şi deci se previne depunerea nisipului în jurul dispozitivului de fixare în ţevile de extracţie. 

In cursul anului 1961 această pompă a fost folosită la 21 de sonde cu dificultăţi de nisip, dintre care 15 sonde deschise la formaţiile grupurilor I şi II, cu adîncimi pina la 500 metri şi 9 sonde deschise la formaţia Drader, cu adîncimi 850—950 metri, obţinîndu-se rezultate bune. In prezent, utilizarea acestei pompe a luat o extindere mare atît în schela Moreni cît şi în alte schele. In schela Moreni, durata medie de funcţionare a pompei a crescut de la 15 zile la 35 pînă la 40 zile, reducîndu-se numărul zilelor de curăţire şi numărul pompelor înlocuite cu 50—80 la sută, de asemenea, şi numărul manevrelor la sonde s-a redus aproape complet. 

Pompa Tăbăroiu fiind de o construcţie simpla, Institutul de cercetări foraj-extracţie Cîmpina a studiat îmbunătăţirea ei. Pe baze recomandărilor făcute, Institutul de proiectări de Ia Ploieşti a executat proiectari tehnice pentru piesele necesare modificării pompelor P uzuale în pompă tip P cu cilindru mobil. Drept urmare s-au construit la Uzina mecanică Cîmpina două pompe cu cilindru mobil de dimensiunile 2 1/2” X 1 3/4” şi 2” X 1 1/4”, care urmează să fie experimentate în schela noastră, în vederea omologării şi extinderii lor pe scară largă.

Ing. VASILE GHEORGHIU şeful serviciului tehnologic al schelei Moreni''