Spănăchioaia - Primul put de petrol sapat in Romania

''Baia Solonţ este cea mai considerabila exploataţie de titeiu din judeţul Bacău, prin urmare din Moldova.

Puţurile de păcură din acest judeţ sunt numeroase si respândite in toată partea muntoasă. Mai toate sunt caracterisate printr'uă calitate excelentă de păcură, dar printr'uă producţiune destul de slabă, care a devenit şi mai mica de când crisa industriei petrolurilor domnesce în România.

Solonţul este singura localitate care 'şi păstrează însemnătatea, prin urmare devine îndoit de interesant.

Facerea conductului pentru transportul ţiţeiului de la bae la fabrica din Moineşti şi construirea calei ferate Moineşti-Târgul Ocnei, ii vor îmbunătăţi mult condiţiunile actuale de transport şi îi vor da un nou avent în viitor.

Istoricul băei este acela al mai tutulor exploataţiilor de păcură. Locuitorii vedend infiltraţiuni de teteiu pe marginea păraelor, au strâns mai întâi această substanţă de pe suprafaţa apei, au făcut apoi uă mică groapă în locul de unde o vedeau eşind, pe urmă puţuri pe cari le-au adâncit încetul cu încetul, cu cât 'şi perfecţionau mijloacele lor de lucru. Ei constatau uă crescere a producţiunei cu adâncimea.

Petrolul şi destilaţia ţiţeiului erau pe atunci necunoscute, nu numai în localităţile perdute din Munţii Moldovei, dar mai in toata lumea. Păcura extrasă servea la unsul cărutelor si ca combustibil. De multe ori ţeranii o străngeau într'uă groapă şi îi dedeau foc, ca părţile volatile să se ducă şi să le rămăe numai residiurile cari serveau pentru uns.

Fie-care băias se tinea de lucrările făcute deja de altul si puţurile, de multe ori prea apropriate se ( jenau ) stinghineau între ele. Cu încetul s'au făcut reguli în această privinţă, s'a reglementat distanţa între gropi.

Intr'uă zi, un om sau uă associaţie de oameni mai luminati au asezat sondage, cari încetul cu încetul au acoperit zona petroliferă.

Exploatarea petrolului la Solont in 1901

Iacă mersul firesc al unei băi de ţiţei. Acesta este şi cel urmat în Solonţ. Locuitorul Iordache Spănache pe Ia 1855 strângea ca şi cei-I-alţi ţerani păcură groasă pe albia Solonţului, servindu-se de un pămătuf de făn pe care'l storcea apoi şi vindea păcura. pentru uns căruţa cu 6 lei vechi vadra. Lui Spanache, celui d'întei, îi a venit în gand să facă un puţ pe malul părăului Clopotului care aducea prin apa sa ţiţeiul în părăul Solonţului. Acestui puţ îi s'a dat numele de Spănăchioaia după numele celui ce'l făcuse.

Groapa, de vr'o căţi-va stănjeni numai, dedea păcură dar puţină, ast-fel că stăpânului ei îi a dat în gând se meargă mai jos, să vază dacă nu va găsi mai multă. A dat însă de uă dificultate inherentă puţurilor de păcură: gazele ce se degajau din primul strat petrolifer pe care 'I strebătuse. Aceste gaze constitue ceea ce se numesce pe franţuzesce: grisou.

Afară de primejdia de explozie dacă se apropie vr'uă flacăre, ele îmbată, pe lucrător, adică îl ameţesc şi pe urma'l asfixiadă. Spanache care avea spiritul inventiv, a născocit un. sistem de ventilaţie, primitiv ce este drept, dar cu care'şi a făcut treaba.

Acest sistem consta dintr'un pat de cetină de brad numit jup pe care'l suia şi'l cobora în puţ printr'uă frănghie şi cu care făcea ast-fel uă măturare a groapei de gaze. La 20 de stănjeni* ( 45m ) a găsit un nou strat petrolifer, producend 20 la 30 vedre pe septămână**.

Exploatarea petrolului la Solont in 1903

Pentru a doua adâncire s'a întrebuinţat foale ţigăneşti cu ţevi de tinichea care se coborau în puţ. Pe vremea aceasta, mai multi ţerani încuragiaţi de resultatul obţinut de Spanache au săpat, gropi împrejurul Spănăchioaei''

Buletinul Societatii Politehnice,
Studii asupra exploatatiilor petrolifere ale societatii de petrol,
1893,
Inginer, Constantin Ion Bratianu

*stanjenul moldovenesc are 2,23 metri
**vadra moldovenesca are 23,5 litri sau 19,5 kilograme de pacura