"Catastrofa din Moreni"

"-9 sonde distruse-
Doua victime omenesti
  Ploesti, 3 Maiu – Azi dimineata la orele 6 jumatate, coloane groase de fum pluteau deasupra orasului nostru. In mai putin de o jumatate de ora tot orizontul era negru de fum. Aceasta era o dovada evidenta ca un incendiu puternic trebuia sa fi izbucnit in regiunea petrolifera din apropierea orasului nostru. In adevar, luase foc sonda eruptiva No. 1 a societatei “Concordia”, la orele 6,10 dimineata.
  Flacarile s’au intins apoi asupra batalelor societatei “Concordia” unde erau inmagazinate 700-800 vagoane de titeiu.
  Incendiul a cuprins si citeva sonde ale societatei Romino-Americane, precum si o sonda a societatei Colombia.
  Au ars toate instalatiunile din Tuicani.
  Incendiul a facut numeroase victime din cari s’au scos pina acum doi lucratori arsi, cari se gasesc in agonie.
  E peste putinta sa se dea ajutoare celorlalte victime, caci flacarile se intind mereu.
  Se presupune ca in flacari se gasesc citeva victime.
  Pagubele sint evaluate pina acum la aproape un milion.
  La orele 12 cind telefonez focul continua cu aceeasi furie si flacarile s’au intins la patru sonde ale societatei “Americana” si la sonda No. 1 a societatei “Colombia”.
  La orele 12 si jumatate am primit urmatoarele stiri din Cimpina :
  Au mai luat foc si sondele No. 2 si 3 precum si rezervoarele societatei ‘’Concordia’’ in cari se gaseau peste 800 vagoane de pacura.
  Focul se comunica pe apele riului Cricov, pe cari curge pacura incendiata. Din aceasta cauza sint amenintate comunele : Haimanale si Darmanesti.
  Asupra numarului victimelor omenesti inca nu se poate spune nimic precis. Aceasta din cauza ca nimeni nu se poate apropia pe o distanta de 300 de metri de locul incendiului.
  Au fost gasiti in stare foarte grava maestrul sondor Iosef Hancovici, originar din Galitia si lucratorul Ion Nastase din Bezdead (Dimbovita). Probabil ca mai sint victime si prin celelalte sonde incendiate.
  Iata citeva lamuriri asupra regiunei in care s’a produs acest mare incendiu.
  Localitatea in care se gasesc acum numeroase sonde in flacari, este cea mai bogata regiune petrolifera din tara, stapinita in cea mai mare parte de societatile Romino-Americana si Astra-Romina.
  Acum in urma societatea “Concordia” a cumparat dela Dreader o mica fisie de teren cu toate instalatiile si sondele in lucru, dintre care una a facut niste eruptiuni extraordinare, dind pina la 500 vagoane in 24 de ore. Eruptiunile erau atit de puternice in cit sonda a trebuit sa fie astupata pentru a se putea face noui si enorme pregatiri de captare a petrolului, evitindu-se si o mare primejdie de inundare sau incendiu, si o risipa.
  Marti seara, aceasta sonda a fost iarasi destupata si a reinceput eruptiile cu o putere de 20 de vagoane pe ora.
  Azi sonda a fost distrusa de foc si toate batalele ( gropi imense ) pline cu sute de vagoane de petrol sint in flacari.
  La mai putin de 50 de metri de aceasta sonda, se afla o sonda a societatei ”Colombia”, la care se lucreaza de mai bine de doi ani, ajungindu-se la o adincime de peste 600 de metri, mai fiind inca de sapat vr’o 20 de metri pina la stratul de petrol al bogatei sonde vecine.
  Sint citeva saptamini de cind, in toiul lucrului, lantul sapei s’a rupt, acesta cazind la fund. Dupa o munca uriasa si cu instrumentatii foarte ingenioase s’a reusit sa se scoata sapa si lucru incepuse cu activitate pentru a razbi cu un moment mai de graba la stratul de petrol.
  Acum aceasta sonda a fost de asemenea incendiata.
  Moreni, 3 Mai, ora 3 d.a. – Au ars pina acum:
5 sonde ale societatei “Rom.-Americana”;
2 sonde ale societatei “Colombia”;
2 sonde ale societatei “Concordia”
  Cele doua victime ale incendiului se gasesc la spitalul soc. ‘’Astra-Romina” si au fost vizitate de catre d-nii Crupenski, directorul casei centrale a meseriilor si profesor dr. N. Tomescu, unul dintre membrii acelei case.
  Un membru al parchetului de Prahova a incercat sa ia un interogator victimelor asupra cauzelor incendiului, dar n’a reusit, caci nenorocitii au intrat in agonie.
  Focul a putut fi localizat in jurul sondelor societatei Romino-Americane, dar sonda eruptiva a Concordiei arunca limbi de foc in inaltimi de peste 80 de metri.
  Aci nu se va putea apropia nimeni, pina ce eruptia nu va slabi."
Adevărul, 25, nr. 8132, 4 mai 1912
Adevărul, 25, nr. 8134, 6 mai 1912
Adevărul, 25, nr. 8133, 5 mai 1912
Adevărul, 25, nr. 8135, 7 mai 1912
Adevărul, 25, nr. 8139, 11 mai 1912
Adevărul, 25, nr. 8142, 14 mai 1912
Adevărul, 25, nr. 8144, 16 mai 1912
Adevărul, 25, nr. 8340, 12 mai 1912