"Groaznicul incendiu dela Moreni"

Adevărul, 25, nr. 8216, 27 iulie 1912
Groaznicul incendiu dela Moreni
"Sapte sonde in flacari. – 3 morti si 3 raniti
Azi dimineata la orele 5 si jum. sonda No. 7 a soc. ‘’Astra’’ a fost incendiata, focul intinzindu-se cu o repeziciune uimitoare la sonda cu No. 9 a societatei ‘’Van Sieckle’’ care se gasea in eruptie si care da vreo 80 vagoane pe zi. Cu aceeasi grozava repeziciune focul a continuat sa se se intinza cuprinzind apoi sondele No. 9 a societatei ‘’Astra’’ si 6 si 7 a societatei ‘’Van Sieckle’’ cari au fost complectamente distruse.
La orele 12 cind telefonez focul continua la sonda eruptiva No. 9.
Victimile
In timpul incendiului a fost cuprinsi de flacari Costica Tatulescu, maestru sondor, Vasile Constantinescu si Aldea D. Gaina, cari au fost oribili carbonizati.
Ei sint internati in spitalul societatei ‘’Astra’’, si li se dau ajutoare de catre d. dr. Niculescu.
Au murit Nae Mihailescu, Stanciu T. Ghiculescu si Stanciu Malureanu Gheorghe, toti la serviciul societatei ‘’Astra’’, cari au fost cuprinsi de flacari.
Sosirea autoritatilor
La fata locului sint soldati si jandarmi cari fac paza.
D. Petre Popescu, administratorul plasei, a facut primele cercetari.
Au sosit apoi si d-nii N. Paunescu, procuror si Eugen Balasinovici, inspector minier.
*
Pagubele sint colosale.
Stavar
Relatia oficiala
La orele 12, o telegrama sosita ministerului de industrie si comert, confirma dezastrul din Moreni.
Iata ce comunica relatia oficiala:
La orele 5.30 dimineata a luat foc sonda No. 9 a d-lui R. Van Sieckle din Bana ( Moreni ) in eruptie.
Flacarile s’au comunicat la alte 6 sonde si la 6 rezervoare de petrol, cari toate sint cuprinse de foc.
*
S’au luat masuri pentru localizarea focului.
La fata locului a plecat sub-directorul minelor, d. Pennescu-Kertsch.
-
H.
Ce povesteste un martor ocular – DE VORBA CU MAESTRUL SONDOR GH. BALAN –
Imediat dupa sosirea telegramei oficiale la ministerul de interne, intamplarea facu sa gasesc acolo pe maestrul sondor Gh. Balan, din serviciul societatei Astra Romina dela schela Stavropoleos, care tocmai sosise dela locul dezastrului, avind interese personale la minister.
El mi-a relatat in putine cuvinte  urmatoarele:
-          Veniam tocmai, cu caruta, dela Stavropoleos in spre Moreni, si pe la orele 5 jumatate ma aflam tocmai in dreptul sondei in eruptiune a d-lui Van-Sieckle. Gazele emanate din aceasta sonda, se intindeau pe o raza de aproape 300 de metri imprejurul sondei asa ca nu era cu putinta ca cineva sa se apropie.
-          La un moment dat se auzi izbucnind o detunatura formidabila si tot cuprinsul cimpiei se transforma intr’o mare de flacari.
-          Dela sonda si pina la soseaua nationala e o distanta de aproape 500 metri, iar focul se intinsese asa de departe in cit nu mai era decit ca la 100 de metri pina la sosea.
-          Indata am simtit, atit eu cit si tovarasul meu de drum un miros de carne omeneasca prajita. Putin timp dupa aceia vazuram cu groaza cum oamenii de serviciu transportau pe targa opt lucratori carbonizati cari fura dusi la spitalul din Moreni.
-          Sonda No. 9 Van Sieckle se afla in eruptiune de vre-o doua saptamini si debita aproape zilnic 100 de vagoane. Ea are o coloana de 9 toli. Sonda cea mai importanta care a luat si ea foc cu ocazia acestui incendiu este sonda No. 7 a societatei ‘’Astra’’, care se afla si ea in eruptie de vreo doua luni, cu o productie zilnica de peste 80 de vagoane. Grosimea coloanei acestei sonde este de 12 toli, ne spune maestrul Balan.
-          Dintre nefericitii carbonizati am recunoscut numai pe Tatulescu, maestru sondor din serviciul ‘’Astrei Romine’’.
*
Asupra cauzelor acestiu incendiu prima versiune care circula este urmatoarea:
La sonda No. 6 a ‘’Astrei Romine’’  se facea instrumentatie, tocmai in momentul cind sonda Van-Sieckle era in eruptiune cu gaze.
Motorul sondei No. 6 scaparind scintei gazele au luat foc si de aci intregul dezastru.
-
Ce-a stabilit ancheta
PLOESTI, 26 Iulie. – Focul dela sonda No. 9 a societatei Van-Siekle continua intru cit sonda e in eruptiune.
D. inginer Eugeni Balasinovici, inspector minier, ne afirma ca focul va dura cel mult pina miine seara.
*
Ancheta facuta de d. procuror Paunescu a stabilit ca incendiu a izbucnit dela motorul sondei No. 6 al societatii ‘’Astra’’ care era defectuos.
Cind a izbucnit focul s’a produs o teribila detunatura si un cutremur de pamint care a provocat o mare agitatie in orasel.
PAGUBELE
Societatea ‘’Astra’’ a suferit pagube de vre-o 100000 lei, iar societatea Van Sieckle de vre-o 150000 lei.
CINE SUNT VICTIMELE
Iata numele exact al celor sase victime ale acestui dezastru:
Gheorghe Malureanu, in virsta de 23 ani, necasatorit, din comuna Visinesti judetul Dimbovita; Nae Mihailescu, de 27 ani, necasatorit, din Ploesti, Stanciu T. Ghiculescu de 31 ani, casatorit, din comuna Ghirdoveni,; Aldea Ion Gaina de 32 ani casatorit, din comuna Ditesti; toti acestia au murit in chinuri ingrozitoare.
Constantin Tatulescu, de 29 ani, necasatorit, din Bucuresti, maistru sondor, se afla si el pe moarte, in infirmeria societatii ‘’Astra’’ si Vasile Constantinescu in etate de 31 ani, din comuna Stefanesti, care este ars pe miini, fata si piept.
Sint sperante ca acestia vor scapa cu viata.
Stavar"
-

Adevărul, 25, nr. 8217, 28 iulie 1912
Catastrofa din Moreni
"-Cinci morti-
Amanunte culese la fata locului
PLOESTI, 27 Iulie. – Vestea despre teribila catastrofa din Moreni, a sosit la Ploesti pe la orele 8. Versiunile erau cari de cari mai alarmante. Unii spuneau ca intreaga localitate se gaseste cazuta prada flacarilor, altii sustineau, ca multi si multi lucratori, au pierit in flacari. In fine multe si multe de asemenea stiri se colportau in intreg orasul.
Spre locul dezastrului
Spre a putea culege stiri exacte si precise, fata de asemenea alarmari, m’am dus cu’n automobil spre locul dezastrului. Pe la jumatatea drumului in dreptul comunei Darmanesti, se vede, spre Moreni, o masa compacta de fum negru, ce brazdeaza vazduhul pe o distanta intinsa si la o mare inaltime. Cu cit te apropii de localitatea incendiata, cu atit fumul este mai vizibil si emotia devine mai intensa.
In schela ‘’Bana’’. – Spectacol infiorator
Ajungem in dreptul dezastrului. La o departare de vreo 200 metri de sosea si la un chilometru de sat, se afla schela ‘’Bana’’. In aceasta schela sint instalate aproape 70 de sonde, ale diferitelor societati, unele in actiune si altele in lucru. Aci s’a petrecut catastrofa. Pe culmea unei vai, se afla in flacari, sonda eruptiva No. 9 a societatei ‘’R. Van Sieckle’’, dela care esea acel colos de fum negru si inecacios. In imprejurimile acestei sonde, se vad ruinele celorlalte sonde, ce fusera distruse de incendiu, si anume : Sondele No. 6 si 9, ale societatei ‘’Astra’’, 6 si 7 ale societatei ‘’R.Van Sieckle’’.
Linga sonda No. 6, a societatei ‘’Astra’’ se prezinta un spectacol infiorator. Intr’un cosciug lucrat in graba, este asezat corpul nefericitului lucrator Gheorghe Malureanu, in virsta de 23 ani, de fel din comuna Visinesti, jud. Dimbovita. Din tot corpul sarmanei victime, n’a mai ramas decit oasele, cari si ele sint transformate in carbune.
Pentru ca incendiu sa nu se intinda mai departe, la celelate sonde productive, s’a intrerupt orice lucru. Lucratorii sint adunati pilcuri-pilcuri si discuta cu groaza, relativ la victimele ce facuse aceasta catastrofa.
La spital – scene sfisietoare
De aci, ma indrept spre spitalul societatei ‘’Astra’’, unde mi se comunica ca se gasesc victimile ramase in viata. Aci spectacolul este si mai dureros. La poarta si in curtea spitalului, se afla membrii famililor victimelor, cari scot tipete sfisietoare.
Intru in spital. Acolo gasesc pe d. dr. Niculescu, medicul corporatiei, care da ajutoare victimelor Costica Tatulescu, maestru sondor  si Aldea D. Gaina, lucrator.
Cei doi nenorociti oameni au corpurile ca niste busteni, arsi de foc. Luminile ochilor, le sint esite din orbite, ele fiind plesnite din cauza focurilor. Durerile atroce, pricinuite de arsuri, fac ca sarmanii oameni sa urle ca animalele. Ei, implora mila medicului de a-I salva de la moarte, dar totul este de prisos. Linga paturile victimelor, stau mamele, surorile, fratii si sotii, cari jelesc cu disperare pe acei de pe urma carora aveau singura nadejde de a trai pe lume. D. Petre Popescu, administratorul plasei Filipesti, este in spital si isi continua cercetarile pentru stabilirea responsabilitatilor.
Sosirea autoritatilor
Sosesc si d-nii N. Paunescu, procuror si inginer Eugeniu Balasinovici, inspector minier. Cei doi distinsi functionari superiori, au ramas profund consternati, fata de ingrozitorul spectacol ce li se infatisa inaintea ochilor.
Rugaciunile emotionante ale unei victime
D. procuror N.Paunescu, incepe a cestiona pe victime, asupra imprejurarilor cum s’a prods dezastrul. Maestrul sondor Costica Tatulescu, care inca mai putea rationa, pe un ton jalnic, se adreseaza catre reprezentantii autoritatilor :
- ‘’Dati un exemplu puternic domnilor, pentru vinovati, ca pe viitor sa nu se mai intample asemenea nenorociri, caci prea multi oameni se prapadesc pe urma lor’’
Cuvintele dureroase ale sarmanei victime tinere, ai carei ochi erau plesniti de foc, au avut darul, sa induioseze pina in adincul inimei, pe procuror, inspectorul minier, si pe toti ceilalti de fata. Din ochii tuturora, au inceput sa curga siroaie de lacrimi.
Cine sunt vinovati
Victima Costica Tatulescu este intrebat relativ la imprejurarile cum s’a nascut incendiu. Cu mintea inca limpede nenorocitul declara :
-          Sonda No. 9 a lui Van Sieckle, aflata in eruptie, era vecina cu sonda No. 6 a societatei ‘’Astra’’, unde lucram eu. Trecindu-se peste regulamentul de supraveghere miniera, ni s’a dat ordin, ca sonda noastra sa si inceapa sa functioneze. Am prevazut pericolul si am spus sa nu se faca aceasta imprudenta, insa nu s’a tinut socoteala, ci s’au dat ordine hotaritoare pentru lucrarea sondei No. 6. Ca urmare, sonda si-a inceput activitatea de lucru si cum era si motorul vechiu si defectuos, focul s’a declarat cu usurinta. Iata cum noi am cazut victime.
Moartea altei victime
Dar abia ma retrasesem de la spital si cind ma aflam la serviciul telegraphic, soseste stirea ca a murit si victima Aldea Ion Gaina, in virsta de 32 ani. Isi daduse sfirsitul nenorocitul cu care citeva clipe mai inainte stausem de vorba. Sarmanul scapase de chinurile groaznice in care se zvircolise mai multe ceasuri in sir. Cu Aldea Ion Gaina, numarul mortilor este de patru.
*
Vorbind cu d. procuror, d-sa si-a manifestat indignarea in contra lipsei complecte a controlului in regiunile petrolifere, fapt ce se datoreste personalului de serviciu, iar nicidecum societatilor.
Ce crede inspectorul minier
D. inginer Eugeniu Balasinovici, inspector minier, esprima aceleasi pareri ca procurorul. In privinta cantitatei de titei asvirlit de sonda No. 9, d. Balasinovici spune ca productia este pina la cel mult 30 de vagoane pe zi. Pagubele, ar fi pina la maximum 100 mii de lei, pentru societatea ‘’Astra’’,  si peste 100 mii lei pentru societatea ‘’R. Van Sieckle ‘’. Asemenea catastrofe, dupa aprecierileinspectorului minier, se produc, mai mult, din invidiile ce exista de regula intre societatile exploatatoare.
Moartea celei de-a cincea victime
Azi dimineata m’am interesat telefonic la Moreni si mi s’a comunicat ca maestrul sondor Costica Tatulescu a murit de aseara in spital, in cele mai groaznice zbuciumari. Cu el, numarul mortilor este de cinci. Mai se afla in spital lucratorul Vasile Constantinescu, care nu se stie daca va putea scapa cu viata.
Focul continua
 Focul dela sonda No. 9 a societatei ‘’R.Van Sieckle’’ isi continua activitatea cu mare furie.

Stavar."
‘’Adevărul, 25, nr. 8218, 29 iulie 1912
Catastrofa din Moreni
Spaima familiilor lucratorilor
PLOESTI, 28 Iulie. -  Fara a mai insista, cred ca e usor de inchipuit pentru oricine, impresia profunda, ce a cuprins intreaga suflare omeneasca, din regiunea petrolifera Moreni, in urma teribilei catastrofe intamplata in dimineata zilei de Joi 26 Iulie.
 Cu o iuteala neinchipuit de mare, aproape in intreg judetul – si in special in localitatile de nord – dezastrul din Moreni a fost aflat pretutindeni.
In toate comunele, de unde se afla oameni la lucru, la sondele din Moreni, zbarniiau telefoanele, membrii familiilor cerind relatiuni, daca fii, parinti, soti, frati, vietuiesc sau nu care cumva au cazut si ei prada flacarilor?
La oficiul telegrafic din Moreni, era o aglomeratie enorma de lucratori care invadasera, spre a comunica familiilor, ca au ramas teferi.
Scena de la oficiul telegrafic, a fost foarte impresionabila.
Sarmanii lucratori vietuitori aratau o nespusa bucurie ca au scapat cu viata.
Producerea catastrofei – Groaza populatiei
In timpul producerii catastrofei, dupa cum am mai anuntat un puternic cutremur de pamint a zguduit intreaga localitate, precum si altele din imprejurimi.
Panica a fost indesctriptibil de mare. Oamenii, femeile si copiii s’au desteptat inspaimintati din somn si alergau buimaciti in toate partile. Nimeni nu si-a putut da socoteala pentru moment de fenomenul intimplat.
Inmormantarea victimelor
Eri, in jalea disperata a membrilor, familiilor, si satenilor respectivi s’au facut inmormantarile la o parte din nenorocitele victime ale catastrofei. Azi se va efectua inmormantarea cadavrelor celorlalte victime, intre cari si acela al maestrului sondor Costica Tatulescu.
Actele dresate
Astazi, se astepta la parchet sosirea actelor dresate de d. Petre Popescu, administratorul plasei Filipesti, prin cari s’au stabilit responsabilitatile, impreuna cu vinovatii.
Dupa cum am mai spus, vor fi arestari inevitabile, dintre acei vinovati care au dat nastere groaznicei catastrofe in care si-au gasit moartea cea mai tragica, cinci oameni, iar altul este grav carbonizat, si care va ramine desfigurat pentru toata viata, in cazul de va fi salvat de la moarte.
Focul dela sonda No. 9
Dupa toate probabilitatile, focul dela sonda No. 9 a societatii “R. Van Sieckle” isi urmeaza cursul deoarece sonda face eruptiuni neintrerupte.
Se depun toate sfortarile pentru stingerea incendiului, care consuma cu lacomie bogatiile de titei ce izvorasc din belsug la suprafata.
Stavar”
-
”Adevărul, 25, nr. 8219, 30 iulie 1912
Noui incendii la Moreni
Ploesti, 28 Iulie, - azi dimineata, pe la orele 8 si jum., focul dela sonda No. 9 a societatei Van Sieckle din Moreni, din lipsa de control serios, a cuprins si sondele No. 3 si 7 ale aceleasi societati, pe cari le-a distrus impreuna cu batalurile in cari se afla depozitat titei. Pagubele sint insemnate. Din fericire, nu sint victime omenesti. Focul inca continua la sonda No. 9.
*
D. Petre Popescu, administratorul plasei Filipesti, care a facut ancheta cu privire la provenienta catastrofei din Moreni, a inaintat azi parchetului actele dresate, impreuna cu inginerul Celerian Popescu si chirovnicul Petre Barbulescu, seful si subseful schelei. Parchetul a deschis actiune publica contra acestor doi vinovati. Afacerea s’a repartizat la cabinetul 2 de instructie.

Stavar”