Incendiul sondei nr. 15 RA SOSP N

Adeverul, 1 Septembrie 1927

''Incendiul sondei din Moreni

Lucrarile de localizare

MORENI 1. -  Incendiul isbucnit Sâmbătă la sonda No. 15 schela Tisa Lupoaica - a societăţii „Sospiro“ din localitate continuă încă.

Schela era aşezată într’o regiune cu totul izolată şi pe una din înălţimile cele mai frumoase ale regiunei petrolifere Moreni.

Sonda cea mai apropiată de această schelă era la o depărtare de circa 200 metri.

CUM A ISBUCNIT INCENDIUL

Sâmbătă seara pe la orele 8 jumătate în timp ce sonda era in plină erupţie dând 60 - 90 vagoane ţiţei zilnic, se deslănţue o furtună grozavă.

Un trăsnet a lovit sonda No. 15 incendiind-o, mari limbi de flăcări începură apoi să se ridice, şi în mai puţin de un sfert de oră întreaga instalaţie a schelei a fost cuprinsă de flăcări.

In momentul isbucnirei incendiului se aflau în sondă: maistru sondor Moise Pantelimon, sondarii Niculescu Vasile şi Geană Mihai, mai multi muncitori şi inginerul Oscar Panov.

CINCI LUCRĂTORI RĂNIŢI

Acesta din urmă şi trei dintre muncitori, au reuşit să părăsească imediat schela. Ceilalţi adică maestrul sondor şi sondorii, printre care şi doi muncitori, căutând să scape printr’o altă eşire a schelei au fost răniţi.

Ei au fost imediat internaţi la spitalul din Filipeşti, unde eri după amiază unul din ei a murit.

Starea celorlalţi continuă să fie gravă. Au trecut de atunci aproape 3 zile şi focul continuă să ardă. De data aceasta se crede că erupţia este şi mai mare de circa 70 - 80 vagoane in 24 ore. Coloana flăcării are o înăltime de peste 60 metri şi se vede dela o mare depărtare.

După cum am spus mai sus, datorită faptului că sonda a fost instalată pe o înălţime, pentru stingerea ei s’a recurs la mijlocul întrebuinţat în trecut şi la Pleaşa, adică la facerea unui tunel.

CE NE SPUNE D. INGINER O. PANOV

In apropierea sondei la locul unde se sapă tunelul am găsit, supraveghind lucrările, pe d. inginer Oscar Panov, care a binevoit să ne dea următoarele lămuriri cu privire la operaţiunile ce se fac pentru stingerea focului.

LUCRĂRILE TUNELULUI

„După cum vezi se lucrează de trei zile la facerea acestui tunel, până acum săpându-se 14 metri. Mai sunt de săpat 9 metri jumătate ca să dăm de coloana sondei, care va fi perforată. Dealtfel am şi început să aducem aparatele ce se vor întrebuinţa la perforarea coloanei. Aceasta se va face cu un perforator rotitiv pus în funcţie de o maşină cu aburi. Operaţia de perforare va dura o zi, după care vom capta ţiţeiul printr’o conductă la un batal anume construit la depărtare de 100 metri, iar de aici cu ajutorul pompelor ţiţeiul va fi pompat la un rezervor mare de 600 vagoane.

ALTE ÎNCERCĂRI DE STINGERE

Dealtfel noaptea trecută a intervenit un fapt nou: capul de erupţie dela gura puţului care se îndoise din cauza flăcările a fost rupt, astfel că, coloana de foc a luat un mers ascedent, aceasta ne va determina să încercăm stingerea focului şi pe la gura puţului.

Incă în cursul după amiezei de astăzi vom încerca să ne apropiem de aceasta cu o pâlnie, un fel de clopot de fier ataşată la o coloană de fier de 12 ţoli prin care sperăm ca inăbuşind flăcările să captăm erupţia intr’un batal care se construeşte acum la 50 metri depărtare de gura sondei.

Dacă nici această operaţie nu va reuşi vom face o nouă încercare la noapte.

Cum am observat că în cursul noptei sonda are o periodicitate aproape constantă, după fiecare 24 ore şi sperăm că datorită acestui fapt ne vom putea apropia de gura puţului cu saci cu pământ şi cu ajutorul a 3 pompe instalate pe roate, având o compoziţie lichidă specială prin evaporare, se va putea stinge incendiul. Pompele vor fi aşezate la 7—8 metri depărtare de gură iar în acelaş timp 10 lucrători cu aparate speciale de mână vor da ajutor.

In acest mijloc dacă va fi posibil se va împinge în gura puţului un dop.

Operaţia care este însă sigură, şi dela care se aşteaptă un rezultat eficace - închee d. ing. Panov - este tot tunelul“.

CUM SE LUCREAZĂ TUNELUL

Lucrările pentru construirea tunelului înaintează foarte anevoios. Cu toate că se munceşte zi şi noapte de către 3 echipe de lucrători nu se pot săpa decât 6 metri în 24 ore, din această cauză ca pamantul este de humă fruibilă şi astfel este nevo să se facă o minuţioasă căptuşire cu cadre.

La toate încercările de stingere i-au parte activă supraveghind mersul lucrărilor d-nii ing. Domi Nicolescu, şeful inspectoratului minier şi ing. Furdoiescu precum şi inginerii Alexandru Ipcar şi Oscar Panov dela societatea „Sospiro“.

Pagubele cauzate de acest incendiu sunt foarte mari.''

I. VERMONT

Sonda 15 RA SOSP Moreni N
28 August 1927

Mai multe informatii :