Eruptia sondei nr. 2 I.R.D.P. la Ochiuri

''Argus, Decembrie 1924

Eruptia sondei 2 I.R.D.P. la Ochiuri

Pe lângă vioiciunea produsa in bursă de urcarea cursurilor, valorilor de petrol şi de emoţiunea cu perimetrele, se mai întâmpla coincidenţa ca în regiunea Ochiuri, o sondă I. R. D. P. să fi fost teatrul celei mai formidabile erupţii ce s'a produs vreo dată în România. Aceasta a fost prologul distribuţiei perimetrelor, un prolog cu tunete şi fulgere.

Să reamintim în puţine cuvinte istoricul sondei 2 I. R. D. P, la 0chiuri. După ce primul strat petrolifer, dacianul fusese epuizat şi părăsit, inginerii se hotărără să meargă înainte şi la 897 metri au dat de stratul meotic. Aceasta s‘a întâmplat în August 1924. Sonda a făcut erupţie in diferite rânduri şi apoi s’a înisipat.

A început curăţirea care a durat din August până acum. In ziua de 2 Decembrie, orele 3 după amiază, s'a produs erupţia cea mare care a durat 12 ore, şi a produs vr'o 150 vagoane din care 50 vagoane nisip.

Violenţa erupţiei întrece toate închipuirile; la câţiva kilometri depărtare s‘a auzit sgomotul detunăturilor. Linza — un capac în greutate de 1600 kgr. ataşat de un buştean de 8 metri lungime — fu aruncată şi căzu cu buşteanul în sondă. Societăţile vecine, Creditul Minier şi Astra Română au venit în mod colegial în ajutorul I. R. D. P.-ului trimiţând la faţa locului echipe numeroase.

Petrolul acelei sonde are o densitate de 867 la 15 grade, ţiţeiul e neparafinos. Inginerii sunt mulţumiţi că erupţia a încetat la orele 3 dimineaţa, pentrucă erau temeri de accidente grave dacă mai continua. Sonda e acum înfundată cu nisip până la gură, înăuntru clocoteşte şi emană mereu gaze. Se profită de această linişte relativă pentru a curăţi batalele şi a complecta instalaţiunile de captare. Direcţia generală a dat ordin să nu se introducă nici un instrument în sondă, să nu se facă nici o încercare până ce se vor termina toate pregătirile. Măsurile pregătitoare fuseseră luate în vederea unei producţiuni normale, nimeni nu prevăzuse o izbucnire atât de puternică. Din fericire nu s'a produs nici un accident.''

Forajul sondei 2 IRDP Sud Ochiuri Gorgota a inceput in 1922 fiind apoi adancita in 1924 pana la 1021 metri.

Locatia sondei 2 IRDP Sud Ochiuri Gorgota 44.96868267,25.53605516