Góna după bogăţiile României

''De cât-va timp, Capitala română şi judeţul Prahova sunt cutrierate de o sumă de streini: englezi, olandezi, germani, francezi, şi belgiani, cari dic că represintă óre-care societăţi streine de capitalişti. Toţi aceştia caută şi studiază terenurile petrolifere si le cumperă fără multă tocmélá. 

Piaţa din Bucureşti e cuprinsă de sensaţie de vr’o doue septămâni. Deci şi sute de mii de Lei asvîrlă aceşti streini pentru terenuri petrolifere, revoluţionând tóté spiritele comerciale prin galantomia lor.

Pentru un mic teren petrolifer din Buştenari, (Prahova), care abia produce 10, maximum 12 vagoné de petrol pe lună, o companie americană a dat 500.000 Lei, de şi în casul cel mai bun acel teren nu valoreză mai mult de cât 80—100.000 lei. 

Se bănueşte că în dosul acestei companii febrile ce se face în numele a deci de societăţi anonime, de către deci de streini bogaţi, — stă marea companie pentru exploatare a minelor de petrol din America (Pensylvania), anume „Standard Oil Company“ care dispune de un capital de vr’o 500 milióne. 

S’au cumpărat până acum aprópe tóté terenurile petrolifere, cele bune precum şi cele mediocre, din Câmpina, Buştenari, etc. Şi tóté cu preţuri exorbitante, fără târguială multă. 

Se oferă de către o companie de englezi pentru terenurile potrolifere din Câmpina ale dlui G. B. Popp, un milion de lei. Aceste terenuri acum câţi-va ani au fost cumpărate cu 300.000 lei. 

Intrebat, unul din cei mai mari proprietari de puţuri de petrol din Câmpina de spre importanţa acestei gone a capitaliştilor străini, a respuns : 

— Aruncă banii aprópe nebuneşte aceşti străini. Totuşi mi-au spus că în cel mult dece ani, terenurile petrolifere române vor produce sute de milióne pe an ; că ţara asta are un viitor strălucit prin bogăţiile ei subterane , etc. etc. 

Causa pentru care se grăbesc a cumpăra până la primăvară tóté terenurile petrolifere, e că se înfiinţeză la Suez un deposit colosal de petrol, necesar pentru bastimente. 

Cărbunii în curând vor fi înlocuiţi, de óre-ce s’a descoperit o nouă maşină care dă puterea motrice necesară vaselor, prin petrol. 

Iată de ce grăbesc a pune mâna pe terenurile petrolifere şi a începe în Maiu o exploatare colosală de petrol, în Prahova. 

Englezii spun minuni despre decile de milióne streine ce vor circula peste doi, cel mult trei ani în capitala română, că la vară vor începe să facă la Câmpina şi prin împrejurimi nişte instalaţii mult mai măreţe ca cele din Pensylvania şi Batum, cari vor costa câte-va milióne. Până acum au cheltuit sume colosale în ţară, cumperând cele mai neînsemnate terenuri petrolifere, până şi terenuri de 50 de metri, dând pe un pogon câte 10.000 lei. (Epoca)''

Telegraful Roman, 1899.