''Eruptia unei sonde la Runcu''

''Eruptiuni de o violenta extraordinara s'au produs la Runcu in  zilele de 13 si 14 Februarie. 

Sonda 5 ''Unirea-Soarele'' intrata in productie acum 10 zile cu 40 vagoane si-a reluat eruptiunile producand in zilele de mai sus 71 si 100 vagoane pe zi. 

Eruptiunea continua cu o furie asemanatoare sondei americanilor, care cum se stie, producea acum o luna 300 vagoane pe zi. 

Toate batalurile societatii, precum si batalurile pe cari societatea Steaua Romana le-a pus la dispozitie sunt pline cu titei.

 Ne mai putand dovedi cu depozitarea titeiului, s'a recurs la rezervorele soc. ''Concordia'' si ''Romano-Americana''.

Sonda a aruncat mormane de nisip. S'au luat toate masurile impuse de imprejurari. Sonda este imbracata intr'un nor de abur spre a stavili intinderea gazelor. Sondele vecine ale soc, ''Orion'' si ''Romano-Belgiana'' au fost oprite de a lucra, iar drumurile de acces pentru carute au fost barate.

Intregul personal a fost concentrat in jurul sondei si al batalelor.

Ceea ce e de remarcat este ca sonda aceasta este cea mai adanca din Runcu ( 684m. ) si a intrat in strat cu cea mai mica coloana cunoscuta in localitate ( 11 cm ).

Garnitura de foraj a ramas in put fiind taiata de nisipul aruncat in sonda, asa ca eruptia isi face loc printr-o gaura si mai redusa si printre coloane.

Eruptia continua cu furie''

Adevărul, 38, nr. 12623, 17 februarie 1925
Sonda 5 Soarele Runcu Bustenari a societatii Unirea
Locatie sonda 5 Soarele Runcu Bustenari
Latitudine si longitudine : 45.12011276,25.83769781