"Marele incendiu din Bustenari"

"Bustenari, 9Iulie. - Un incendiu a izbucnit azi noapte la ora 1 p.m., si a consumat cu desavirsire 3 sonde, o uzina electrica, un atelier mecanic precum si instalatiunea unui put cu tractiune animala.
Izbucnirea incendiului – Doi oameni arsi
Pe cind oamenii de serviciu la sonda H 11 a societatei Bustenari erau ocupati cu ungerea masinei in sonda, gazele – de cari era plina sonda – au luat foc surpinzindu-i departati de usile de esire. Din fericire o mica fereastra se gasea in apropiere,  prin care s’au salvat cu arsuri de mica importanta afara de sondorii Nica Iordache si Nica Telianu, cari raminind in urma au fost grav arsi si intr’o stare disperata trimisi la spital.
Propagarea incendiului
Sonda No. 1 Poenaru fiind in imediata apropiere de locul incendiului, iar rezervoarele cu benzina ce actionau sonda nefiind perfect inchise au luat foc si prin explozie, focul s’a propagat la sonda, precum si la uzina electrica, atelierul mecanic si sonda No. 5 tot ale soc. “Galo-Romina” precum si la putul 62 al soc. “Internationala”, consumand complect intregile instalatiuni precum si 3 mari motoare de benzina.
Localizarea incendiului
Focul cu multa greutate a putut fi localizat gratie numeroaselor masuri luate si miilor de oameni veniti in ajutor.
Cauzele incendiului n’au putut fi cert stabilite; se crede ca trecind cineva pe linga sonda No. 11 a soc. “Bustenari” cu vreo tigara, a comunicat focul gazelor.
Pagubele trec de 200 mii de lei. Cea mai mare parte a instalatiunilor arse erau asigurate. - V -"

Adevărul, 19, nr. 6422, 11 Iulie 1907